I de flesta fall undviker hästar att äta av giftiga växter, men risken ökar när betes- eller fodertillgången minskar. De vanligaste substanserna som gör växter giftiga är alkaloider, glykosider, nitrater/nitriter, saponiner, oxalater, tanniner, polyyner, eteriska oljor, thiaminaser och fotosensitiviserande ämnen m.
Hur fodrar man en häst?
- Fodra hästen senast en timme innan den ska arbeta och vänta med att utfodra en svettig eller ansträngd häst tills den återhämtat sig (minst en halvtimme).
- Fodra hö före kraftfoder. …
- Fodra inte mer än hästen äter och ta bort gammalt foder ur krubban så snart som möjligt.
Vad ska man inte ge hästar?
Foder som luktar eller inte ser ut som det brukar kan vara sjukdomsframkallande för hästen. Sticker det i näsan eller ser man mögelsvamp i fodret, bör man som hästägare vara försiktig. Det eftersom foder med dålig hygienisk kvalitet kan orsaka magproblem.
Vilka frukter och grönsaker får hästar äta?
…
HÄSTARNAS ÅTTA I TOPP
- Banan.
- Bockhornsklöver.
- Körsbär.
- Rosmarin.
- Kummin.
- Morot.
- Pepparmint.
- Oregano.
Kan hästar äta smörblommor?
Kända symtom hos hästar som har ätit av smörblomma är mag-tarminflammation (gastroenterit) som varierar i omfattning beroende på mängden som hästen har ätit. Hudirritationer efter att djuret har legat i smörblommor förekommer.
Hur får hästen mer energi?
Energikällor. Hästens viktigaste energikälla är stråfoder (gräs, hö, hösilage halm mm). Energin i dessa fodermedel utvinns i hästens grovtarm genom cellulosajäsning med hjälp av mikroorganismer. Stärkelse och socker – finns naturligt i t ex hö och även i tillsatt form – som t ex melass och spannmål.
Vad bör man tänka på för foderstaten När man utfodrar med kraftfoder?
Foderstater med stora mängder kraftfoder – mer än 1 g stärkelse per kg kroppsvikt och utfodringstillfälle – och låga givor av grovfoder – mindre än 1 kg ts vallfoder/100 kg kroppsvikt och dygn – liksom långa uppehåll, mer än 6 timmar, mellan de tidpunkter vallfoder utfodras har satts i samband med ökad risk för hästen …
Kan man ge hästar morötter?
Morötter och äpplen, potatis, betor etc kan också användas som foder och framför allt de två förstnämnda är vanliga som belöningsfoder eller ”godis”.
Är knäckebröd bra för hästar?
Vissa hästar kan också vara överkänsliga mot råg, fabrikstillsatser och smaksättare. Det är dock relativt ovanligt så att ge ett knäckebröd som belöning brukar de flesta hästar tåla.
Hur mycket Lucernpellets kan man ge?
Det är ett skonsamt fodermedel som bidrar med både energi, fiber och protein av en bra kvalitet. Lusernpellets upplevs ofta som smakligt. 0,5 – 3 kg lusernpellets per dag är ofta en lämplig giva till en stor och vuxen häst. Lusernpellets bör blötläggas innan utfodring.
Kan man ge hästar banan med skal?
Bananskal är inte bra att äta, varken för djur eller människor!! Bananer är känsliga mot massor av svampsjukdomar och diverse ”ohyra” och besprutas därför KRAFTIGT.
Kan man ge hästar vindruvor?
En av de många frukter som är säkra för hästar att äta är druvor. Precis som för oss människor är druvor ett enkelt och sött mellanmål. Det kräver ingen förberedelse för att äta. Både druvan och fröna är ofarliga för din häst, så det spelar ingen roll om du köper druvor med eller utan frön.
Vad är giftigt för hästar?
Vissa växter är direkt skadliga för hästar och andra djur och kan orsaka allvarliga förgiftningar samt även dödsfall redan i små mängder, som till exempel idegran, korsört, odört, sprängört, stånds och örnbräken. Andra växter orsakar inte några problem förrän hästen ätit dem i större mängd eller under längre tid.
Vad händer om en häst äter en smörblomma?
Växtsaften kan framkalla hudirritationer efter att djuret har legat i smörblommor. Vid ett stort intag kan symptom som kraftig salivering och inflammation i munhålan samt magsmärtor och diarré uppträda. Hästar undviker normalt växten så länge det finns annan föda att tillgå på grund av dess beska smak.
Vilka blommor är farliga för hästar?
- Alsikeklöver.
- Akleja.
- Belladonna.
- Besksöta.
- Björnloka.
- Brakved.
- Ek och ekollon.
- Fingerborgsblomma.
Vilken miljö trivs smörblomman i?
Förekommer på ängar, vägkanter, skog och fjälltrakter.
VAD SKA HÄSTARNA ÄTA?
STALLVLOGG – VISAR VAD HÄSTARNA ÄTER
Ninas bästa tips och råd om hästfoder