Hur kan man ta vara på plommon?
Du behöver inget recept utan kokar bara upp urkärnade plommon, och eventuellt andra bär, tillsammans med lite vatten, tillsätter socker eller honung efter smak och efter några minuters sjudning så rör du ner en redning på en skvätt vatten och några matskedar potatis- eller majsstärkelse. Serveras med eller utan mjölk.
Kan man frysa in färska plommon?
Snabbt och enkelt – så fryser du in plommon
Ett supersnabbt sätt att frysa in plommon är att bara lägga dem i en fryspåse och frysa in. Det går utmärkt att kärna ur och dra av skalen senare.
Vad kan man göra av Plommonkärnor?
Likör på mandlar från plommonkärnor
På hösten när plommonen mognar kan man passa på att göra en likör på mandlarna från kärnorna. Likören blir mycket lik amaretto och kan användas på samma sätt – t. ex till glass, milkshake, drinkar, kakbak, …
Är det nyttigt med plommon?
Plommon innehåller ordentligt med C-vitamin, kalium, fibrer och antioxidanter och är därför ett ypperligt mellanmål. Frukten är vanligast i lila, rött eller gult men även andra färger förekommer.
Hur länge kan plommon ligga i frysen?
Det som är viktigt att komma ihåg är emellertid att maten inte blir dålig av att befinna sig i frysen. I teorin kan den hålla hur länge som helst utan att bli farlig att äta, vare sig den är tillagad eller inte.
Hur kärna ur plommon?
- Häll en bottenskyla (täck botten) med vatten i en kastrull. Räkna plommonen och lägg i dem i kastrullen. När plommonen mjuknar släpper kärnorna och flyter upp till ytan. …
- Dela plommonet på mitten (helst i motsatt riktning mot skåran). Vrid loss halvorna genom att vrida dem åt motsatta håll.
Hur förvara färska plommon?
Mitt i frukten finns en kärna som man får ta bort när man tillagar recept med plommon. Omogna plommon mognar i rumstemperatur på någon dag. Förvara dem annars i kylskåp eller matkällare.
Kan man torka plommon själv?
Plommon delas, kärnas ur och skärs i klyftor. Ju större snittyta desto fortare torkar de. Lägg på plåt i 50 grader varm ugn i cirka åtta timmar, eller i frukt- och svamptork.
Kan man frysa in marmelad?
Häll upp på rena burkar eller plastburkar för frysen. Du kan också låta marmeladen svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in. Förvara marmeladen på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Marmeladen håller även i rumstemperatur.
Är Plommonkärnor giftiga?
Fruktköttet från plommon är inte giftigt, däremot så är det vanligt att hunden blir dålig i magen om den äter plommon. Plommonkärnan innehåller dock ett ämne som kan vara giftigt för hundar, men då behöver hunden tugga sönder plommonkärnorna, och äta väldigt stora mängder för att bli påverkad.
Måste man skala plommon?
Man behöver inte alls kärna ur och dra av skal – det går att göra sen! Skalen lossnar lätt om man lägger den frysta plommonklumpen i kallt vatten. En liten stund i baljan, och plommonen lossnar från varandra.
När är plommon mogna?
Plommonen är svartblå med gröngult saftigt sött kött. De mognar i halva september och kan skördas en bit in i oktober. Träden är friska och får sällan sjukdomar, de trivs bäst i soliga och varma lägen.
Är färska plommon bra för magen?
Plommon och särskilt katrinplommon är en huskur mot förstoppning. Plommon är rika på fibrer och har därför en laxerande effekt som kan sätta fart på magen.
Hur många plommon om dagen?
Obs: 2-4 plommon per dag är en lagom mängd med tanke på kaloriinnehållet och plommonens förmåga att sätta fart på matsmältningen.
Hur påverkar plommon magen?
Det är bra att äta lösande och fiberrik mat om du är förstoppad. Här är exempel på sådan mat: grönsaker som morötter, broccoli, blomkål, bönor och ärtor. frukt och då särskilt katrinplommon, fikon, aprikoser och päron.
Dry apples & plums save for the winter #Torka äpple & plommon sparar för vintern.
Bosse Rappne planterar plommonträd
Plantera ett PLOMMONTRÄD – Vad ska du tänka på?