Vad händer i israel nu?

Nuläget: Sammandrabbningar med dödlig utgång sker regelbundet mellan den israeliska militären och palestinier. De senaste åren har det framför allt skett vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan. Då och då avfyrar radikala grupper i Gaza raketer mot södra Israel vilket besvaras med israeliska flyganfall.

Vad krävs det för att bli israelisk medborgare?

Medborgare, som tillika är undersåte i annat land, skall vid tillämpningen av Israels lag betraktas som israelisk medborgare. En liknande regel gäller vid dubbelt hemvist. Person, som har hemvist både i Israel och utomlands, skall nämligen anses bosatt i Israel, så länge han ejfaktiskt bosatt sig i utlandet.

Hur behandlas palestinier i Israel?

Amnesty påvisar att israeliska myndigheter behandlar palestinier som en underlägsen folkgrupp som definieras av sin icke-judiska, arabiska tillhörighet. Denna rasistiska diskriminering är befäst i lagstiftning som påverkar palestinier i hela Israel och de ockuperade palestinska områdena.

Hur ser Palestina konflikten ut idag?

Förhållandet mellan Israel och palestinierna anses vara en av världens svåraste konflikter. Under våren 2021 blossade konflikten upp igen – med våldsamma sammanstötningar i Jerusalem mellan polis och palestinska demonstranter, missilangrepp från Hamas och flygbombning av Gazaremsan.

Vad händer i Israel Covid?

Munskydd är obligatoriska på allmänna platser inomhus. Det israeliska hälsovårdsministeriet har utvecklat corona-appen ”HaMagen” som meddelar sin användare om hen har blivit utsatt för coronasmitta. Appen jämför användarens lokaliseringsuppgifter med hälsovårdsministeriets databas över coronasmittade.

Kan man flytta till Israel?

Visum till Israel – information och krav

Skandinaviska medborgare behöver inte visum för att resa till Israel som turist i upp till 90 dagar. Dock erfordras ett pass som är giltigt minst 6 månader efter hemresedagen. Israel har visumavtal med många länder. Kontrollera om du behöver ett innan avresa.

Hur länge får man stanna i Israel?

Enligt ambassadens kännedom behöver dock svenska medborgare, i normalfallet, inte visum för att resa som turist till Israel för vistelser upp till 90 dagar. Vid inresa till Israel får svenska resenärer nu ett inresekort i passet (ett s.k. Border Control Entry Permit) istället för en stämpel.

Vem har rätt israeler eller palestinier?

Israel, eller Palestina, är ett mycket litet land. Det har en yta som motsvarar ungefär Småland. I detta lilla land finns det två folk, judiska israeler och arabiska palestinier, som båda anser sig ha rätt till landet.

Har palestinier rösträtt i Israel?

Israel är en judisk stat och minst tre fjärdedelar av invånarna är judar. Omkring en femtedel är araber, huvudsakligen ättlingar till de palestinier som stannade kvar när Israel utropades 1948. De dominerande språken är hebreiska och arabiska.

Vad är Västbanken och Gaza?

Till Palestina räknas Gazaremsan och marken på Västbanken öster om ”gröna linjen”, en stilleståndslinje från 1949 som fungerade som gräns till 1967 då Israel ockuperade Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem.

Vad betyder israeliterna?

Israeliter, Israels folk och Israels barn är i Bibeln benämningar på det folk som har patriarken Jakob (Israel) som stamfar. Folket delades efter Jakobs söner upp i olika stammar – tolv eller tretton stycken beroende på definition.

När tog Israel över Palestina?

Staten Israel bildas

När FN utropade staten Israel 1948 var tanken att området skulle delas i en judisk stat och att resten skulle tillfalla arabstaterna (som en del av panarabismen som rådde under den tiden). Beslutet ledde omedelbart till krig mellan araberna i Israel (palestinierna) och judarna.

Har Sverige erkänt Palestina som stat?

Sverige blev den 30 oktober det 135:e medlemslandet i FN som erkände en palestinsk stat.

Vad har du i plånboken om du handlar kontant i Israel?

Valuta och växling

Forex rekommenderar att man växlar 75 % av reskassan till israeliska Sheqel (ILS) och resterande till amerikanska Dollar (USD) i kontanter. Resecheckar rekommenderas inte, de kan vara svåra att växla in. Utländsk valuta kan växlas på alla banker samt på de flesta hotell.

Vad händer i Tel Aviv?

Alla offentliga transportmedel har stoppats i jakten på skytten och över 100 vägspärrar sattes under kvällen upp runt Tel Aviv. Den 29 mars dödades fem människor och flera skadades i samband med attacker i staden Bnei Brak öster om Tel Aviv i Israel och den 27 mars dödades två gränspoliser i Hadera i norra Israel.

När öppnar Israel för turister?

Från och med 23 maj, 2021, öppnar Israel sina gränser för första gången på över ett år. Under den första fasen kommer grupper att släppas in enligt riktlinjer från ministerierna.

Förklaring på två minuter – detta händer nu mellan Israel och Palestina

Israel-Palestinakonflikten: Här är de 4 svåraste frågorna att lösa – Nyhetsmorgon (TV4)

V3 – Israel Palestina konflikten

Lämna en kommentar