Vad får man ändra i en hyresrätt?

Golv: Du får lägga på en heltäckningsmatta på det befintliga golvet men inte byta ut det. Fast inredning: Du får byta dörrar och köksluckor, men spara de gamla – de är hyresvärdens! Du får inte – utan värdens tillstånd – ändra planlösningen, riva ut köksinredning eller montera köksfläkt till befintlig ventilation.

Hur mycket får man ändra i en hyresrätt?

Golv: Du får lägga på en heltäckningsmatta på det befintliga golvet men inte byta ut det. Fast inredning: Du får byta dörrar och köksluckor, men spara de gamla – de är hyresvärdens! Du får inte – utan värdens tillstånd – ändra planlösningen, riva ut köksinredning eller montera köksfläkt till befintlig ventilation.

Vad är normalt slitage i hyreslägenhet?

Sådant normalt slitage kan exempelvis vara mindre fläckar eller repor på golv och väggar, små hål efter tavlor och hyllor eller måttlig mängd repor och små sprickor i handfat och badkar. Normalt slitage uppkommer alltså i en lägenhet genom att lägenheten är bebodd och används.

Vad kan man begära av hyresvärden?

Hyresvärden är skyldig att åtgärda fel eller brister i lägenheten såvida de inte har orsakats genom vårdslöshet. Om du anser att du har rätt till ett hyresavdrag kan du deponera en del av hyran hos Länsstyrelsen. Man räknar med att en lägenhet behöver fräschas upp efter 12-15 år.

Får man byta köksluckor i hyresrätt?

Om du får godkänt av din hyresvärd kan du även byta ut skåpluckorna. Annars är ett tips att ta ner en eller två luckor från överskåpen och förvara på vinden. Det ger en luftigare känsla.

Hur ofta ska hyresvärden byta vitvaror?

Framförallt är det behov som styr hur ofta renovering får ske av kök i en hyresrätt. Mindre fel bör åtgärdas inom kort tid och nya tapeter kan man förvänta sig efter 10 – 15 år. I vissa fal kan man även påskynda renovering genom förhöjd hyra. Större köksrenovering ska ske med ”skäligt tidsmellanrum”.

Får man byta strömbrytare i hyresrätt?

Montera sladdströmbrytare och stickproppar. Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. Byta befintlig strömbrytare med högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa. Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa.

Vad är inte normalt slitage?

Konkreta exempel på onormalt slitage är:

Doft i bostaden pga rökning. Tapetsering eller målning utan tillåtelse. Fettfläckar på tapeten. Skador på golv pga hyresgästen inte satt skydd på möbler.

Vilka saker hör till onormalt slitage på lägenheten?

Vad är normalt slitage?
  • Hål i väggar efter tavlor eller fastskruvade bokhyllor.
  • Små repor i golv eller parkett efter möbler.
  • Liten mängd fettfläckar på väggar och tack (fettfläckar i kök är ofrånkomligt och kan godtas i större utsträckning än exempelvis sovrum)
  • Måttliga rökskador efter tobaksrökning.

Vad kostar onormalt slitage?

Här kan du se vad fettfläckar, sprucket handfat, rökning och dålig städning kan kosta dig. Att byta en fönsterruta kan kosta en tusenlapp, enligt Sabos nyckeltal.

Så mycket kostar onormalt slitage.
Brist Kostnad
Byte fönsterglas 100×40 cm 648 kr *
Byte grönsakslåda 608 kr
Golvslipning 240 kr /kvm
Kakelplatta, byte av enstaka 95 kr /st*

8 rader till

4 apr. 2016

Måste hyresvärden tillhandahålla tv?

Hyresgäster har rätt att kunna se på tv och hyresvärden är skyldig att se till att det är möjligt. Det slår Hyresnämnden fast i en tvist som får principiell betydelse när hela Sverige nu ska gå över till digital-tv.

När ska hyresvärden måla om?

Omtapetsering ska enligt hyreslagen ske med skäliga mellanrum. De allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo rekommenderar en avskrivningstid på 13 år för tapeter men det är ingen som tvingas att tapetsera om. Varje hyresvärd kan själv bestämma vad som krävs för att få omtapetserat.

Vad gäller för privata hyresvärdar?

Privata hyresvärdar omfattas inte av samma regler som de kommunala. Det innebär bland annat att de kan ha olika kösystem, som kan göra det enklare för dig att få en lägenhet. Läs mer om privata hyresvärdar här!

Vad är hyresvärdens ansvar?

Hyresvärdens skyldigheter

Hyresvärden ansvarar för att lägenheten fortsätter att vara i sådant skick under hyrestiden, om man inte har avtalat om något annat. Hyresvärden är vidare skyldig att med jämna mellanrum utföra sedvanliga reparationer på lägenheten.

Vad gäller i hyresrätt?

Hyresrätt. Att bo i en hyresrätt innebär att du varaktigt hyr en bostad från en hyresvärd. Hyresvärden kan vara en privatperson, men är vanligtvis kommuner eller företag. Du är alltså inte ägare till någon bostad eller andel i en förening, utan får bo i fastigheten i utbyte mot en månadshyra.

Får man lägga nytt golv i hyresrätt?

Ja! Du får faktiskt lägga nytt golv. Men du får inte bryta upp det gamla.

HYRESRÄTT vs. BOSTADSRÄTT | Hur gör man?

Juristen tipsar: Tänk på detta när du flyttar in i hyresrätt!

Hyresrätt – Lokal – Del 1 – Introduktion

Lämna en kommentar