Vad gör mjälten?

Mjälten är ett knytnävsstort organ, beläget i bukhålans övre vänstra del. Dess viktigaste uppgift är att bryta ned förbrukade röda blodkroppar. Mjälten deltar också i kroppens försvar mot infektioner.

Kan man klara sig utan mjälte?

Mjälten fungerar som ett slags filter för blodet, men vi kan leva utan organet. Vid vissa sjukdomstillstånd måste man ta bort mjälten med så kallad splenektomi.

Hur vet man om man har problem med mjälten?

Symtom på sprucken mjälte

Smärta under nedre delen av vänstra revbenet (det gör ofta mycket ont till en början för att sedan bli till en dov, bultande smärta) Smärta kring vänster skuldra. Illamående och kräkningar.

Hur kan man leva utan mjälte?

Mjälten spelar en viss roll i kroppens försvar mot infektioner. Hos en i övrigt frisk person finns emellertid vävnader med samma funktion som mjälten i flera andra organ. Detta medför att man kan leva ett fullt normalt liv utan sin mjälte.

Vilka sjukdomar ger svullen mjälte?

Förstorad mjälte kan ge en känsla av tidig mättnad vid måltider och en upplevelse av fylld buk. Smärta från den förstorade mjälten förekommer. Vid den ovanligare akuta formen av myelofibros är det vanligt att blodbristen gör sig påmind genom andfåddhet, trötthet och minskad fysiskt prestationsförmåga.

Vad är Splenektomi?

Svensk definition. Kirurgiskt ingrepp som innebär antingen delvist eller fullständigt avlägsnande av mjälten.

Vad är bra för mjälten?

Ät fullkorn, lätta proteiner (kyckling och vit fisk) och frukt. Wokad mat är lättsmält och bra för mjälten. Sitt ner när du äter och tugga maten väl. Undvik att läsa och titta på tv samtidigt.

Vad kan man få för sjukdomar i mjälten?

En kraftigt förstorad mjälte kan leda till en allt för omfattande avskiljning av blodkroppar och ge brist på framför allt röda blodkroppar och ibland på trombocyter. Detta tillstånd benämns hypersplenism. Hypersplenismen behöver som regel kompenseras med blodtransfusioner.

Hur känns en svullen mjälte?

Det ger oftast inga symtom, men en del kan få gula ögonvitor. Det är också vanligt att mjälten svullnar. Mjälten sitter under de nedersta revbenen på vänster sida. Att mjälten svullnar brukar inte kännas någonting.

Vad kan orsaka förstorad mjälte?

Förstorad mjälte är ett symptom som kan uppkomma vid sjukdomar såsom malaria, skrumplever och flera blodsjukdomar (t. ex. autoimmunhemolytisk anemi). Mjältskada i samband med operationer kan framför allt uppkomma vid ingrepp på magsäck och tjocktarm.

Vilka organ kan man inte leva utan?

Hjärtat och hjärnan är livsviktiga organ som vi inte klarar oss utan. Lungorna, njurarna och levern likaså. Men människokroppen består även av en massa andra delar som fyller mindre, eller ingen, funktion.

Vad sitter precis under revbenen?

Om du känner obehag under höger revben kan det kanske verka som om det gör ont i levern – den sitter långt upp på höger sida av magen. Levern kan förvisso bli förstorad vid exempelvis körtelfeber och andra sjukdomstillstånd som kan ge känslan av en svullen lever, men ofta handlar magsmärtor om någonting annat.

Vad gör organet – mjälten

Doktor Mikael: ”Risk att mjälten spricker” – Nyhetsmorgon (TV4)

Så slipper du förstoppning och diarré – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar