Tingsrätterna är den första instansen inom det allmänna domstolsväsendet. En tingsrätt prövar brottmål och tvistemål. Tingsrättens geografiska område kallas domsaga. Chefen för en tingsrätt kallas lagman.
Vilka mål handlägger tingsrätten?
Tingsrätterna handlägger brottmål, tvistemål och ansökningsärenden. Målen och ärendena handläggs och avgörs antingen vid ett sammanträde till vilket parterna i målet kallas eller i ett skriftligt förfarande, varvid avgörandet fattas enbart på basis av handlingarna.
Vad gör man med tingsrätten?
Tingsrätten handlägger och dömer i brottmål, till exempel mål om misshandel, stöld, narkotika, skatte- och trafikbrott. Ett misstänkt brott utreds av polisen. En åklagare bestämmer sedan om målet ska föras vidare till tingsrätten genom ett åtal.
Vilka jobbar på tingsrätten?
- Föredragande jurist.
- Domstolshandläggare.
- Domare.
- Ordningsvakt.
- Chefsadministratör.
- Beredningsjurist.
- Tekniskt råd.
Vad består tingsrätten av?
Vid förhandlingar i brottmål består tingsrätten i regel av en lagfaren domare (dvs. lagman, chefsrådman, rådman, assessor, fiskal, beredningsjurist eller notarie) samt tre nämndemän. Nämndemännen väljs av kommunfullmäktige och ingår i en så kallad nämnd. Nämndemännen behöver inte vara jurister.
Vilken domstol är första instans när det gäller marknadsrättsliga mål och ärenden?
Marknadsdomstolen överprövar Stockholms tingsrätts avgöranden i konkurrensmål och marknadsrättsliga mål samt prövar andra sådana mål som första och enda instans. Arbetsdomstolen överprövar tingsrätternas avgöranden i arbetsrättsliga tvister och fungerar som första och enda instans i andra sådana tvister.
Vilken tingsrätt ska handlägga tvisten?
Tingsrätten är första instans för att lösa tvister mellan enskilda. Vissa tingsrätter fungerar som specialdomstolar för exempelvis mark- och miljötvister och patent- och marknadstvister. Om du vill överklaga ett myndighetsbeslut är förvaltningsrätten första instans.
Vad är åtalspunkter?
För att ett åtal ska kunna väckas måste bevisningen vara tillräckligt stark. Åklagaren ska på objektiv grund kunna förvänta sig en fällande dom. Det kan hända att åtal inte väcks, trots att ett brott har begåtts, för att åklagaren bedömer att det inte finns tillräckligt med bevis för att få en fällande dom.
Hur lång tid tar ett ärende i tingsrätten?
De flesta tvistemål hanteras på ett liknande sätt. Men varje mål är unikt och hur lång tid det tar att avgöra ett tvistemål kan variera mycket. De flesta mål avgörs dock inom sju månader.
Vilka domslut når TR och HovR?
351: Krav på prövningstillstånd i HovR föreligger när överklagande skett av TR:s dom som gällt särskild talan om förverkande förd mot någon som ej är tilltalad för brott (I).
Vilka sitter med i tingsrätten?
De som ska döma i målet (rätten) består normalt av en utbildad juristdomare och tre lekmannadomare (nämndemän). Utöver dessa personer deltar även en protokollförare. Åklagaren är närvarande personligen eller via videolänk. Även den misstänkte och dennes försvarsadvokat kallas till rättegången.
Vilken roll har försvararen i ett brottmål?
I vissa fall kan tingsrätten utse ett målsägandebiträde som hjälper målsäganden och för dennes talan före och under rättegången. Annars är det vanligtvis åklagaren som för målsägandens talan. Ett målsägandebiträde är vanligtvis en advokat eller en biträdande jurist på en advokatbyrå.
Vem jobbar i domstol?
Rådman – domare i tingsrätt / förvaltningsrätt. Chefsrådman – rådman som är chef för en avdelning på en tingsrätt / förvaltningsrätt. Lagman – chef för tingsrätt / förvaltningsrätt. Hovrätts- / kammarrättsråd – domare i hovrätt / kammarrätt.
Vilka är principerna i en domstol?
Rättegången i brottmål
En huvudförhandling styrs av tre principer: muntlighet, omedelbarhet och koncentration. Det innebär att domstolen avgör målet efter att både den misstänkte och åklagaren muntligt fått presentera sina yrkanden och berätta sina respektive versioner om vad som hänt.
Hur sitter man i en rättssal?
De flesta rättssalar liknar varandra och de som är med sitter alltid på samma platser. Bilden nedan visar vem som sitter var i rättssalen och hur möbler och teknisk utrustning oftast är placerade. Klicka på bilden för att få mer information om vem som sitter var och vad deras uppgift under rättegången är.
Hur ser rättsprocessen ut?
När ett brott har polisanmälts inleds en utredning. Den ska ligga till grund för åtal, rättegång och dom. Brottsoffrets deltagande i utredningen spelar ofta en avgörande roll för hur rättsprocessen fortlöper.
Misshandel på krogen? Ett mål i tingsrätten.
Domare i tingsrätten
Rättegång