Vad får man slänga i gröna soptunnan?

Varför ska du inte slänga sopsäckar i soptunnan eller sopinkastet? Säckar kan inte hanteras i den optiska sorteringsanläggningen dit alla soppåsar lämnas för att sorteras. De orsakar stopp och sorteringsproblem eftersom de är för stora.

Vad får man inte slänga i gröna soptunnan?

Saker du inte ska kasta i soppåsen är:
 • farligt avfall (exempelvis starka rengöringsmedel, målarfärg, lim, nagellack)
 • mediciner och andra läkemedel.
 • elavfall (exempelvis mobiltelefoner, datorer, hushållsapparater)
 • batterier.
 • tidningar, reklamblad och kataloger.
 • förpackningar i olika material (metall, glas, papper, plast)
28 sep. 2017

Får man slänga sopsäckar i soptunnan?

Varför ska du inte slänga sopsäckar i soptunnan eller sopinkastet? Säckar kan inte hanteras i den optiska sorteringsanläggningen dit alla soppåsar lämnas för att sorteras. De orsakar stopp och sorteringsproblem eftersom de är för stora.

Var slänger man skinnskor?

Trasiga skor kastar du i soppåsen eller lämnar på återvinningscentralen. Hela skor kan du sälja eller skänka bort.

Vad ska man slänga i restavfall?

Exempel på vad du kan kasta i restavfallskärlet
 • fimpar, tobak och snus.
 • ljusstumpar, utnötta kläder och skor.
 • kuvert och post-it-lappar.
 • kattsand.
 • tandborste.
 • disktrasor.
 • tops, blöjor, bindor och kondomer.
22 nov. 2019

Vad ska man göra med papperspåsar?

Lämnas till:
 1. Återvinningsstation.
 2. Återvinningscentral.
 3. Kärl eller fack för pappersförpackningar.

Får man slänga kläder i soporna?

Till exempel: Kläder, skor och gardiner. Lämna: Kläder som är hela och rena kan du lämna till en klädinsamling. Trasiga kläder och skor får du slänga bland ditt vanliga brännbara hushållsavfall om det inte är för skrymmande då lämnas de istället i grovsoporna eller på kommunens återvinningscentral.

Var slänger man sopsäckar?

Plastleksaker, plastfickor, VHS-band och svarta sopsäckar är exempel på sådant som inte räknas som förpackningar och ska istället sorteras på återvinningscentralen. Fråga din kommunala återvinningscentral eller ring oss om du är osäker.

Var kan man slänga sopor?

Det är inte okej att åka till återvinningsstationen och slänga dina hushållssopor utan de ska lämnas i soptunnan eller om du bor i lägenhet, i det gemensamma utrymme ni har för avfall.

Var ska man slänga proppar?

De är inte glasförpackning, så de platsar inte bland tomma vinflaskor och syltburkar i glasigloon. Proppar till vanliga elskåp i hushållet behöver inte heller någon särskild behandling – släng i soporna!

Är skor brännbart?

Skor sorteras som brännbart (soppåsen)

Var slänger man tomma bensindunkar?

Bensindunk (plast, tom, utan lock) | Sysav – tar hand om och återvinner avfall.

Var slänger man trasiga jeans?

Sälj därför dina utrensade plagg vidare, ge dem till en kompis eller skänk dem till välgörenhet. Är det trasiga kläder, till exempel tröjor med fläckar eller strumpor med hål i, lämna plaggen till återvinning. Flera av de stora klädkedjorna har återvinningsboxar i sina butiker där du kan lämna uttjänta textilier.

Var kastar man restavfall?

Restavfall är hushållsavfall och ska endast slängas i de kärl som ingår i bostadens, fastighetens eller verksamhetens avfallsabonnemang. Enligt lag får hushållsavfall endast hämtas av oss eller av godkänd entreprenör. Det är alltså förbjudet att elda eller transportera restavfall för att slänga det någon annanstans.

Vad kan man kasta i brännbart?

Brännbart avfall är avfall som inte är farligt avfall och som rimligen inte går att återvinna på annat sätt än genom energiutvinning. Vanligtvis är dessa material Papper, Trä & Plast (EJ PVC). Materialen får inte vara balade eller hårt packade.

Vad gör man med restavfall?

När det farliga avfallet och allt som kan materialåtervinnas sorterats ut finns det ofta en rest kvar – soppåsen. Men den kan också återvinnas!

Vad får du slänga i Gröna Påsen?

DriLL & DruLL – Aldrig mer skräpa ner

Hur man laddar på det Gröna SL-kortet

Lämna en kommentar