Vad får man inte spola ner i avloppet?

Svaret på frågan är enkelt. Man får bara spola ner sådant som kommer från kroppen, samt toalettpapper, rengöringsprodukter till kroppen och vanliga disk-, städ- och tvättmedel. Kommunala reningsverk är inte utformade för att rena något annat än det som har nämnts här. Välj helst miljömärkta produkter.

Vad får man inte spola ner i toaletten?

Stopp! Det här ska du absolut inte spola ner i toaletten
  1. Våtservetter. Ett av de större problemen som rapporteras från reningsstationerna är nerspolade våtservetter. …
  2. Hår. Visst är det smidigt att slänga håret som fastnat på borsten i toaletten. …
  3. Hushållspapper. …
  4. Snus och cigaretter. …
  5. Bindor och tamponger.
28 juni 2019

Vad får spolas ned i avloppet?

Svaret på frågan är enkelt. Man får bara spola ner sådant som kommer från kroppen, samt toalettpapper, rengöringsprodukter till kroppen och vanliga disk-, städ- och tvättmedel. Kommunala reningsverk är inte utformade för att rena något annat än det som har nämnts här. Välj helst miljömärkta produkter.

Vad har folk spolat ner i toaletten?

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Tops, tandtråd, kattsand, bindor, tamponger, kondomer, strumpbyxor och annat skräp ska slängas bland de vanliga soporna. Skräpet orsakar bland annat dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar.

Är det dåligt att spola ner hår i toaletten?

För många av oss är det säkert en nyhet att hår inte är en ”naturprodukt” som snabbt bryts ned. – Ja, det är inte alla som känner till det, men hår ska inte spolas ned i toaletten eller avloppet, säger Frida Österdahl.

Vad händer om du spolar ner skräp i toaletten?

Toalettpapper löses snabbt upp i vatten och är därför inte ett problem i avloppssystemet. Men andra fasta material som till exempel våtservetter, bomull och tamponger löses inte upp, inte ens efter flera veckor. Skräpet bildar långa trådar som tvinnar ihop sig och orsakar både stopp och stora skador på pumparna.

Vad gör man om det blir stopp i toan?

Fyll en hink med vatten, håll hinken ca 1 meter ovanför toalettstolen och häll vattnet i en kraftig stråle ner mot toalettens krök. Upprepa tills stoppet har släppt. Använd en vaskrensare (kan köpas i byggvaruhus) och sätt den mot toalettens krök. Tryck fast sugproppen och spola en gång.

Kan man spola ner en tampong?

Så här kastar du rätt!

Bomullstussar, tamponger, våtservetter, tops, bindor, snus och annat skräp ska till papperskorgen.

Kan man spola ner mat i toaletten?

Utöver det hör inget annat hemma i avloppet. Se till att sortera resten rätt. Bomullsstickor, blöjor, bindor och hår hör bland annat hemma bland blandavfall och ska inte spolas ner i toaletten. Matrester och fetter ska inte heller spolas ner i toaletten.

Vad händer med vårt avloppsvatten?

När avloppsvattnet renas bildas flera restprodukter, framförallt gallerrens och slam. Gallerrens är nedspolat skräp som går till förbränning. Ett slam av god kvalitet ger oss både biogas och ett jordliknande gödsel för åkermark. Ett slam med sämre kvalitet kan användas för biogasutvinning men inte till åkermark.

Kan man spola ner nycklar i toaletten?

Spolar man ner nyckeln kommer den troligen till en pumpbrunn. Om den där tas upp av en Flygtpump eller liknande är det troligt att den slås sönder. Kommer den till reningsverket hel så skrapas den upp vid ett intagsgaller och hamnar i en container för olösliga detaljer.

Var ska man slänga hår?

Hår och tandtrådstrassel ska slängas i papperskorgen. Godispapper och tuggummi ska slängas i papperskorgen. Gamla nagellacksflaskor ska lämnas till miljöstationen, många vet inte det och slänger dem i papperskorgen. Cigarettfimpar och snus ska man inte slänga på gatan och inte spola ner i toaletten.

Vad händer med toalettpapper?

Reningsverket kan rena vattnet från kiss, bajs och toalettpapper. Tyvärr spolas även skräp som öronpetare och tandkrämstuber ner i toaletter och kommer till reningsverket. Skräpet kan fastna i avloppsrören och göra så det blir stopp och det är både dyrt och besvärligt att fixa.

Kan man spola ner mördarsniglar i toaletten?

Helena: ”Tar dom med en gammal stekpincett och lägger dom i en burk med vatten. Sedan spolar jag ner dem i toaletten.” TvP: ”Det ska man absolut inte göra. Det blir stopp i avloppet.”

Kan man spola ner kaffefilter?

Men i reningsverket går det att hitta annat och det rör sig inte enbart om snusprillor. – Det största problemet är papper som inte löses upp i vattnet. Men det förekommer också kaffefilter, topsar och trosor, lite av varje som hamnat fel, säger Steve Karlsson.

Avloppsresan – Vart tar bajset vägen?

Stopp i avloppet? Så rensar du golvbrunnen i duschen på fem minuter

Högtrycksspolar stopp i avlopp pappershanddukar

Lämna en kommentar