Vad gör vi om det blir krig?

Är du krigsplacerad ska du omedelbart bege dig till den plats du har fått besked om. Flyglarm betyder att du omedelbart ska uppsöka skydd, exempelvis skyddsrum eller en källare i den byggnad där du befinner dig. Nya sätt att varna befolkningen kan bli aktuella. Skyddsrum ska ge skydd åt befolkningen i krig.

Vem kan Krigsplaceras?

Du kan bli krigsplacerad som värnpliktig om du har:
 • genomfört grundutbildning som värnpliktig,
 • genomfört annan militär utbildning,
 • slutat din anställning i Försvarsmakten och har längre grundutbildning än 60 dagar eller annan militär utbildning enligt lagen om totalförsvarsplikt.

Vad ska man ha i Krislådan?

Mat och vatten

Stormkök och T-röd (bränsle). Tändstickor eller tändare. Mat och dryck som klarar förvaring i rumstemperatur, till exempel: konserver, torr mat, som pulversoppor, torkat kött, torkad frukt, energi och proteinbars, choklad, nötter, frystorkat kaffe, te, saftkoncentrat.

Får Sverige hjälp om det blir krig?

Sveriges försvar

Totalförsvar: All verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar. Militärt försvar: Försvarsmakten inklusive Hemvärnet samt ett antal andra myndigheter som har till huvuduppgift att stödja det militära försvaret.

Vilka blir inkallade om det blir krig?

Om du är säker på att du inte kan använda vapen mot någon annan person kan du ansöka om att få gör din totalförsvarsplikt utan vapen. Du ansöker om att vara vapenfri hos Plikt- och prövningsverket . Om du ansöker om vapenfri tjänst kan du ändå bli inkallad till grundutbildning eller vara pliktad att stötta samhället.

Kan man bli krigsplacerad igen?

Du kan vara krigsplacerad i 10 år från det senaste tillfället du tjänstgjorde i Försvarsmakten. Kan man ha flera krigsplaceringar? En individ kan bara ha en krigsplacering. Den senast meddelade är den som gäller.

Är veterinärer krigsplacerade?

11 § Av förordningen (1995:238) om totalförsvarsplikt framgår att veterinärverksamhet är en verksamhet i Försvarsmakten och i det civila försvaret där totalförsvarspliktiga kan tjänstgöra med civilplikt. Förordning (1995:697). 12 § har upphävts genom förordning (1995:697). 13 § har upphävts genom förordning (1995:697).

Vad ska man bunkra inför krig?

Lista med livsmedel som är bra att bunkra med under en kris:

Hårt bröd, kex och skorpor. Rågflingor, havregryn, mjöl, müsli eller frukostflingor. Kött- fisk- och vegetariska konserver, exempelvis tonfisk, makrill, köttfärs- tomat- och pastasås, lax- och fiskbullar, köttbullar, korv, kokt kött, ärtor, bönor, majs, …

Vad ska man packa om det blir krig?

6 tips som gör dig krisredo!

Packa ett kit med saker som kan vara användbara i en kris: Nödvändiga mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio. Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder.

Vad behöver jag ha hemma vid krig?

Detta behöver du ha beredskap för:
 • Mat och matlagning.
 • Dricksvatten.
 • Värme.
 • Kommunikation.
 • Läkemedel och första hjälpen-kit.
 • Toalettbesök och hygien.
 • Belysning – till exempel ficklampor och stearinljus.
 • Pengar – en mindre summa kontanter i olika valörer.
11 apr. 2022

Kan Sverige försvara sig?

Sverige ska försvaras med det civila och det militära försvaret tillsammans. I totalförsvaret ingår alla svenskar mellan 16-70 år och har som uppgift att tillsammans kämpa för att Sverige ska fungera som ett fritt land även vid kriser och om det blir krig. Det kallas för totalförsvarsplikt.

Hur kommer Sverige att påverkas av kriget?

Om Sveriges säkerhet och självständighet hotas, exempelvis genom ett väpnat angrepp, kan regeringen besluta om höjd beredskap, och i samband med detta aktiveras totalförsvarsplikten. Höjd beredskap ger regeringen större handlingsfrihet att agera och fatta olika beslut.

Vad skulle hända om det blir krig i Sverige?

Kan ge böter eller fängelse. – Totalförsvarsplikten gäller för de som är svenska medborgare, men också för de som är bosatta i Sverige.

Vem har totalförsvarsplikt?

Alla svenska medborgare och övriga som är bosatta i Sverige och som är mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga. För närvarande kan civila myndigheter krigsplacera med allmän tjänsteplikt.

Vad innebär civilplikt?

Civilplikt är en del av totalförsvarsplikten inom totalförsvaret. Sedan 2008 utbildas inga civilpliktiga med lång grundutbildning i Sverige. Civilplikt med lång grundutbildning ersatte de vapenfria utbildningarna 1995.

Vilka länder har totalförsvarsplikt?

Sverige har sedan 1995 totalförsvarsplikt. Den innebär att samtliga svenska medborgare mellan 16 och 70 år kan kallas in för tjänstgöring.

Det finns tre typer av totalförsvarsplikt:
 • Värnplikt inom militären.
 • Civilplikt inom till exempel räddningstjänsten.
 • Allmän tjänsteplikt som bara gäller vid höjd beredskap.
15 mars 2022

När kriget kommer, avsnitt 1, ”Den osäkra framtiden”

OM KRIGET KOMMER

Om krisen kommer (film)

Lämna en kommentar