Vad betyder målsägande?

Vad innebär att vara målsägande?

I dagligt tal används begreppet brottsoffer om den som blivit utsatt för ett brott. Men den juridiska beteckningen är målsägande (även målsägare). Enligt lagtexten är det ”den, mot vilken brott är begånget eller som därav blivit förnärmad eller lidit skada”. Många brottsoffer blir dock i praktiken aldrig målsägande.

Kan målsägande dömas?

Den som har blivit utsatt för brott (målsägande) eller blivit vittne till ett brott kan bli kallad till rättegång. Man får då ett brev hem som är en kallelse. I kallelsen står det att man måste komma till rättegången. Alla som blir kallade till rättegången ska berätta för tingsrätten om brottet.

Måste man medverka som målsägande?

Polisen har en skyldighet att utreda misstänkt brott när det kommit till polisens kännedom. Däremot kan målsäganden meddela att han eller hon inte vill medverka i en eventuell utredning. Målsägandens ovillighet att medverka i en eventuell utredning betyder dock inte att ärendet läggs ned.

Vem betalar för målsägarbiträde?

Ett målsägandebiträde som har förordnats av domstolen betalas alltid av staten och är alltså inget som du behöver betala för. Den som döms för brottet kan däremot bli ersättningsskyldig till staten för kostnaden.

Vem kan vara målsägande?

Målsägande (även målsägare) är den mot vilken ett brott är begånget eller som blivit förnärmad eller lidit skada av brottet. Under äldre medeltid var begreppet ”saksökande”.

Vad gör brottsoffer jouren?

Brottsofferjouren är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Brottsutsatta kan vara anonyma i kontakten med oss, stödet är kostnadsfritt, vi har avgett tystnadslöfte och ingen polisanmälan krävs för att få stöd.

Vad händer efter man har vittnat?

Du som är vittne kallas in

Du kallas in i rättssalen. Där får du svära vittneseden: ”Jag (ditt namn) lovar och försäkrar på heder och samvete att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra”. Den som ljuger efter vittneseden kan dömas för mened, ett brott som vanligtvis ger fängelse.

Får målsägande någon ersättning?

Om man inte kan skadestånd eller försäkringsersättning kan man i vissa fall statlig kompensation, så kallad brottsskadeersättning. Det är i första hand personskador och kränkning som ersätts. Det är svårt att få ersättning för stöld och sakskador. Läs mer på Brottsoffermyndighetens webbplats.

Var sitter käranden?

Jurister skiljer på tvistemål och brottmål. Tvistemål är när enskilda parter inte kan komma överens om något, exempelvis om en faktura är betald eller inte. Parterna kallas för kärande och svarande. Kärande är den som lämnat in stämningsansökningen som ligger till grund för målet och svaranden är den som blir stämd.

Vilka brott är Målsägandebrott?

Målsägandebrott är brott som endast får åtalas av målsäganden, inte allmän åklagare. I den svenska Brottsbalken är endast brotten förtal och förolämpning ett målsägandebrott. I Finland är något fler brott målsägandebrott, bland annat hemfridsbrott och ärekränkning.

Måste målsäganden närvara vid rättegång?

Om du har fått eller får en kallelse måste du närvara vid rättegången och kan annars bli skyldig att betala ett så kallat vite, en sorts avgift vars belopp ska framgå av kallelsen. Om du av någon anledning, exempelvis sjukdom, inte kan närvara vid rättegången, måste du därför meddela domstolen detta.

Måste målsägande vara med på rättegång?

Du måste närvara vid rättegången

Du är kallad till domstolen som målsägande (20 kap. 8 § fjärde stycket RB). Du är skyldig att infinna dig i domstolen den dag och tid som du har blivit kallad till. Vid rättegången ska du höras om det brott som du har blivit utsatt för.

Vad krävs för att utse målsägandebiträde?

Till målsägandebiträde ska förordnas en advokat, en biträdande jurist på advokatbyrå eller någon annan person som har avlagt de kunskapsprov som krävs för behörighet till domaranställning. Endast den som på grund av sina kunskaper och erfarenheter och även i övrigt är särskilt lämplig för uppdraget får förordnas.

Vilken roll har ett målsägandebiträde?

Målsägandebiträdet ska bistå målsäganden med att föra talan om enskilt anspråk i anledning av brottet, om detta inte görs av åklagaren. Målsägandebiträdets uppgift kvarstår även om talan avskilts enligt 22 kap.

Vill inte medverka i rättegång?

Åtal. När förundersökningen är klar tar åklagaren ställning till om åtal ska väckas eller om förundersökningen ska läggas ner. Åtal väcks om åklagaren med den stödbevisnings som finns tror att det går att få en fällande dom i domstol. Åklagaren kan väcka åtal även om målsäganden inte längre vill medverka i utredningen.

Vad betyder LVU?

Nyårsmordet i Sundsvall – Catrin, Målsägande

VÄRDE – VAD BETYDER DET?

Lämna en kommentar