Vad gör jag om det blir krig?

Är du krigsplacerad ska du omedelbart bege dig till den plats du har fått besked om. Flyglarm betyder att du omedelbart ska uppsöka skydd, exempelvis skyddsrum eller en källare i den byggnad där du befinner dig. Nya sätt att varna befolkningen kan bli aktuella. Skyddsrum ska ge skydd åt befolkningen i krig.

Vad ska man ha i Krislådan?

Mat och vatten

Stormkök och T-röd (bränsle). Tändstickor eller tändare. Mat och dryck som klarar förvaring i rumstemperatur, till exempel: konserver, torr mat, som pulversoppor, torkat kött, torkad frukt, energi och proteinbars, choklad, nötter, frystorkat kaffe, te, saftkoncentrat.

Får Sverige hjälp vid krig?

Alla mellan 16 och 70 år som är bosatta i Sverige är totalförsvarspliktiga. Det betyder att de, om det behövs, är skyldiga att delta i verksamhet som krävs för att förbereda Sverige för krig. Personalförsörjningen av det svenska försvaret bygger på ett system med både frivillighet och plikt.

Vem kan Krigsplaceras?

Du kan bli krigsplacerad som värnpliktig om du har:
  • genomfört grundutbildning som värnpliktig,
  • genomfört annan militär utbildning,
  • slutat din anställning i Försvarsmakten och har längre grundutbildning än 60 dagar eller annan militär utbildning enligt lagen om totalförsvarsplikt.

Vad ska man bunkra inför krig?

Lista med livsmedel som är bra att bunkra med under en kris:

Hårt bröd, kex och skorpor. Rågflingor, havregryn, mjöl, müsli eller frukostflingor. Kött- fisk- och vegetariska konserver, exempelvis tonfisk, makrill, köttfärs- tomat- och pastasås, lax- och fiskbullar, köttbullar, korv, kokt kött, ärtor, bönor, majs, …

Vad ska man packa om det blir krig?

6 tips som gör dig krisredo!

Packa ett kit med saker som kan vara användbara i en kris: Nödvändiga mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio. Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder.

Kan Sverige försvara sig?

Sverige ska försvaras med det civila och det militära försvaret tillsammans. I totalförsvaret ingår alla svenskar mellan 16-70 år och har som uppgift att tillsammans kämpa för att Sverige ska fungera som ett fritt land även vid kriser och om det blir krig. Det kallas för totalförsvarsplikt.

Vilka måste stanna i Sverige om det blir krig?

Alla svenska medborgare och övriga som är bosatta i Sverige och som är mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga. För närvarande kan civila myndigheter krigsplacera med allmän tjänsteplikt.

Vart ska man ta vägen om det blir krig?

För de flesta skyddsrum står inte alls tomma i fredstid. Det finns jättelika skyddsrum som i dag är parkeringsgarage och små skyddsrum som är föreningslokaler.

Kan man bli krigsplacerad igen?

Du kan vara krigsplacerad i 10 år från det senaste tillfället du tjänstgjorde i Försvarsmakten. Kan man ha flera krigsplaceringar? En individ kan bara ha en krigsplacering. Den senast meddelade är den som gäller.

Är veterinärer krigsplacerade?

11 § Av förordningen (1995:238) om totalförsvarsplikt framgår att veterinärverksamhet är en verksamhet i Försvarsmakten och i det civila försvaret där totalförsvarspliktiga kan tjänstgöra med civilplikt. Förordning (1995:697). 12 § har upphävts genom förordning (1995:697). 13 § har upphävts genom förordning (1995:697).

Är undersköterskor krigsplacerade?

Förordning (1994:879). 4 § Socialstyrelsen skall i den utsträckning som behövs krigsplacera den personal som disponeras för tjänstgöring inom den civila hälso- och sjukvården och hälsoskyddet. Förordning (1983:619).

När kriget kommer, avsnitt 1, ”Den osäkra framtiden”

Om krisen kommer (film)

OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER! – HÄR VISAR JAG MIN KRISVÄSKA! HAR DU PACKAT DIN?

Lämna en kommentar