Vad får man slänga i bruna soptunnan?

Varför ska du inte slänga sopsäckar i soptunnan eller sopinkastet? Säckar kan inte hanteras i den optiska sorteringsanläggningen dit alla soppåsar lämnas för att sorteras. De orsakar stopp och sorteringsproblem eftersom de är för stora.

Får man slänga sopsäckar i soptunnan?

Varför ska du inte slänga sopsäckar i soptunnan eller sopinkastet? Säckar kan inte hanteras i den optiska sorteringsanläggningen dit alla soppåsar lämnas för att sorteras. De orsakar stopp och sorteringsproblem eftersom de är för stora.

Var kastar man fiskrens?

Lämnas till

Matavfallet från hushåll samlas in i papperspåsar.

Vad räknas som hushållsavfall?

Hushållssopor är matrester. Hushållssopor är kläder och skor, bindor och blöjor och tvättlappar, borstar och trasor och kuvert.

Var slänger man skinnskor?

Trasiga skor kastar du i soppåsen eller lämnar på återvinningscentralen. Hela skor kan du sälja eller skänka bort.

Var slänger man sopsäckar?

Plastleksaker, plastfickor, VHS-band och svarta sopsäckar är exempel på sådant som inte räknas som förpackningar och ska istället sorteras på återvinningscentralen. Fråga din kommunala återvinningscentral eller ring oss om du är osäker.

Vad får man inte slänga i gröna soptunnan?

Saker du inte ska kasta i soppåsen är:
  • farligt avfall (exempelvis starka rengöringsmedel, målarfärg, lim, nagellack)
  • mediciner och andra läkemedel.
  • elavfall (exempelvis mobiltelefoner, datorer, hushållsapparater)
  • batterier.
  • tidningar, reklamblad och kataloger.
  • förpackningar i olika material (metall, glas, papper, plast)
28 sep. 2017

Vad gör man med fiskrens?

I dag används rens som fiskhuvuden, ryggben och skaldjursrester främst till fiskmjöl, där råvaran först hettas upp och torkas och sedan mals. I en ensileringsprocess bryts fiskrenset i stället ned i en syrefri miljö.

Hur sorterar man äggkartonger?

Lämnas till:
  1. Återvinningsstation.
  2. Återvinningscentral.
  3. Kärl eller fack för pappersförpackningar.

Hur ska man sorterar Julklappspapper?

Julklappspapper sorteras som en pappersförpackning. Ta bort snören från julklappspapperet och släng snörena i det vanliga hushållsavfallet. Det är viktigt att snören och julklappspapper inte blandas eftersom det förstör möjligheterna till återvinning.

Är hushållssopor brännbart?

Hushållsavfallet ska vara brännbart

Så småningom kanske du är redo för nästa utmaning, det näst viktigaste: att soppåsen bara innehåller brännbara sopor, som till exempel blöjor, plåster, bomullstops, dammsugarpåsar och liknande. När det är klart, då är det dags att tänka källsortering.

Vad är brännbart hushållsavfall?

Hushållsavfall eller hushållssopor är de sopor som slängs i soppåsen. Brännbart avfall skickas till förbränning i en speciell anläggning och blir på så vis både värme och el. Matavfall samlar vi in och gör biogas till bilar, lastbilar och bussar.

Vad kan man kasta i brännbart?

Brännbart avfall är avfall som inte är farligt avfall och som rimligen inte går att återvinna på annat sätt än genom energiutvinning. Vanligtvis är dessa material Papper, Trä & Plast (EJ PVC). Materialen får inte vara balade eller hårt packade.

Är skor brännbart?

Skor sorteras som brännbart (soppåsen)

Var slänger man tomma bensindunkar?

Bensindunk (plast, tom, utan lock) | Sysav – tar hand om och återvinner avfall.

Var slänger man jeans?

Gamla kläder i brännbart

För hushållen gäller det alltså att slänga gamla textilier i brännbart om de inte kan återvinnas. Eller så kan du kan hjäpa till redan innan textilierna åker i soporna. Du kan lämna in hela och rena kläder till insamlingspunkter och föra kläder med små skavanker till en sömmerska.

Mat separat – en film om matavfall

Hur sorterar vi matavfall?

Matavfall Lavab

Lämna en kommentar