Vad får mäklaren av arvodet?

Vad är arvodet för mäklare?

Mäklararvode är det du betalar för att mäklaren förmedlat din bostad till en köpare. Vilket arvode mäklaren har rätt till regleras vanligen i det förmedlingsuppdrag du skriver med mäklaren. Du och mäklaren är fria att avtala om vilket mäklararvode mäklaren ska ha rätt till och hur det ska beräknas.

Varför kostar mäklare så mycket?

Olika upplägg

Hur mycket du får betala till mäklaren beror då på bostadens slutpris. Denna variant är bra att välja om du inte känner dig stensäker på din bostads värde. Exempel: Mäklaren tar 4 % av bostadens slutpris i provision. Om slutpriset på bostaden blir 1 000 000 kr tar mäklaren 40 000 kr i provision.

Vad tjänst en mäklare?

Vad tjänar fastighetsmäklare? De flesta fastighetsmäklare har enbart en provisionsbaserad inkomst och det är särskilt vanligt i början av arbetslivet. En mäklare har normalt en årsinkomst på 300 000 – 500 000 kr. Enbart några få procent av mäklarna har en årsinkomst på över 1 miljon.

Vad innebär omsättning mäklare?

Efter moms är summan 36 000 kr och det är från det beloppet (om man räknar på exemplet 25 %) mäklaren får ut sin lön innan skatt, dvs. 9000 kr. Efter skatt blir det ca 6 300 kr kvar. Man måste alltså i teorin sälja X antal lägenheter i månaden för att kunna få ut en vanlig lön på 20-30 000 kr i månaden.

Kan man pruta på mäklararvode?

Det går alltid att försöka pruta på mäklararvodet. Utgå alltid från att mäklaren du förhandlar med vill sälja just din bostad. Tänk på att du alltid kan välja att anlita en annan mäklare om du inte får ett bra erbjudande.

Har man fast lön som mäklare?

31 procent har fast lön. 46 procent av fastighetsmäklarna tjänar mellan 300 000 – 500 000 kr per år. Endast 4 procent uppger att de tjänar mer än 1 miljon kronor per år. För att kunna få registrering och sedan arbeta som fastighetsmäklare krävs utbildning och praktik.

Vilka mäklare är dyrast?

Mäklare i Göteborg dyrast i hela Sverige. Ekonomi Mäklare i Göteborg har högst arvode i hela landet, det visar en genomgång i Dagens Nyheter. En mäklare i Göteborg får ett medianarvode på 60 000 kronor vid en lägenhetsförsäljning. 5 000 kronor mer än i Stockholm.

När ska man betala mäklaren?

När alla eventuella villkor och förbehåll är uppfyllda så betalas handpenning ut till dig, då har mäklaren ofta dragit av det mäklararvode ni kommit överens som. Den slutgiltiga betalningen av den resterande köpeskillingen sker vanligtvis på tillträdesdagen.

Hur ska man tänka när man väljer mäklare?

väljer du rätt mäklare – här är 10 tips
 1. Träffa och jämför flera mäklare. …
 2. En mäklare från området. …
 3. Mäklararvode – provision eller fast pris. …
 4. Ta hjälp av Fastighetsmäklarinspektionen. …
 5. Se exempel på marknadsföringen av din bostad. …
 6. Kolla om mäklaren vet spekulanter. …
 7. Visning – ta reda på allt kring den.
12 aug. 2015

Vad krävs för att plugga till mäklare?

Utbildningen ska omfatta minst 120 högskolepoäng (hp) fördelade på följande kunskapsområden:
 • fastighetsförmedling (minst 30 hp)
 • civilrätt (minst 15 hp)
 • fastighetsrätt (minst 15 hp)
 • skatterätt (minst 7,5 hp)
 • ekonomi (minst 15 hp)
 • byggnadsteknik (minst 7,5 hp)
 • fastighetsvärdering (minst 7,5 hp)

Hur mycket tjänar man som kriminolog?

39 500 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Hur mycket tjänar en fastighetsförvaltare?

Marknadslönen 2022 för fastighetsförvaltare ligger mellan 37 000 och 54 000 kronor per månad. Sköter förvaltningen av byggnader och tillhörande markområden. Planerar underhåll, till exempel reparationer av olika slag och kan även vara ansvarig för fastighetens ekonomi.

Hur mycket tjänar man som mäklare i månaden?

Marknadslönen 2022 för fastighetsmäklare ligger mellan 38 000 och 62 000 kronor per månad. Marknadsför och visar objekt, förmedlar kontakter mellan köpare och säljare, gör ekonomiska kalkyler, sköter förhandlingarna mellan parterna och upprättar kontrakt när parterna kommit överens.

Vad händer om mäklaren inte lyckas sälja huset?

De flesta mäklare tar inget betalt av dig om de inte lyckats sälja din bostad men det kan finnas undantag. De flesta mäklare har 10 dagars uppsägningstid så att de skall hinna ta bort all marknadsföring av bostaden.

Varför slutar mäklare?

Varför slutar så många? Den vanligaste anledningen till att de lämnar, säger Mats, är att det är svårt att få balans mellan arbete och fritid. Det är oregelbundna arbetstider och det går aldrig att säga att nu har jag arbetat klart. Han berättar också att branschen har ett problem med ledarskapet.

Vad är ett rimligt arvode till fastighetsmäklaren?

Mäklaren Hemverket tar ett fast arvode på 10 000 kronor

Fyra familjer berättar varför de valde fastighetsmäklaren Hemverket och hur det gick

Lämna en kommentar