Vad gör man om man är gravid?

Så snart du fått veta att du är gravid kan du kontakta en barnmorskemottagning för att boka ett inskrivningssamtal. Inskrivning för gravida på barnmorskemottagningen sker oftast i graviditetsvecka åtta till tolv men ibland tidigare, och vid inskrivningssamtalet är det bra om din partner är med.

Vart ska jag vända mig om jag är gravid?

Kontakta en barnmorskemottagning när du har fått reda på att du är gravid. Här kan du hitta mottagningar. Det är vanligt att bli kallad till ett första besök tidigt i graviditeten, då du får information om hälsa och livsstil när du är gravid.

Vad gör jag om jag tror att jag är gravid?

Du kan gå till en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral för att göra ett graviditetstest. Det kan vara bra att prata med en barnmorska eller läkare i samband med att du gör ett graviditetstest, oavsett om du är gravid eller inte.

När man vet att man är gravid?

Första tecknen på graviditet

Brösten ömmar och spänner. Du mår illa och kanske kräks, särskilt på morgonen. Du får mindre eller mer matlust. Du känner dig trött.

Vill jag behålla barnet eller inte?

Om man känner sig osäker på om man vill behålla barnet eller inte finns det många att vända sig till, till exempel erbjuds man på många abortkliniker ett frivilligt kuratorsamtal och uppföljning. Annars kan man vända sig till en ungdomsmottagning och snacka om valet, oavsett om man är kille eller tjej.

Vem ska man kontakta om man är gravid?

Barnmorskemottagningar. På en barnmorskemottagning får du vård under och efter graviditet, samt stöd inför att bli förälder. Du kan också få råd om vilket preventivmedel som passar just dig samt testa dig för könssjukdomar. På barnmorskemottagningen tar du även det viktiga cellprovet.

Vad gör man på första Barnmorskebesöket?

Vid det här besöket går barnmorskan och du igenom din sjukdomshistoria, ärftlighet, livserfarenhet och din livssituation. Ni planerar även in dina kommande barnmorskebesök under din graviditet och ser över eventuellt behov av att träffa läkare. Beslut om eventuell fosterdiagnostik tas.

Hur vet jag om jag ska göra abort eller inte?

Du kan prata med någon på ungdomsmottagningen eller barnmorskemottagningen om abort om du har gjort graviditetstestet där. De vet vilken typ av hjälp och stöd du kan få och vilken mottagning du kan kontakta. De kan hjälpa dig att boka en tid om du vill.

Kan man känna att man är gravid i vecka 3?

Graviditetssymptom. När du har ägglossning kan du få lite ont eller känna ett obehag nertill i magen. När ägget fäster i slemhinnan kan du få en liten blödning som kallas för nidblödning. En nidblödning är ljusare än en mensblödning, har inga klumpar och varar mycket kortare än en vanlig mens.

Kan man trycka för hårt på magen gravid?

Däremot kan en högenergetisk, alltså hård, stöt rakt mot livmodern eller magen vara skadlig för både fostret och mamman. För att en yttre händelse ska vara skadlig för graviditeten krävs vanligen en högenergetisk stöt eller press rakt mot livmodern (t. ex. vid en bilolycka eller om man kommer i kläm).

Måste men vill inte göra abort?

Du som inte får bestämma

Enligt lagen är det alltid personen som har fostret i sin kropp som får bestämma om en abort. Att inte få vara med och bestämma om en abort kan kännas jobbigt. Du kan ha starka känslor om aborten. Du har rätt att prata om dina känslor och få samtalsstöd.

Borde jag göra abort?

Det kan finnas olika anledningar till att du behöver göra en abort. Ingen anledning är mer rätt eller fel än något annan. Det är vanligt att ha funderingar och känslor kring abort. Det gäller både dig som är gravid och dig som har varit delaktig till graviditeten.

Vill inte prata om min graviditet?

– Detta kallas för tokofobi och är en patologisk rädsla för förlossning som orsakar allvarlig ångest. För många har restriktionerna relaterat till pandemin ökat rädslan. Om du är orolig finns det hjälp att få som kan bidra till att förbättra din förlossningsupplevelse.

Vad bör man äta och inte äta under graviditeten? Barnmorskan svarar!

Gravidföreläsning – för dig som nyss fått veta att du väntar barn

Jag vill bli gravid

Lämna en kommentar