Vad betyder krönika?

Krönikan är en kortare typ av tidningstext där en krönikör för fram sina egna åsikter och tankar i ett dagsaktuellt ämne. De flesta stora tidningar och tidskrifter publicerar flera krönikor inom olika ämnen, till exempel sport, nöje, film och vetenskap.

Vad är krönika exempel?

En krönika är en personligt hållen text om något aktuellt ämne som kan intressera många. Skriv din krönika. Ge exempel på egna och/eller andras erfarenheter av hur man kan uppleva sina föräldrar och jämför erfarenheterna med vad som framkommer i texthäftet.

Var kan man hitta krönikor?

För att få inspiration till att skriva en krönika kan man läsa krönikor på t. ex. dagstidningarnas hemsidor. Hitta en krönika med ett ämne som intresserar dig och läs den.

Hur ska en krönika se ut?

En krönika är en argumenterande text, men den kan skrivas väldigt fritt. Du kan till exempel gärna använda stilistiska medel som metaforer och liknelser, men gör det bara om det hjälper dig att få fram ditt budskap. Tänk alltid på att anpassa språket efter läsaren.

Vilka ämnen kan man skriva om i en krönika?

Försök att välja ett ämne som du själv känner att du har en stark åsikt eller värderingar om.
 • GMU – bra eller dåligt?
 • Vegetarianism.
 • Strängare straff för nedskräpning.
 • Begränsad skärmtid.
 • Massövervakning.
 • Alla borde donera till välgörenhet.
 • Abort.
 • Alla bör få donera blod.
31 jan. 2022

Är krönikan skriven enligt Josephson recept?

Du skall läsa den krönika du skriver om, och studera den närmare ( Analysera). Sedan skall du jämföra om den krönikan är skriven såsom Olle Josephsson angivit att han tycker att krönikor skall skrivas. Du skall alltså analysera en redan skriven krönika, inte skriva en egen.

Hur många ord ska det vara i en krönika?

En krönika ska vara personlig och subjektiv, alltså utgå från författarens egna åsikter och värderingar – krönikören ska sätta sin alldeles egna prägel på texten. En krönika brukar ligga på max 3000 tecken – ca 500 ord. Läs mer om hur man skriver en krönika.

Vad är typiskt för en krönika?

Krönikan är en kortare typ av tidningstext där en krönikör för fram sina egna åsikter och tankar i ett dagsaktuellt ämne. De flesta stora tidningar och tidskrifter publicerar flera krönikor inom olika ämnen, till exempel sport, nöje, film och vetenskap.

Vad är skillnaden mellan en krönika och en novell?

Man sammanfattar en hel del och redogör bara för de viktigaste händelserna. Man får inte ha några egna åsikter i ett referat. Novell En novell är en slags berättelse som skall inledas tvärt, mitt i handlingen ofta med tillbakablickar på vad som hänt tidigare. Texten är kort.

Får man svära i en krönika?

En krönika där eleven menar att om vi ska svära så ska vi göra det på rätt sätt. Det ska vara ett kraftuttryck och inte ett utfyllnadsord. Eleven tycker att svordomar har integrerats mer och mer i språket vilket har lett till att de tappat sin laddning.

Hur skriver man slutet på en krönika?

Slutpunkten Det är vanligt att krönikor leder fram till en slutsats. En del säger att det var den idén som gjorde att du skrev krönikan och därför kan du skriva slutet först. Om nu du tycker att människor borde känna mer för tiggaren, eller att tiggeri rent av borde förbjudas så ska det komma fram här.

Hur lång tid tar det att skriva en krönika?

I ett par år skrev jag krönikor i min dåvarande lokaltidning Mölndals-Posten. Varje krönika skulle vara 2500 tecken, vilket inte är speciellt långt. Nu vet alla som skriver att det ibland är snabbare att skriva långt än kort.

Hur kan man skriva en essä?

En essä är en text där du diskuterar ett eget ämne ganska fritt.

Checklista
 1. Rubrik med din frågeställning.
 2. Inledning. Syftet förklaras. Frågeställningen presenteras.
 3. Textmassa. Med både fakta och egna funderingar. Alla påståenden har källhänvisning.
 4. Sammanfattande avslutning med slutkläm.
 5. Fullständig källförteckning.

Vad kan man skriva?

Vill du skriva men har fått slut på idéer? Här får du 7 smarta tips!
 1. Skriva och beskriva. Hur luktar en tomat? …
 2. Klipp ut bilder på personer. För att komma på något att skriva om kan du använda bilder. …
 3. Vykort och foton på en plats. …
 4. Klipp ut ord. …
 5. Om du var ett djur. …
 6. En dröm. …
 7. Låt vardagliga saker sätta igång fantasin.
29 aug. 2019

När mörkret faller krönika?

När mörkret faller på inbillar vi oss att allt möjligt lurar bland skuggorna. Mörkrädsla är en av våra vanligaste och mest ursprungliga känslor vi har. – Det finns inpräntat i människans psyke, säger forskaren Maare Tamm. Mänskligheten har utvecklats genom olika faror.

Krönika

كتابة موضوع Krönika بالسويدية مع شرح ومثال وتعبير Komvux, SFI, Grund

Skriva Krönika

Lämna en kommentar