Vad betyder valborg?

Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis.

Vad firar man på valborg?

Man firar vinterns sista dag och många ser valborg som en symbol för våren och ljuset. Därför väljer många att samla familj och vänner för att grilla på valborg. På valborgsmässoafton brukar man tända en majbrasa, lyssna på studentsånger, vårtal och fira att ”vintern rasat ut”.

När tänds Valborgsbrasan?

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj.

Valborgsmässoafton.
Valborgsbål vid Ringsjöns strand 2004.
Typ högtid
Datum 30 april–1 maj

6 rader till

När är valborg i Sverige?

”Vilket datum är valborg?” Valborgsmässoafton är alltid den 30 april. Sista dagen i april månad firar vi vårens ankomst.

I vilka länder firas valborg?

Valborgsmässoafton, sista april eller valborg är en årlig högtid som enligt svensk tradition firas den 30 april. Även i andra länder firar man, såsom i Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland.

Vad sjunger man på valborg?

De populäraste sångerna till Valborg 2019
 • Här är gudagott att vara.
 • Majsång (O, hur härligt majsol ler)
 • Psalm 201 – En vänlig grönskas rika dräkt (Sommarpsalm)
 • Vårvindar friska.
 • Vårsång (Glad såsom fågeln)
 • Blåsippor.
 • Majsång (Sköna maj, välkommen)
 • Längtan till landet (Vintern rasat ut)

Vad som händer i Uppsala vid valborg?

Valborg i Uppsala är unikt. Det är en folkfest, en studenthögtid och ett firande av vårens intåg. I samband med Valborg anordnar studentnationerna i Uppsala många aktiviteter, alltifrån traditionell sillunch till champagnegalopp, valborgslounge och klubb.

När är Skvalborg?

Vilka datum firas valborg i Uppsala? Redan två dagar före valborgsmässoafton den sista april inleds firandet med ”skvalborg” den 28/4 följt av ”kvalborg” den 29/4 . Grillfester, lekar och stora fester på universitetets nationer står vanligtvis på schemat.

Vad heter valborgsmässoafton i Tyskland?

Walpurgisnacht {fem.}

Vilken dag är valborg 2022?

Datum för Valborgsmässoafton kommande 10 år
Datum Vecka Dag på året
2022-04-30 17 120
2023-04-30 17 120
2024-04-30 18 121
2025-04-30 18 120

7 rader till

Vilken dag har valborg namnsdag?

Sedan 1901 är det Valborg som har namnsdag den första maj och numera firar vi henne redan dagen innan, på valborgsmässoaftonen.

Är vi lediga på valborg?

Är valborgsmässoafton, den 30 april, en röd dag? Nej, tyvärr är det inte en röd dag. Det anses inte vara en helgdag men på vissa arbetsplatser räknas valborgsmässoafton som en helgdagsafton, vilket innebär att du jobbar ”halvdag”.

Vad händer i Göteborg på Valborg?

Valborg – studenternas kväll

I Göteborg samlas studenter från olika kårer och föreningar i Trädgårdsföreningen för orkestermusik, vårtal och mösspåtagning. Firandet börjar klockan 14. Sedan 1909 är Chalmers-Cortègen en självklar del i göteborgarnas Valborgsfirande.

Vilka traditioner finns i Sverige?

 • Påsk (mars-april)
 • Valborgsmässoafton (30 april) och första maj (Första maj allmän helgdag sedan 1939)
 • Kristi himmelsfärdsdag (40 dagar efter påsk)
 • Pingst (10 dagar efter Kristi himmelsfärdsdag)
 • Sveriges nationaldag (6 juni allmän helgdag sedan 2005)
 • Midsommar (juni)

Vad betyder Glada vappen?

Uttrycket glada vappen är en vardaglig hälsningsfras som förekommer bland finlandssvenskar vid valborgsfirandet. Det kommer av finskans vappu, efter svenskans valborg. Konstruktionen är som synes lite speciell – ingen skulle ju säga goda julen eller glada påsken.

Swedish traditions – The Swedish Valborg celebration – Learn Swedish in a Fun Way.

Everything You Need to Know About Valborg in Sweden

Varför eldar vi på Valborg? – Lilla aktuellt teckenspråk

Lämna en kommentar