Vad får man spola ner i toaletten?

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Tops, tandtråd, kattsand, bindor, tamponger, kondomer, strumpbyxor och annat skräp ska slängas bland de vanliga soporna. Skräpet orsakar bland annat dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar.

Vad får spolas ned i toaletten?

Du får bara spola ner kiss, bajs och toapapper i toaletten.

Kan man spola ner mat i toaletten?

Utöver det hör inget annat hemma i avloppet. Se till att sortera resten rätt. Bomullsstickor, blöjor, bindor och hår hör bland annat hemma bland blandavfall och ska inte spolas ner i toaletten. Matrester och fetter ska inte heller spolas ner i toaletten.

Kan man spola hår i toaletten?

För många av oss är det säkert en nyhet att hår inte är en ”naturprodukt” som snabbt bryts ned. – Ja, det är inte alla som känner till det, men hår ska inte spolas ned i toaletten eller avloppet, säger Frida Österdahl.

Kan man spola ner tamponger i toaletten?

Så här kastar du rätt! Bomullstussar, tamponger, våtservetter, tops, bindor, snus och annat skräp ska till papperskorgen. Överbliven medicin lämnas till apoteken. Häll överbliven matolja i en flaska eller dunk och lämna till miljöstationen.

Kan man spola ner mördarsniglar i toaletten?

Helena: ”Tar dom med en gammal stekpincett och lägger dom i en burk med vatten. Sedan spolar jag ner dem i toaletten.” TvP: ”Det ska man absolut inte göra. Det blir stopp i avloppet.”

Vad händer med tabletter som spolas ner i toaletten?

Överblivna läkemedel som spolas ner i toaletten eller kastas i soporna kan ställa till med stor skada. Eftersom reningsverk inte klarar att helt rena avloppsvattnet från läkemedel, kan de spridas till grundvattnet, sjöar och vårt dricksvatten.

Vad gör man om det blir stopp i toan?

Fyll en hink med vatten, håll hinken ca 1 meter ovanför toalettstolen och häll vattnet i en kraftig stråle ner mot toalettens krök. Upprepa tills stoppet har släppt. Använd en vaskrensare (kan köpas i byggvaruhus) och sätt den mot toalettens krök. Tryck fast sugproppen och spola en gång.

Var ska man slänga hår?

Hår sorteras som brännbart (soppåsen)

Vad ska man inte spola ner i avloppet?

Att spola rätt är lätt. Spola bara ned det som passerat kroppen, plus toapapper. Det bästa tipset är att alltid ha en papperskorg på toaletten där du slänger allt som inte ska spolas ner. Hushållspapper och våtservetter ska till exempel alltid kastas i en papperskorg eftersom de inte löser upp sig av vatten.

Varför ska man inte spola ner snus i toaletten?

Hur påverkas vattnet av att man slänger snus i toaletten? Det största problemet med att spola ned snus i toaletten är att det blir 1 100 ton onödigt skräp som våra reningsverk måste ta hand om varje år. Sedan innehåller snus kadmium vilket gör att det finns en risk för förhöjda kadmiumhalter i vår natur.

Vad händer om man spolar ner tamponger?

Det är enkelt om du tänker på att bara spola ned kiss, bajs och toapapper. Saker som tamponger, bindor, bomullpinnar och -pads, tandtråd, hår, kondomer, tvättlappar och hushållspapper kan skada vattenpumpar eller orsaka stopp med översvämningar i källare som följd. Det ska istället kastas i soporna (gröna kärlet).

Vart ska man slänga tamponger?

Släng i papperskorgen

Rulla in tampongen i toalettpapper när du har tagit ut den. Ibland finns en särskild papperskorg för mensskydd på toaletter. Men du kan slänga tampongen i vilken papperskorg som helst. Spola inte ner tampongen i toaletten eftersom det kan bli stopp.

Vad får man inte slänga i toaletten

Avloppsresan – Vart tar bajset vägen?

Vad spolar du ner i toaletten?

Lämna en kommentar