Kognition handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Det är med hjälp av kognitiva förmågor som vi planerar och organiserar vårt arbete på kort och lång sikt, utvärderar resultat, löser problem och fattar beslut.
Vad betyder ordet kognitiv?
Kognition handlar om hjärnans förmåga att ta emot, lagra, bearbeta och plocka fram information. Det kan i sin tur leda till svårigheter att lära och utvecklas. Kognitiva nedsättningar kan till exempel göra det svårt med dessa saker: Fokusera uppmärksamhet och följa en instruktion för hur något ska utföras.
Vilka är de kognitiva funktionerna?
Hjärnans förmåga att tänka, planera och komma ihåg saker är några av de funktioner som gemensamt kallas för våra kognitiva funktioner. Uppmärksamhet och koncentration är andra exempel. Samtliga dessa skulle kunna påverkas av långvarig stressbelastning.
Vad menas med kognitiva symtom?
- Svårigheter att minnas det man tidigare kommit ihåg.
- Bristande simultankapacitet.
- Nedsatt koncentrationsförmåga.
- Nedsatt uppmärksamhet.
- Det tar ”längre tid” att tänka.
- Svårigheter att hitta ord och förstå
- Nedsatt förmåga att planera, lösa problem och fatta beslut.
- Svårigheter att hitta och orientera sig.
Vad menas med kognitiv svikt?
Kognitiv svikt innebär en sänkning av den kognitiva förmågan. Kognitiv svikt kan orsakas av till exempel åldrande, påverkan av olika substanser som alkohol men också av en mängd olika sjukdomar.
Hur mäter man kognitiv förmåga?
För att få en bild av en persons kognitiva status använder man vanligtvis en kombination av olika neuropsykologiska testinstrument. Dessa undersökningar är tidskrävande och görs framförallt på specialistkliniker.
Vad innebär det att ha kognitiva svårigheter?
Kognitiva funktionsnedsättningar
Huvudsakligen omfattar detta aktiviteter som att tänka, förstå och tolka sin omgivning samt inlärning och minne. Kognitiva svårigheter är inte samma sak som intelligens. En person med kognitiva svårigheter kan ha problem med ett eller flera av dessa funktioner.
Vad betyder kognitiv träning?
Kognitiv träning, även kallad hjärnträning, är den metodik som genom regelbundna övningar avser underhålla eller förbättra någons kognitiva förmåga. Termen ”kognitiv förmåga” omfattar vanligen faktorer som exekutiva funktioner och arbetsminne.
Vilka är de exekutiva funktionerna?
De varma exekutiva funktionerna hänger ihop med vår förmåga att kontrollera vårt beteende och våra känslor samt reglera våra affekter. Det handlar också om förmågor som empati, förmåga att sätta sig in i hur andra människor tänker och känner och förmågan att reglera sina känslor.
Vad är en kognitiv utveckling?
Kognitiv utveckling i stort handlar om hur tänkandet förändras under en persons liv. Det innefattar både hur kunskap implementeras i ett enkelt system och hur kunskap försvinner.
Hur förklarar det kognitiva perspektivet mänskligt beteende?
Det kognitiva perspektivet menar att det som skiljer människan ifrån övriga djur är vår förmåga att tänka, att lösa problem och reflektera över vårt eget handlande. Därför fokuserar detta perspektiv på just hur människan tänker och tolkar sinnesintryck.
Vilka är kognitiva sjukdomar?
- Alzheimers sjukdom (hjäss- och tinningloberna skadas)
- Frontotemporal demens FTD (pann- och tinningloberna skadas)
- Lewy body sjukdom (skadan finns i hjärnans vita substans)
Vad är kognitiva diagnoser?
Kognitiv funktionsnedsättning, eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som det också kallas för är en funktionsnedsättning som påverkar hjärnan och våra kognitiva förmågor. Vanliga diagnoser är ADHD och autism. Här går vi igenom vad begreppet innebär och vilka hjälpmedel som finns tillgängliga.
Vad betyder lindrig kognitiv svikt?
MCI, mild cognitive impairment, definieras genom att tillståndet ger en märkbar sänkt kognitiv funktion inklusive minnesförsämring, med en försämring över tid som innebär en ökad risk för att utveckla demens.
Vad är lindrig kognitiv svikt?
Lindrig kognitiv svikt innebär en lindrig kognitiv nedsättning som är fastställd utifrån tester eller uppgifter från anhöriga, men där diagnoskriterierna för demenssjukdom inte är uppfyllda. Svikten är heller inte så omfattande att det sociala livet eller arbetet påverkas. Ibland kan symtomen gå tillbaka.
Varför är jag förvirrad?
Det kan röra sig om infektioner, smärta, hjärtinfarkt, stroke eller stora operationer, men även enkla saker såsom förändrad läkemedelsdosering, miljöombyte, sömnbrist, förstoppning, överfylld urinblåsa eller bristande kost- och vätskeintag. Inte sällan är det en kombination av orsaker som bidrar till förvirringen.
Kognitiva perspektivet
Kognitiv förklaringsmodell
Del 1 av 5 filmer om kognitiva nedsättningar