Vad gör jag om jag är gravid?

Så snart du fått veta att du är gravid kan du kontakta en barnmorskemottagning för att boka ett inskrivningssamtal. Inskrivning för gravida på barnmorskemottagningen sker oftast i graviditetsvecka åtta till tolv men ibland tidigare, och vid inskrivningssamtalet är det bra om din partner är med.

Vad gör man när man fått veta att man är gravid?

När du fått ett positivt graviditetstest är det bra att ringa Kvinnohälsan för att boka tid för inskrivning. Länk till Barnmorskemottagningar/kvinnohälsan i Östergötland. Här kan du läsa mer om vad som händer på barnmorskemottagningen. Här hittar du en film med gravidföreläsningen.

Vart ska jag vända mig om jag är gravid?

Kontakta en barnmorskemottagning när du har fått reda på att du är gravid. Här kan du hitta mottagningar. Det är vanligt att bli kallad till ett första besök tidigt i graviditeten, då du får information om hälsa och livsstil när du är gravid.

Vem ringer man när man är gravid?

Barnmorskemottagningar. På en barnmorskemottagning får du vård under och efter graviditet, samt stöd inför att bli förälder. Du kan också få råd om vilket preventivmedel som passar just dig samt testa dig för könssjukdomar. På barnmorskemottagningen tar du även det viktiga cellprovet.

Vill jag behålla barnet eller inte?

Om man känner sig osäker på om man vill behålla barnet eller inte finns det många att vända sig till, till exempel erbjuds man på många abortkliniker ett frivilligt kuratorsamtal och uppföljning. Annars kan man vända sig till en ungdomsmottagning och snacka om valet, oavsett om man är kille eller tjej.

Kan man känna att man blivit befruktad?

De allra flesta kvinnor känner inte av några graviditetssymptom innan det befruktade ägget fäster i livmodern. Det sker flera dagar efter befruktningen. Andra börjar fundera först när mensen uteblir.

Hur känns det i magen i början av graviditeten?

När du är gravid känner du av magen på ett annat sätt. Det kan spänna och sträcka och göra lite ont. Det kan vara svårt att veta orsaken. Det kan bero på att livmodern växer eller att barnet rör mycket på sig.

När får man intyg om graviditet?

När en patient är gravid ska hen ett intyg om graviditet (ibland kallat moderskapsintyg) av hälso- och sjukvården. Intyget behövs om föräldern begär ersättning innan barnet är fött.

Vad gör man på första Barnmorskebesöket?

Vid det här besöket går barnmorskan och du igenom din sjukdomshistoria, ärftlighet, livserfarenhet och din livssituation. Ni planerar även in dina kommande barnmorskebesök under din graviditet och ser över eventuellt behov av att träffa läkare. Beslut om eventuell fosterdiagnostik tas.

Hur hanterar man en gravid kvinna?

Följ inte bara med på träffarna hos barnmorskan utan var med i samtalen, ställ frågor och var intresserad. Du ska ju också bli förälder och dina frågor är precis lika viktiga. Ultraljudet brukar sen bli det första synliga tecknet på graviditeten, ofta med resultat att man får en känslomässig peak till barnet efteråt.

Måste man väga sig hos barnmorskan?

Gravida måste inte väga sig

– En del kan redan vid inskrivningen säga att de inte vill vägas eller prata om vikt, då är det klart att vi ska respektera det, allt inom mödravården är ju frivilligt.

När kan en gynekolog se att man är gravid?

Tidigast från graviditetsvecka 6-7 kan man se om det finns hjärtaktivitet – på 1177 kan du läsa mer om ”Ultraljudsundersökning under graviditet ”. Till oss kan du komma för ultraljud i tidig graviditet från graviditetsvecka 8. Vi tar emot dig med eller utan remiss. Har du inte remiss bekostar du undersökningen själv.

Hur vet jag om jag ska göra abort eller inte?

Du kan prata med någon på ungdomsmottagningen eller barnmorskemottagningen om abort om du har gjort graviditetstestet där. De vet vilken typ av hjälp och stöd du kan få och vilken mottagning du kan kontakta. De kan hjälpa dig att boka en tid om du vill.

Måste men vill inte göra abort?

Du som inte får bestämma

Enligt lagen är det alltid personen som har fostret i sin kropp som får bestämma om en abort. Att inte få vara med och bestämma om en abort kan kännas jobbigt. Du kan ha starka känslor om aborten. Du har rätt att prata om dina känslor och få samtalsstöd.

Hur kan man veta att man inte är gravid?

Tecken på graviditet
  1. Dina bröst ömmar och spänner.
  2. Du mår illa och du kanske kräks, särskilt på morgonen.
  3. Du är mindre hungrig än du brukar.
  4. Du är mer hungrig än du brukar.
  5. Du känner dig trött.
  6. Du är känslig för vissa lukter.
  7. Du blir lättare ledsen.

Vad bör man äta och inte äta under graviditeten? Barnmorskan svarar!

Gravidföreläsning – för dig som nyss fått veta att du väntar barn

Jag vill bli gravid

Lämna en kommentar