Vad betyder midsommarstången?

Vad symboliserar en midsommarstång?

En spridd föreställning är att midsommarstången representerar en fallossymbol och en kvarleva av uråldrig fruktbarhetsdyrkan. Visserligen finns fruktbarhet som ett tema i form av lövning och en förhoppning om god sådd, växtlighet och sedan skörd.

Vad betyder ordet majstång?

Ordet majstång (midsommarstång) hänger samman med verbet maja som betyder pryda. Bruket att maja eller pryda förstukvistar och kyrkportar med löv är en gammal sed. Bruket att resa majstänger har troligtvis spridits från städerna till landsbygden.

Hur firades midsommar förr?

Sill och nypotatis är en relativt ny tradition eftersom midsommar förr firades med fil och lutfisk. Det fanns sill, men eftersom många åt saltsill året om fick festmaten gärna vara något annat. Midsommaren är en viktig högtid i Finland, som medför ändrade öppettider och ändringar i tågens och bussarnas tidtabeller.

Är Midsommarkransen en snopp?

Du har säkert någon gång fått höra att midsommarstången egentligen är en forntida fallossymbol. Men nej, det stämmer inte. Här berättar Jonas Engman, intendent på Nordiska museet, om midsommarstångens historia.

Vad föreställer majstången?

Midsommarstång eller majstång kallas en stång som är klädd med löv och blommor och som reses och brukas vid en viss tidpunkt under festliga former. Ofta dansas det ringdans kring midsommarstången. Festligheten infaller vid olika tillfällen på olika håll i världen som första maj, pingst eller midsommar.

När klär man midsommarstången?

Musik, folkdans och ringlekar runt midsommarstången. Torsdag 20 juni kl. 18.00: Klä midsommarstången! Festligheterna börjar redan på torsdag kväll då majstången kläs och en del förberedelser görs.

Vad är en gemål?

Gemål är en äkta maka eller make. Ordet används främst i fråga om furstliga eller högt uppsatta personer och även om mytologiska gudomligheter. Ordet kan även brukas i sammansättningen prinsgemål, om maken till en regerande drottning.

Vad kallas midsommarafton i Norge och Danmark?

Norge och Danmark

En dag de kallar ”Sankt Hans Aften”. Historiskt namngavs högtiden så för att fira födseln av Johannes Döparen (som föddes sex månader före Jesus). Genom åren har Sankt Hans Aften/Midsommar varit nära sammankopplat med naturens starka krafter.

Hur gör man en egen midsommarstång?

Stommen– Två stadiga pålar. Vill du vara traditionell ska det vara gran och den längsta av de två ska vara 34 alnar (drygt 2 meter) den andra hälften så lång. Men du vet bäst hur stor stång som passar ditt firande. Björk fungerar annars utmärkt, då kan du också kvista av den och använda riset till att klä stången.

När började man fira midsommar på fredagar?

Kort svar: Att midsommarafton alltid skulle inträffa på en fredag beslutades av riksdagen 1952 och den första midsommarafton som berördes var midsommarafton 1953.

Varför har man blommor i håret på midsommar?

Man firade Floralia-festivaler till gudinnan Floras ära. Hon som var beskyddare av våren, blommorna och växtligheten. En blomsterkrans i håret blev då även mode och ett skönhetstecken. Men, blomsterkransen användes även som brudkrona och då med Verbena som bruden själv plockade inför sitt bröllop.

Hur ska man fira midsommar?

I dag firas midsommar med majstång, sånglekar och dans, sill och färskpotatis. Dessa inslag upplevs nog som gamla, men i ett längre perspektiv är de inte det. Majstången kom antagligen hit efter tyska förebilder på 1400- eller 1500-talet.

Varför firar vi midsommar i Sverige för barn?

Den officiella förklaringen är att vi firar Johannes döparen. Eftersom han var exakt ett halvår äldre än Jesus så kom kyrkan fram till att om Jesus föddes vid jul så borde Johannes döparens födelsedag vara vid midsommar.

Är midsommar alltid vecka 25?

I Sverige är midsommardagen, helgdagen, sedan 1953 en rörlig helgdag och infaller på lördagen mellan 20 och 26 juni. Midsommarafton infaller därför alltid dagen före, på en fredag som inträffar på någon av dagarna mellan 19 och 25 juni.

Vilket land kommer midsommar ifrån?

Midsommar i Sverige
Midsommarfirande i Årnäs, 1969
Typ Högtid
Geografi och firare Sverige
Period 1000-talet –
Anledning Johannes döparen

5 rader till

Swedish Midsummer for Dummies

4 Swedish midsummer songs and what do they MEAN? – Små grodorna and more! Learn Swedish the Fun way!

Karatefylla – Midsommarstången

Lämna en kommentar