Vad gör p piller?

Ppiller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. Ppiller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. Ppiller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

Får man mens med p-piller?

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du mens. Mensen brukar ofta börja efter två till tre dagar från det att du tog ditt sista ppiller. Men mensen kan komma både tidigare eller senare än så. Det är också vanligt att mensen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta.

Kan man gå upp i vikt av p-piller?

Många unga kvinnor vill inte börja äta ppiller av rädsla för viktuppgång eller slutar i tron att viktökningen beror på deras ppiller. Men en avhandling från Sahlgrenska akademin visar att kombinerade ppiller inte leder till viktökning.

I vilken ålder kan man börja med p-piller?

Preventivmedel (skydd mot graviditet) ska vara tillgängliga för alla som har behov av dem. Det finns ingen åldersgräns för preventivmedel och kvinnan behöver inte undersökas gynekologiskt när hon börjar använda dem. Kondom är fortfarande det enda preventivmedlet som också skyddar mot könssjukdomar.

Hur påverkas man av p-piller?

Det är vanligt att få småblödningar under de första månaderna efter att man har börjat med ppiller. Du kan också bli på dåligt humör, få minskad sexlust, gå upp i vikt och få akne, vilket är biverkningar av gestagenet. Av östrogenet kan du få ont i huvudet, bli illamående eller uppleva dig svullen i kroppen.

Kan man gå upp i vikt av minipiller?

En nackdel med minipiller är att man kan få oregelbundna blödningar och periodvis upphör blödningarna helt. Andra biverkningar är viktökning, huvudvärk och humörförändringar samt minskad sexlust.

Måste föräldrarna veta om man ska ha p-piller?

Svar. Nej, dina föräldrar måste inte veta eller godkänna att du skaffar ppiller, eller nåt annat skydd mot graviditet. Men det är bra om du kan berätta det för dem. Det beror på att de ansvarar för dig, din hälsa och vilka läkemedel du tar.

Hur länge håller p-piller utgångsdatum?

Hej! Utgångsdatumet hittar du efter texten <Utg. dat> eller <EXP> på ytterförpackningen. Läkemedlet är hållbart till och med den månaden som står på förpackningen.

Kan det vara svårt att bli gravid efter att ha börjat med p-piller?

Nej, ppiller påverkar inte din framtida förmåga att bli gravid eller föda barn. När du äter ppiller har du ingen ägglossning. Den blödning som kommer vid sockerpillren/uppehållsveckan är en blödning från livmodern. Det är p-pillren som styr den blödningen, du har alltså ingen ägglossning före.

Kan p-piller påverka humöret?

Humörsvängningar, ökad irritation och mer ångest är vanligare hos kvinnor som äter ppiller, enligt en ny nationell studie. Nu kan de kvinnor som upplever att de mår psykiskt sämre av ppiller får rätt av forskarna.

Gynekologen svarar på tittarfrågor om preventivmedel – Nyhetsmorgon (TV4)

Myter om p-piller

Preventivmedel | RFSU informerar om preventivmedel på svenska

Lämna en kommentar