Vad får man göra vid inbrott?

– Är det ett pågående brott hemma eller hos grannen ska 112 ringas. Om möjligt ska bilnummer och signalement memoreras. Visa tjuvarna att de är upptäckta. Det viktiga är inte att visa sig utan visa på något sätt att de är upptäckta, säger Mats.

Vad skrämmer inbrottstjuvar?

Genom att sätta upp klisterlappar på dörrar och fönster om att värdesakerna är DNA-märkta kan det ha en avskräckande effekt. DNA-märkning gör det mindre attraktivt för stöldligor att operera i Västernorrland.

Vad tar inbrottstjuvar?

”Inbrotten sker snabbt”

Tjuvarnas favoritprylar att stjäla är därför inte speciellt förvånande. Det är pass, smycken, elektronik som datorer, surfplattor och mobiler samt pengar som står överst på deras priolista. – De tar med sig sådant som är lätt att bära med sig, till och med alkohol och starkare mediciner.

Vad gör en inbrottstjuv?

Inbrottstjuvarna blir allt “smartare” – de gör inte inbrott slumpmässigt utan tar i förväg reda på vilka hus det är bäst att göra inbrott i.

Vad ska man tänka på vid inbrott?

Städa inte på brottsplatsen innan polisen varit där.

Beskriv så utförligt som möjligt vad som har hänt när du anmäler brottet
  1. Hur har gärningspersonen tagit sig in? …
  2. Vad har gärningspersonen orsakat för skador?
  3. Har någon annan person i din närhet gjort några iakttagelser?
  4. Kan du direkt se att något är stulet?

Vad minskar risken för inbrott?

Förstärk fönster och altan- och balkongdörrar. Ha inte skymmande växter nära altandörr och fönster. Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid dörrar. Ha trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att tjuven inte kan använda dem.

Vilken tid på dygnet sker flest inbrott?

Flest inbrott sker under mörka delen av året och generellt dagtid när vi är på jobbet och på kvällstid under helger när vi är borta. Så inför kommande ledighet är det viktigt att se till att inte lämna huset helt obevakat och mörkt.

Var är det mest inbrott?

Generellt är det storstadskommuner som ligger högst på listan här, men förra året var det istället en liten ort i Västmanland som var värst utsatt. I Skinnskatteberg anmäldes 23 inbrott 2019, vilket motsvarar 10 inbrott per 1000 hushåll, högre än någon annan kommun.

Vad gör polisen vid inbrott?

Bostadsinbrott – polisens arbete

Vid inbrott är det viktigt för polisen med vittnesuppgifter och att säkra spår vid brottsplatsen. Förhör och brottsplatsundersökningar bör också göras så tidigt som möjligt så att inte minnesbilder försvinner och tekniska spår städas bort.

Hur ofta sker inbrott när man är hemma?

Det är 1,3 procent av hushållen som uppger att de utsatts för bostadsinbrott under 2020. Under 2020 anmäldes omkring 14 700 bostadsinbrott – ungefär samma nivå som 2019.

Får man hålla fast en tjuv?

Får man hålla fast inbrottstjuven? Ja det får man, men det är viktigt att man inte använder för mycket våld. Man har rätt att hindra en brottsling från att fly innan polisen kommer, bara man inte använder mer våld än som verkligen är nödvändigt.

Hur lång tid tar ett inbrott?

Han konstaterar att ett inbrott tar 10-12 minuter att genomföra och att larmbolagens utryckningstid är längre än så. Larmet kanske kan avskräcka en tillfällighetstjuv, eller en tjuv som opererar ensam, resonerar han.

Får man slå en tjuv?

– Av nödvärnsrätten framgår också att man har rätt att hejda en tjuv. Inte bara gripa personen på platsen utan också hejda personen efteråt och använda våld om tjuven då försöker sätta sig till motvärn mot att du försöker ta tillbaka vad den har stulit, säger Annika Norée. Platsen där stölden sker spelar ingen roll.

Stoppa Tjuven: Jonas Mästertjuven – Inbrott | SSF Stöldskyddsföreningen

Inbrottstjuvarna slår till – då viftar hunden på svansen

10 TIPS FÖR ATT UNDVIKA INBROTT

Lämna en kommentar