Vad får man i böter om man kör med dubbdäck?

Så mycket får du i böter för dåliga däck
Förseelse Bötesbelopp
Otillräckligt mönsterdjup sommardäck (mindre än 1,6 mm) 1 200 kr
Otillräckligt mönsterdjup vinterdäck (mindre än 3 mm) 1 200 kr
Om du inte har vinterdäck vid vinterväglag 1 200 kr
Du kör med dubbdäck mellan 16 april och 30 september om inte vinterväglag råder 500 kr
24 juni 2021

Vad är straffet för dubbdäck?

Om man kör utan tillräckligt mönsterdjup på däcken (3 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck) så är bötesbeloppet 1200 kr. Om man kör med dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april – 30 september så är bötesbeloppet 500 kr.

Vad händer om man blir stoppad med dubbdäck?

Vad händer om man kör med dubbdäck när det är förbjudet? Om polisen ertappar dig med dubbdäck på en väg där det inte är tillåtet eller om det är för tidigt eller för sent på året riskerar du böter på 1 000 kronor.

Vad händer om man kör med vinterdäck på sommaren?

Snabbare slitage på sommaren:

Vinterdäck är gjorda för vinterväglag och vinterkörning. I sommarvärmen slits vinterdäcken snabbare och kan i värsta fall göra att komponenter i däcket lossnar. Slitningen kan även ske ojämnt, vilket gör att däcket kan vibrera under körningen.

Vem ger böter för dubbdäck?

Vad händer om du bryter mot reglerna? Polisen utför kontroll av de nya reglerna. Upptäcker polisen att du bryter mot förbudet får du böter på 1 000 kronor.

Hur länge får man ha dubbdäck 2022?

Dubbdäck 1 oktober – 15 april

Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april, eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli.

Hur länge får man ha vinterdäck 2022?

Du får använda dubbdäck från 1 oktober 2021 till 15 april 2022. Dock kan du tänja på datumen även här om vinterväglaget skulle komma fortare eller hålla i sig längre. Krav på vinterdäck 1 december till 31 mars. Dubbdäck är tillåtna 1 oktober till 15 april.

Får man ha vinterdäck efter 15 april?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Får man köra med dubbdäck till verkstad?

Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål. Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag.

Kan man köra med Mudders på vintern?

Enligt transportstyrelsen är året runt-däck olagliga på vintern – det räcker inte med att däcken är märkta ”M+S” på sidan (Mud & Snow).

Kan man besikta bilen med vinterdäck på sommaren?

Ja, vid kontrollbesiktningen kontrollerar vi att fordonet uppfyller kravet på ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, oavsett årstid.

Hur mycket slits vinterdäck på sommaren?

Även ökad risk för vattenplaning är en konsekvens vid vinterdäck på sommaren. Rekommenderat mönsterdjup på sommardäck är 4 mm för optimalt skydd vid vattenplaning. Odubbade vinterdäck också kallad friktionsdäck slits mycket snabbare än sommardäck. Vinterdäck slits cirka 20% mer vid +15 grader jämfört med sommardäck.

Är det olagligt att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren?

Det är lagligt att köra med dubbfria vinterdäck eller med dubbdäck där dubbarna är borttagna på sommaren. Många väljer att köra slut sina slitna vinterdäck under sommaren. Lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck är tre millimeter men används de på sommaren så är lägsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 millimeter.

Vad är bäst dubbat eller odubbat?

Olika däcktypers prestanda är optimerade för vissa underlag, men när du är ute och kör så brukar underlagen variera. Dubbdäcken fungerar bäst på is, men river upp hälsofarliga partiklar på barmark. Dubbade och dubbfria däck har däremot likvärdigt grepp på barmark och snö.

Är det böter per däck?

Det är många som säger att man får böter per däck på bilen, är det så ? Svar: Hejsan ! Bötesbeloppet är 1 200 kr och det är ett belopp oavsett hur många däck som felar.

Varför har man på vissa ställen i Stockholm ex Hornsgatan förbjudit dubbade vinterdäck?

Hornsgatan, Fleminggatan och del av Kungsgatan är det förbjudet att köra med dubbdäck. Syftet är att få lägre halter av partiklar i luften på och omkring dessa centrala gator. Du får korsa Hornsgatan, Fleminggatan och Kungsgatan med dubbdäck. Cyklister och moped klass 2 med dubbade däck får köra här.

När måste man ha vinterdäck? – 10 körkortsfrågor

Teoriprov – Får man köra om på höger sida? – 10 körkortsfrågor

VINTERVÄGLAG, Allt om däck, tunga fordon. Viktigt att veta innan man gör uppkörning prov.

Lämna en kommentar