Vad betyder jul?

Ordet jul är ett nordiskt ord med dunkelt ursprung. Det finns inte bara i urnordiskan utan också i gotiskan. Ordet skulle kunna vara av germanskt ursprung, och sannolikt var då den urgermanska formen jehwla. Ordets ursprungliga betydelse är omstritt, men den kan ha betytt ”fest” eller ”högtid”.

Vad menas med julen?

Julen är en av de största kristna högtiderna och firas till minne av Jesus födelse. Julfirandet är en tradition med mycket gamla historiska rötter. Ända sedan 300-talet e.Kr har firandet förknippats med Jesus födelse. Det var först år 354 e.Kr som katolska kyrkan valde att förlägga Jesus födelse till den 25:e december.

Vad betyder jul på vikingatiden?

Julen var enligt Snorre en av flera årliga högtider som firades genom ett blot. Detta var en gemensam offermåltid som organiserades av en hövding, som var en världslig makthavare men också hade en religiös funktion som innehavare av ett hov där han anordnade dessa gästabud.

Varför heter det jul i Sverige?

Jul verkar snarast vara ett germanskt ord för en högtid som låg ungefär vid den tidpunkt då den kristna kyrkan senare kom att fira minnet av Jesu födelse. Men man vet inte vad ordet ursprungligen betydde. Det är belagt i det nu utdöda gotiska språket.

När började man fira jul i Sverige?

Vi vet att det kristna julfirandet i Sverige började på 1100-talet, men det var inte förrän på 1700-talet och framförallt på 1800-talet som julfirandet tog riktig fart.

Vad gör man under julen?

Julen är förknippad med Lucia, julklappar, pepparkaksbak och julmat, och man brukar städa, stöpa ljus, stoppa korv, koka knäck och annat julgodis, ta fram julprydnader och klä en gran. På julaftonskvällen går många på midnattsmässa, eller på julotta på juldagsmorgonen.

Vad gör man på Midvinterblot?

Midvinterblotet inföll förmodligen i mitten av januari och inte vid tiden för vintersolståndet. Därför firades blotet alltså inte vid samma tid som vi firar jul. Ett blot är ett tillfälle då människor offrar boskap för att vinna gudarnas gillande.

Varför har vi en julbock?

Bocken som symbol i Norden kan härledas från asatron där åskguden Tor hade en vagn som drogs av de två bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir. Det finns teorier att traditionen med julbock härstammar från att man kring juletid slaktade en get.

När är det midvinter?

Vintesolståndet infaller på norra halvklotet någon av dagarna 21–23 december. I år är det 21 december och samma sak är det 2021 och 2002. 2023 blir det den 22 december och sedan blir det 21 december igen. Ett annat ord som ofta förekommer nu kring den 21 december är midvinter.

Vad åt man på vikinga tiden?

Vikingarna har haft en köttdiet baserad på griskött. Fårkött, fisk och vilt har också spelat en stor roll. Särskilt bör sälen nämnas, som lämnade kött, blod och fett. Musslor och andra skaldjur utgjorde i vissa fall omväxling i kosten.

Vad betyder julafton?

Denna dag firas där till minne av Jesu dop eller hans födelse. Eftersom den kristna julens första helgdag är den 25 december, inleds helgen klockan 18 kvällen innan, därav namnet julafton.

Varför har vi en jultomte?

Jultomtens tydligaste ursprung är Sankt Nikolaus – en givmild biskop som levde i Turkiet på 300-talet. Enligt legenden räddade han tre fattiga flickor från prostitution genom att kasta pengar till dem genom skorstenen.

När ska man Julpynta enligt tradition?

– Till första advent är det acceptabelt med julpynt, sen kan det sitta uppe över jul och nyår. Till tjugondag knut ska det vara nedplockat, ungefär så ser det ut i dag, säger Agneta Lilja. När det första adventsljuset tänds så ska julpyntet fram om du inte vill sticka ut.

När kom julafton?

Det var först på 300-talet som Jesus födelse blev det man firade, då kristendomen blev statsreligion i romarriket. Det kristna julfirandet i Sverige började på 1100-talet, men det var inte förrän på 1700-talet och framförallt på 1800-talet som julfirandet tog riktig fart.

Vilka länder firar jul den 24 december?

Julafton är en kristen högtid som infaller den 24 december och inleder julen. Julafton firas framförallt i Danmark, Finland, Norge, Polen, Portugal och Sverige samt i vissa delar av Schweiz, Tyskland och Österrike.

Vad är Adventstiden?

Advent inleder det kristna kyrkoåret och infaller den fjärde söndagen före jul. Adventstiden varar fram till och med julaftonen och inkluderar fyra söndagar som brukar kallas: första, andra, tredje och fjärde advent.

JULVLOGG: Vad betyder julen för mig?

Hvad betyder jul for dig? | Jesus bliver født | En juletegnefilm om juleevangeliet | Juleaften

VARFÖR FIRAR VI JUL?

Lämna en kommentar