Vad gör man på valborg?

I Sverige firar vi traditionen med att på valborgsmässoafton tända stora brasor. Det finns olika namn för dessa eldar: valborgsmässobål, majbål, majkasa, majbrasa och så vidare. Men alla syftar till samma firande. Traditionen bjuder också ofta på en manskör som sjunger in våren, och det hålls tal i samma syfte.

Varför finns valborg?

Högtiden härrör dels från Sverige, dels från 1400-talets Tyskland. I Tyskland firades Valborg till minne av det katolska helgonet Sankta Walpurgis. Enligt tysk tradition var natten mellan den sista april och förste maj ett tillfälle för häxsabbat, då häxor red på kvastar eller getter för att möta djävulen.

Vad ska man äta på valborg?

Några rätter som passar till Valborg som är smidiga att förbereda innan Majbrasan och sedan duka fram till grillen. Limesås, tomat och mozzarellasallad, grillad sparris, grönsallad, auberginepaj med fetaost, grönsaksspett med delikatesspotatis samt grillspett med entrecote.

Varför firar man valborg i Uppsala?

Under tidigt 1800-tal började studenterna i Uppsala under kvällen den 30 april att gå upp till Slottsbacken för att se på slättens flammande kasar. De som var sångkunniga tog tillfället i akt; detta var studentsångens födelsetid. Det är bestyrkt att man 1823 framförde sången ”Våren är kommen” intill slottet.

Vad händer i Stockholm på valborg?

I många parker, idrottsplatser runt om i staden och förorterna anordnas det något slags firande med brasa, lotterier, eller andra familjeaktiviteter. Ett av Stockholms äldsta firanden hittar du på Skansen med studentkör, spex och tal till våren.

Varför firar vi valborg och första maj?

Valborg kommer från Tyskland

Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg). Hon var en abbedissa som levde på 700-talet. Man trodde länge att natten mellan valborgsmässoafton och 1 maj var en magisk natt, då häxor, oknytt och annat övernaturligt var ute och flög.

Vad säger man på valborg?

När det kommer till högtidshälsningar i Sverige brukar vi från februari till september önska varandra en glad högtid, exempelvis ”glad påsk” eller ”glad midsommar”. Så om man ska gå efter det så bör ”glad valborg” vara den hälsning som är mest korrekt.

Vad ska man dricka på Valborg?

Champagne och annat mousserande vin

Mångsidigheten har gjort dryckerna till vårens och sommarens definitiva favoriter. Den rika smakvärlden hos mousserande vin och speciellt champagne rimmar utmärkt med valborgs– och första majbordets läckerheter.

Vad äter man sista april?

Till skillnad från jul, påsk och midsommar finns det inga typiska Valborgsrätter – man får helt enkelt hitta på efter eget behag. Dock tycker jag att bjudmat till valborg innehåller två givna inslag; rökiga smaker och grillat.

Vad äter man på 1 maj?

På Första maj kan man gärna bjuda på en ordentlig frukost om man vill. Den kan bestå av till exempel sill, gravad lax, uppskärningar, sallad, grönsaker och bröd. Du kan också bjuda på något sött.

Varför firar studenterna Valborg?

Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis.

När firar man Valborg 2022?

”Vilket datum är valborg?” Valborgsmässoafton är alltid den 30 april. Sista dagen i april månad firar vi vårens ankomst. Vilken veckodag som valborg infaller varierar från år till år. 2022 är datumet alltså som vanligt den 30 april och det är en lördag.

I vilka länder firas Valborg?

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj.

Vilka sånger sjunger man på Valborg?

De populäraste sångerna till Valborg 2019
  • Här är gudagott att vara.
  • Majsång (O, hur härligt majsol ler)
  • Psalm 201 – En vänlig grönskas rika dräkt (Sommarpsalm)
  • Vårvindar friska.
  • Vårsång (Glad såsom fågeln)
  • Blåsippor.
  • Majsång (Sköna maj, välkommen)
  • Längtan till landet (Vintern rasat ut)

Vad händer på nationaldagen i Stockholm?

Den 6 juni firas Sveriges nationaldag med mat, musik och underhållning på flera håll i Stockholm. Delta i internationella parkfester, kolla in stora artister och traditionsenligt flaggviftande på Skansen, grilla korv och fira med aktiviteter utanför tullarna.

MIN VALBORG 2020

7 tips om hur man överlever valborg

Marcus möter – Valborg i Uppsala 2017

Lämna en kommentar