Vad gör d vitamin?

Dvitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på Dvitamin kan orsaka rakit. Dvitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Vilka symtom vid D-vitaminbrist?

Dvitaminbrist (<25 nmol/L) ger ofta inga symtom men kan orsaka:
  • Svaghet och ibland värk i proximal muskulatur (myopati) som ofta är symmetriska och diffust lokaliserade från ländrygg, bäcken och lårben.
  • Det kan förekomma uttalad smärta och myopati med gångrubbning (ankgång)
18 sep. 2012

Hur upptar kroppen D-vitamin?

Dvitamin bildas i huden när vi är ute i solen sommartid. Det hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Det går också att få i sig Dvitamin via maten eller genom kosttillskott. Hur länge en person behöver vara i solen för att Dvitamin ska bildas beror på pigmentering.

När behöver man D-vitamin?

Dvitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen och därigenom bygga upp och upprätthålla ett starkt skelett. Ny forskning tyder dessutom på att D-vitaminbrist kan bidra till en mängd olika sjukdomar, bl. a. vissa typer av cancer.

Vad händer i kroppen vid D-vitaminbrist?

Dvitamin är nödvändigt för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalcium och fosfor som är viktigt för utvecklingen av bland annat skelett och tänder. Uttalad Dvitaminbrist leder till brist på kalcium och fosfor. Sammantaget kan dessa brister orsaka exempelvis muskelsvaghet, stelhet, trötthet och nedstämdhet.

Kan man lagra D-vitamin i kroppen?

Den som fyller på D-vitaminförråden ordentligt under sommaren kan lagra vitaminet i kroppen i upp till några månader men tyvärr inte tillräckligt länge för att det ska räcka hela vintern. Från oktober till mars behöver de flesta svenskar därför förlita sig på andra källor till Dvitamin.

Kan man äta D-vitamin året runt?

– Ja, många behöver äta Dvitamin även på sommaren eftersom D-vitaminomvandlingen i vår hud är beroende av solexponering och alla inte får tillräckligt med sol för att täcka behovet, inte ens under sommaren, säger hon.

Kan D-vitamin ge biverkningar?

Dvitamin är inte skadligt.

Det finns dock övertygande stöd för att Dvitamin i måttliga doser (2 000–4 000 IU) är helt ofarligt och inte kan knytas till några särskilda biverkningar [4-6].

Vilken styrka ska man ha på D-vitamin?

Vitamin D bidrar till immunförsvarets normala funktion, normal benstomme och till normala kalciumnivåer i blodet. Livsmedelsverket höjde nyligen rekommendationerna till 10 mikrogram Dvitamin per dag för vuxna. Samma dos gäller barn. Men är du 75+ ska du ha 20 mikrogram.

När ger solen D-vitamin i Sverige?

Med hjälp av solen

Eftersom UVB-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt är det i praktiken bara under sommarmånaderna april-maj till augusti-september som kroppen kan producera sitt eget Dvitamin i nämnvärda mängder.

Är 5000 IE D-vitamin för mycket?

Inta Dvitamin

Forskare är överens om lämplig dos är 2000–4000 IE vitaminD3 för vuxna (internationella enheter eller IU på engelska). Hälsoexperter rekommenderar dock 5000 IE/dag vitaminD3 och det är vad jag tar varje dag.

Allvarliga konsekvenser av D-vitaminbrist – så mycket behöver du äta – Malou Efter tio (TV4)

VAD ÄR D-VITAMIN OCH VARFÖR FÅ I SIG DET? FUNKTION I KROPPEN? | Näringsrikt med Cattie – Del 2

Så mycket D-vitamin ska du äta – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar