Vad betyder siffrorna på däcket?

Vad betyder olika nummer och bokstäver på däckets sidovägg? (till exempel däckstorlek 205/55 R 16 94 T XL) De första tre siffrorna (205) indikerar bredden på däckens slitbanor i millimeter. 55 är däckets höjd eller profil. Detta anges i procent av däckbredden.

Vad betyder 195 65 R15?

195/65 R15.

Att det handlar om däckets bredd (i millimeter), däckets höjd (i procent av bredden), att det är ett radialdäck och fälgdiametern (i tum). Men sedan blir det mer spännande. Här får du lära dig att läsa av hastighetsklass, vilken vecka däcket har tillverkats och hur däcket själv kan visa slitage.

Vad betyder 97y på däck?

siffran är för hur mycket tyngd däcket är gjort för…

Vad betyder 205 60 16?

Mätningen sker på den bredaste delen av däcket, från den yttre däckväggen till den inre. I vårt exempel, behöver vi ett däck med däckdimensionerna 205/55 R16 eftersom däcket är 205 cm brett. Skulle däcket vara 215 cm behöver vi ett däck med däckmåttet 205-60r16. Däckets bredd är alltså de tre första siffrorna.

Vad är C klassade däck?

Stommen i ett Cdäck skapar en ökad stabilitet under körning samt när husbilen står stilla. Detta är att föredra för dig som vill öka din säkerhet ute på vägarna. Detta är däck som klarar en högre vikt än vid en personbil. Med Cdäck kan du känna dig trygg i att du har däck som håller dig säker.

Vad betyder 215 65r16?

De första tre siffrorna (205) indikerar bredden på däckens slitbanor i millimeter. 55 är däckets höjd eller profil. Detta anges i procent av däckbredden. ”R” står för däckets konstruktionsmetod som indikerar att däcket är ett radiellt däck.

När ska man ha XL däck?

När är det bra med XL däck? XL däck är alltså designade för tyngre bilar som kräver extra stöd. De kan hantera ett högre tryck, vilket sparar bensin och leder till mer effektiv körning. Däcken rekommenderas dock inte för dig med en vanlig, lätt bil.

Vad betyder 98t på däck?

Belastningsindex är egentligen inget annat än ett numeriskt värde som anger den maximala lastvikten som varje däck klarar av. Den maximala kapaciteten per däck anges i kilogram (kg). Belastningsgrad och hastighetsindex bör ses tillsammans när man köper nya däck. Desto högre slutsiffra desto högre vikt.

Vad betyder 97w på däck?

97 visar vilket värde i belastningsindex som däcket har. I detta fallet 97 som innebär att däcket kan som mest belastas med 730 kg vid fullt lufttryck. W visar vilket värde däcket har i hastighetsindex. I detta exempel har allltså däcket W viket betyder att däcket får högs användas vid en hastighet på 270 km/timme.

Vad betyder 94v på däck?

94 = belastningsindex (load index) V = hastighetsklass (speed rating) XL = förstärkt/extra vikt (extra load)

Vad menas med lågprofildäck?

Flankhöjden mäts från fälgen till slutet på däcket. Om det är max 50% av däckets bredd så räknas det som Lågprofildäck . I de flesta fall är dessa även breda däck.

Vad betyder 91t på däck?

Belastning och hastighet

Det kan stå till exempel 195/65 R16 91H 91. Det står för den vikt som ditt däck max kan belastas med och bokstaven H anger den maximala hastigheten som däcket klarar av. Du kan avläsa vad de olika bokstäverna och siffrorna betyder med hjälp av olika index.

Hur ser man dimension på däck?

På sidan av dina däck finns en märkning som brukar se ungefär såhär: 195/65 R15 95V. Dessa siffror visar information om vilken storlek däcket har och där R15 är däckdimensionen – 15 tum i detta fall. De andra talen i däckmärkningen anger däckets bredd, däckets höjd, belastningsindex samt hastighetsklass.

Hur vet man om det är ett C-däck?

Dessa lastbilsdäck är förstärkta däck och uppbyggda av fler lager än vad däck till en personbil är. De är även tyngre och har styva däcksidor. När det gäller däckmärkning så har ett C-däck alltid ett C i sin beteckning. Ett exempel är 215/65 R16 C 108.

Vad betyder märkningen TWI?

Slitindikatorn ”TWI” (Thread Wear Indicator) indikerar punkter i profilen där graden av slitdjup lätt kan avläsas. Där är profilen inte tillräckligt för djupet. Om punkten ligger på ytan har däcket slitits till de lagligt föreskrivna 1,6 millimetrarna och måste bytas ut.

Kan man använda C-däck på personbil?

SV: sommardäck cdäck

Jobbarkompisen, när han körde 245 GLT. Försvaret skulle kunna rekvirera den bilen, och han var enligt regpapprena tvungen att ha Cdäck… Annars så har man väl mest Cdäck till fordon som är lite tyngre än personbilar, typ lätta lastbilar, husbilar osv.

Vad betyder siffrorna på däcket?

Däckmarkering: Vad betyder siffrorna på däcket?

Däckteknik på 60 sekunder: Vad betyder märkningarna på däcket?

Lämna en kommentar