Vad betyder wiki?

Etymologi: Av hawaiiska wikiwiki (”snabbt”). Grammatik: Wiki är ett ord som inte gärna böjs i plural utan istället om möjligt bör skrivas om, exempelvis till ”wikiwebbplatser”.

Vad är en wiki i Teams?

Fliken wiki är en smart text redigerare som dubblerar som en kommunikations maskin där du kan skapa utkast, redigera och chatta på ett och samma ställe.

Hur använder man Wikipedia?

Wikipedia är en fri encyklopedi, ett uppslagsverk med öppet innehåll. Det innebär att artiklarna i Wikipedia skrivs av människor som du själv, världen över och dygnet runt. Vem som helst kan läsa, redigera och lägga till artiklar. Det blir snabbt mycket stort när många bidrar med mycket smått.

Hur man skapar en wiki?

Klicka på Wiki-sidbibliotek. I rutan Namn skriver du ett namn på det nya wiki-sidbiblioteket, till exempel Wiki-sidor. Klicka på Skapa. Klicka på den nya wiki-sidan i listan Innehåll för att öppna den.

Vad är Wikipedia för typ av källa?

Wikipedia är ett uppslagsverk. Allt innehåll i artiklarna kräver verifierbarhet genom att man anger källor för innehållet. Wikipedia tar inte ställning. Artiklar inte ska förespråka något enskilt perspektiv.

Varför ska man inte använda Wikipedia?

Den som säger att nätuppslagsverket Wikipedia är fullt med en massa strunt har fel. Undersökningar visar att största delen artiklarna på Wikipedia (oftast) är fakta. Men det gäller att minnas att vem som helst kan redigera artiklarna och att informationen därför kan vara felaktig.

Varför vill Wikipedia ha pengar?

Trots Wikimedia Foundations betydande reserv verkar det vara bråttom att få in mer pengar till Wikipedia. Varför behöver ni ytterligare finansiering? Vi är lyckligt lottade att ha en reserv. Det är inte pengar som vi använder för löpande utgifter, utan de får bara användas i undantagsfall, såsom en ekonomisk kris.

Vem som helst kan skriva på Wikipedia?

Det går att redigera utan att vara inloggad, men som registrerad användare får du tillgång till fler funktioner som underlättar arbetet. Det har växt fram en hel del regler och riktlinjer för arbetet med artiklarna så det går inte att skriva vad som helst.

Kan man skriva om sig själv på Wikipedia?

Grundinställningen för den som vill uppdatera information på Wikipedia är att inte skriva om sig själv eller sitt område. Det säger Lars Aronsson, Wikipedian, datorkonsult och tidigare styrelsemedlem i Wikimedia Sverige.

Hur redigerar man en artikel på Wikipedia?

Så här redigerar man en sida:
  1. Gå till den sida du vill redigera. Surfa till sidan som du vill redigera, till exempel artikeln om deckare. …
  2. Klicka på fliken ”Redigera” eller ”Redigera wikitext” Flikarna finns längst upp på varje sida. …
  3. Ändra texten. …
  4. När du har redigerat färdigt: klicka på knappen ”Publicera ändringar”

Hur många år är Sverige?

Landet har kuster mot Bottenviken, Bottenhavet, Ålands hav, Östersjön, Öresund, Kattegatt och Skagerrak.

Sverige.
Konungariket Sverige
februari 2022 års uppskattning 10 462 498 (88:e)
Befolkningstäthet 23,4 inv./km² (158:e)
BNP (PPP) 2019 års beräkning

36 rader till

Är det ok att använda Wikipedia som källa?

För snabba fakta, som kan bedömas som ”säkra”, kan Wikipedia duga fint. Men som säker källa bör den undvikas i vetenskapliga sammanhang, i alla fall inte utan reservationer.

Hur refererar man till Wikipedia i text?

Hur anger man Wikipedia som källa?
  1. Gå till den artikel du har hittat bra information i. …
  2. Leta reda på länken ”Använd den här artikeln som referens” i menyn till vänster. …
  3. Välj den version av källhänvisning som du använder i resten av din text. …
  4. Klistra in den kopierade texten i ditt dokument.
9 apr. 2010

Är Wikipedia en oberoende källa?

Wikipedia har ett oförtjänt dåligt rykte om sig att vara en opålitlig källa. Till och med sajtens grundare Jimmy Wales och Larry Sanger brukar uppmana Wikipedias besökare att vara skeptiska och inte lita på allt de läser. Likväl är uppslagsverket en av internets mest tillförlitliga platser att söka information på.

What is Wiki?

Microsoft Teams Tutorial 2019 – How To Use Wiki

Näringskedjor och näringsvävar

Lämna en kommentar