Vad gör man av vassla?

Vasslen kan kokas in till mese, dels den på komjölk som mest används till beredning av messmör och dels den ursprungliga getmesen. Traditionen är begränsad till den skandinaviska halvön och då främst Jämtland, Härjedalen och Tröndelag i Norge.

Hur gör man vassle?

Vassle uppstår vid tillverkning av ost, då man med hjälp av löpeenzym får kaseinet i mjölken att koagulera. Av kaseinet och fettet bildas en fast ostmassa och vassle i form av vätska frigörs. Av tio liter mjölk blir det ett kilo ost och nio liter vassle.

Hur använder man vassle?

Vassleprotein som enskilt proteinpulver lämpar sig bra till de tillfällen du vill ha snabb tillförsel av protein till musklerna, och fungerar därför optimalt efter träning eller på morgonen. Du kan även använda det mellan måltider för att öka ditt proteinintag över dagen.

Hur gör man mese?

Mesost framställs genom att vasslen kokas så länge att allt vatten dunstar bort och det karamelliserade mjölksockret blir kvar på botten i kitteln. Att koka messmör, eller mesost, är ett tidsödande arbete. På fäbodarna fanns det som behövdes: kvinnor som hade tid och kunde konsten och hade god tillgång till ved.

Hur länge kan man spara vassle?

Förvara vasslen i en burk i kylen, den håller sig utan problem i flera månader.

Är vassle haram?

Tillgången varierar på animaliskt löpe. Vi blir mer resurskloka eftersom vi genom att undvika animaliskt löpe kan använda biprodukten vassle på nya marknader och nå nya konsumenter som exempel: vasslen blir en godkänd halal– och kosherprodukt och vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe nu kan äta våra ostar.

Kan man dricka vassle?

Vassleprotein är en värdefull daglig dryck som kan drickas vid kataboliska sjukdomar som aids, cancer, m.m. Dessutom har vassleprotein visat sig öka glutationvärden och har därmed en antioxidant verkan och gynnar immunförsvaret.

När ska man ta vassle?

Vassleprotein är bäst under dagen mellan regelbundna måltider. Med vassle får du hög halt muskelbyggande leucin men det används i gengäld mycket fort och tar snabbt slut. Du får god effekt på muskelsyntesen under mycket kort tid. Kaseinprotein är bäst under natten när du vet att du har många timmars fasta framför dig.

När ska man dricka vassle?

Vassle kan konsumeras hela dagen

Men vassle går och bör även drickas under dagens andra timmar också – även om du inte planerar att träna den dagen. Det är fortfarande protein och dina muskler och kropp behöver ett regelbundet intag av protein. Du kan därför dricka vassleprotein även till frukost, lunch och middag.

Kan man värma vassle?

Nej, protein försvinner inte ur proteinpulver när du värmer det. Oavsett om det är i direkt solljus, mikrovågsugnen eller när du bakar. Det kommer att påverka konsistensen och smaken på pulvret, men det förändrar inte andelen protein.

När vassle skilts från mjölk?

Vassle är det som blir kvar av mjölken när smörämnena har skilts bort. Det är utgångsmaterial för messmör och mesost.

Vad är Getmese?

Getmese är nedkokt vassle där mjölksocker och äggvita bildar den färdiga mesen. Vattenhalten avgör om det blir bredbart eller en fast mese. Det allra nyttigaste pålägget på bröd, användbart i matlagning där man vill ha lite speciell sötma, t. ex.

Vad betyder mese?

Mese är en mjölkprodukt som tillverkas av vassle. Den finns i två varianter. Gjord på komjölk, som mest används till beredning av messmör, och den ursprungliga getmesen. Mesen har en ungefärlig fetthalt på tre procent.

Varför använda vassle?

Den kan man med fördel använda som degvätska vid brödbak. Även vid tillverkning av skyr avskiljs vasslen, och den lätt syrnade vasslen (mysa) säljs i mataffärer på Island. Den används som en förfriskande dryck eller vid kokning av fisk och kött, ungefär utbytbar med vitt vin.

Kan man frysa in vassle?

Inga problem, vasslen går utmärkt att frysa.

Hur länge håller sig proteinpulver?

De flesta tester pekar på att proteinpulver håller mellan 12 och 19 månader. I en studie förvarade man proteinpulvret i 35 grader värme och man kom fram till att livslängden endast landade på 9 månader. När man förvarade proteinpulvret i rumstemperatur, 21 grader, så höll pulvret i 18 månader.

Kasein eller vassle: Vilket proteinpulver är bäst, och när?

MINA 5 BÄSTA TIPS PÅ VIKTUPPGÅNG! (så här gjorde jag)

SAMPEV2 & TYNGRE: VILKA KOSTTILLSKOTT FUNKAR?

Lämna en kommentar