Vad gör blindtarmen?

Blindtarmen har rykte om sig att vara mer eller mindre onödig, men den spelar faktiskt en stor roll i vårt immunförsvar genom att reglera uppsättningen av våra tarmbakterier och kan alltså även spela en roll för uppkomsten av Parkinsons sjukdom.

Kan man dö av brusten blindtarm?

Det är ovanligt att få komplikationer efter en blindtarmsoperation. Risken ökar om du har opererats för en brusten blindtarm. Följande komplikationer kan uppstå, oavsett om du har opererats med titthålsteknik eller med en öppen operation: Såret kan bli infekterat, även om du får antibiotika.

Hur många dör av blindtarmsinflammation?

Nu för tiden är riskerna med operationen låga, och de få dödsfall som sker är främst bland personer över 80 år. Obehandlad kan sjukdomen leda till döden då bihanget spricker och tarminnehåll läcker ut i buken.

Hur många opererar bort blindtarmen?

Det visar en kartläggning av patienter som opererats i Lund. Inflammerade blindtarmar leder varje år till cirka 10 000 operationer i Sverige – vilket gör operationen till ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen. Tidigare studier har visat att drygt 1 procent av de opererade drabbas av tarmvred, ileus, efteråt.

Hur vet man om man måste operera bort blindtarmen?

Om blindtarmen blir inflammerad får du ont i magen som oftast känns i magens nedre högra del. Det lilla bihang som blir inflammerat sitter på första delen av tjocktarmen. Om du har symtom som kan bero på blindtarmsinflammation ska du söka vård.

Hur länge kan man gå med brusten blindtarm?

Ibland kan blindtarmen brista på grund av inflammationen och då behöver du vård snabbt – brusten blindtarm kan leda till bukhinneinflammation. Barn under 7 år och personer över 70 år drabbas oftare än andra. Om blindtarmen har brustit kan smärtan komma och eller till och med försvinna i några minuter eller timmar.

Har man alltid feber vid blindtarmsinflammation?

Det allra vanligaste symtomet vid blindtarmsinflammation är att man får smärta i nedre delen av magen och känner sig öm omkring naveln. I vissa fall börjar man också må illa och får svårt att äta, på grund av inflammationen brukar patienten även få feber.

Hur lång återhämtning efter blindtarmsoperation?

Undvik mycket tunga lyft samt tunga motionspass de första fyra veckorna efter operationen. I övrigt kan du röra dig helt som vanligt. Du kan duscha som vanligt direkt efter operationen men undvik att bada i två veckor för att minimera infektions- risken. Ät som vanligt efter operationen.

Hur lång tid tar en blindtarmsoperation vuxen?

Operationen kan ta en eller flera timmar beroende på hur stort ingreppet är. Uppvakning och vård efter operationen pågår i ungefär tre timmar.

Kan man se på blodprov om man har blindtarmsinflammation?

Mycket tyder på att det med ett enkelt blodprov går att förutsäga sjukdomsförloppet vid blindtarmsinflammation. I så fall skulle många slippa att bli opererade.

STORYTIME: Resan slutade på sjukhus | Gran Canaria Dag 7

Tjocktarmens och ändtarmens funktioner

Då ska du söka hjälp för magont – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar