Vad händer i ukraina just nu?

I de ukrainska städer, som rysk militär nu ockuperar, fortsätter demonstrationer för Ukraina och mot ockupationsmakten. I Cherson i södra Ukraina började ryska soldater skjuta mot de obeväpnade demonstranterna.

Hur är situationen i Ukraina just nu?

Storbritannien: Ukrainas motoffensiver i öst fortsätter

Ukrainska styrkor har återerövrat flera städer och byar norr om Charkiv nära gränsen till Ryssland, skriver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport.

Vad händer med kriget i Ukraina?

Ryssland har även riktat allvarliga hot mot alla länder som försöker hjälpa Ukraina, varav det främsta hotet riktas mot stater som kan komma att hjälpa Ukraina militärt, och därmed bli en del av kriget. Dessa hot är allvarliga, framför allt i och med att Ryssland har en stor kärnvapenarsenal.

Varför krig i Ukraina 2022?

Ett av kraven var att Ukraina inte skulle tillåtas gå med i Nato. Spänningarna mellan Ryssland och Ukraina ökade under början av 2022. Flera stats- och regeringschefer besökte Ryssland och Ukraina, utan att kunna lösa spänningarna på diplomatisk väg.

Hur går med kriget i Ukraina?

Det är den första rättegången i Ukraina om krigsbrott begångna under den ryska invasionen. EU-kommissionen föreslår ett nytt stödpaket till Ukraina på 9 miljarder euro som ska betalas ut under 2022. Det blir alltmer tydligt att kriget håller på att vända till Ukrainas fördel.

Hur länge tillhörde Ukraina Sovjet?

Från 1922 till 1991 var Ryssland och Ukraina delar av Sovjetunionen . Fram till 1957 tillhörde Krimhalvön den ryska delen av det enorma Sovjetunionen. Ledningen för Sovjetunionen beslutade då att flytta Krim till den ukrainska delen.

Hur många har dött i Ukraina i krig 2022?

Från Majdam 2013 till 24 februari 2022

2014: Ryssland ockuperar oväntat Krim och stödjer pro-ryska styrkor i östra Ukraina. Konflikten utvecklas till ett krig. 2015: 5,2 miljoner människor är drabbade av konflikten, 7000 har dött, 18 000 är sårade och 1,6 miljoner på flykt.

Kriget i Ukraina: Wolfgang Hansson om läget just nu

Ryssland har invaderat Ukraina – fördöms av USA

Läget just nu: Wolfgang Hansson om det senaste i Ukraina

Lämna en kommentar