Vad får man ändra i hyresrätt?

Golv: Du får lägga på en heltäckningsmatta på det befintliga golvet men inte byta ut det. Fast inredning: Du får byta dörrar och köksluckor, men spara de gamla – de är hyresvärdens! Du får inte – utan värdens tillstånd – ändra planlösningen, riva ut köksinredning eller montera köksfläkt till befintlig ventilation.

Hur mycket får man ändra i en hyresrätt?

Golv: Du får lägga på en heltäckningsmatta på det befintliga golvet men inte byta ut det. Fast inredning: Du får byta dörrar och köksluckor, men spara de gamla – de är hyresvärdens! Du får inte – utan värdens tillstånd – ändra planlösningen, riva ut köksinredning eller montera köksfläkt till befintlig ventilation.

Vad kan man begära av hyresvärden?

Hyresvärden är skyldig att åtgärda fel eller brister i lägenheten såvida de inte har orsakats genom vårdslöshet. Om du anser att du har rätt till ett hyresavdrag kan du deponera en del av hyran hos Länsstyrelsen. Man räknar med att en lägenhet behöver fräschas upp efter 12-15 år.

Vad är normalt slitage i hyreslägenhet?

Sådant normalt slitage kan exempelvis vara mindre fläckar eller repor på golv och väggar, små hål efter tavlor och hyllor eller måttlig mängd repor och små sprickor i handfat och badkar. Normalt slitage uppkommer alltså i en lägenhet genom att lägenheten är bebodd och används.

Vad får man göra med sin lägenhet utan att be hyresvärden om lov?

Det här får du renovera själv utan att fråga hyresvärden om lov:
  • Måla och tapetsera.
  • Byta ut dörrar.
  • Byta dörrvred.
  • Lägga in heltäckningsmatta.
  • Sätta upp hyllor, tavlor och speglar. Se till att använda rätt skruv eller spik beroende på väggmaterial och tyngd på det du sätter upp. Vanliga borrhål räknas som normalt slitage.
3 okt. 2014

Hur ofta ska hyresvärden byta vitvaror?

Framförallt är det behov som styr hur ofta renovering får ske av kök i en hyresrätt. Mindre fel bör åtgärdas inom kort tid och nya tapeter kan man förvänta sig efter 10 – 15 år. I vissa fal kan man även påskynda renovering genom förhöjd hyra. Större köksrenovering ska ske med ”skäligt tidsmellanrum”.

Vilka regler gäller om du vill göra förändringar i din hyresrätt?

Huvudregeln är att hyresgästen inte får göra ändringar i hyresrätten som inte utan svårighet kan ändras när han eller hon flyttar utan hyresvärdens samtycke.

Måste hyresvärden tillhandahålla tv?

Hyresgäster har rätt att kunna se på tv och hyresvärden är skyldig att se till att det är möjligt. Det slår Hyresnämnden fast i en tvist som får principiell betydelse när hela Sverige nu ska gå över till digital-tv.

När ska hyresvärden måla om?

Omtapetsering ska enligt hyreslagen ske med skäliga mellanrum. De allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo rekommenderar en avskrivningstid på 13 år för tapeter men det är ingen som tvingas att tapetsera om. Varje hyresvärd kan själv bestämma vad som krävs för att få omtapetserat.

Vad gäller för privata hyresvärdar?

Privata hyresvärdar omfattas inte av samma regler som de kommunala. Det innebär bland annat att de kan ha olika kösystem, som kan göra det enklare för dig att få en lägenhet. Läs mer om privata hyresvärdar här!

Vad är inte normalt slitage?

Konkreta exempel på onormalt slitage är:

Doft i bostaden pga rökning. Tapetsering eller målning utan tillåtelse. Fettfläckar på tapeten. Skador på golv pga hyresgästen inte satt skydd på möbler.

Vilka saker hör till onormalt slitage på lägenheten?

Vad är normalt slitage?
  • Hål i väggar efter tavlor eller fastskruvade bokhyllor.
  • Små repor i golv eller parkett efter möbler.
  • Liten mängd fettfläckar på väggar och tack (fettfläckar i kök är ofrånkomligt och kan godtas i större utsträckning än exempelvis sovrum)
  • Måttliga rökskador efter tobaksrökning.

Vad kostar onormalt slitage?

Här kan du se vad fettfläckar, sprucket handfat, rökning och dålig städning kan kosta dig. Att byta en fönsterruta kan kosta en tusenlapp, enligt Sabos nyckeltal.

Så mycket kostar onormalt slitage.
Brist Kostnad
Byte fönsterglas 100×40 cm 648 kr *
Byte grönsakslåda 608 kr
Golvslipning 240 kr /kvm
Kakelplatta, byte av enstaka 95 kr /st*

8 rader till

4 apr. 2016

Får hyresvärden gå in i min lägenhet utan tillstånd?

Som hyresvärd har du i vissa fall rätt att in utan medgivande, till exempel vid akuta skador, som vattenläckor och liknande. I samband med ombyggnad bör hyresvärden alltid skaffa sig medgivande från hyresgästen för att tillträde till lägenheterna.

När har hyresvärden rätt att gå in i lägenheten?

Hyresvärden behöver ditt tillstånd för att in i din lägenhet. Nej, värden får inte gå in i lägenhet utan tillstånd. Om värden behöver komma in i din bostad för att ”utöva nödvändig tillsyn” eller annat så måste hen ha ditt tillstånd. Utan ditt tillstånd räknas det som en brottslig handling.

Måste hyresvärd ha huvudnyckel?

En hyresvärd har inte någon lagstadgad rätt att inneha nycklar till lägenheten som hyrs ut. Hyresgästen och hyresvärden kan dock självklart komma överens om hyresvärden ska ha tillgång till reservnycklar.

HYRESRÄTT vs. BOSTADSRÄTT | Hur gör man?

Juristen tipsar: Tänk på detta när du flyttar in i hyresrätt!

Hyresrätt – Lokal – Del 1 – Introduktion

Lämna en kommentar