Vad har blindtarmen för funktion?

Blindtarmen har rykte om sig att vara mer eller mindre onödig, men den spelar faktiskt en stor roll i vårt immunförsvar genom att reglera uppsättningen av våra tarmbakterier och kan alltså även spela en roll för uppkomsten av Parkinsons sjukdom.

Kan man leva utan blindtarm?

De flesta patienter är mellan 10-20 år, och cirka 10 % av alla personer har någon gång haft inflammation i blindtarmen. Det är inte farligt att leva utan blindtarm, trots att blindtarmen påverkar kroppens immunsystem så går det utmärkt att leva ett hälsosamt och symtomfritt liv även efter en operation.

Kan man dö av brusten blindtarm?

Det är ovanligt att få komplikationer efter en blindtarmsoperation. Risken ökar om du har opererats för en brusten blindtarm. Följande komplikationer kan uppstå, oavsett om du har opererats med titthålsteknik eller med en öppen operation: Såret kan bli infekterat, även om du får antibiotika.

Hur många har opererat bort blindtarmen?

Det visar en kartläggning av patienter som opererats i Lund. Inflammerade blindtarmar leder varje år till cirka 10 000 operationer i Sverige – vilket gör operationen till ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen. Tidigare studier har visat att drygt 1 procent av de opererade drabbas av tarmvred, ileus, efteråt.

Hur vet man om man har ont i blindtarmen?

Vanliga symptom är smärta i den nedre delen av magens högra sida, smärta och ömhet runt naveln, illamående, magont och långsamt stigande feber. Det är vanligt att smärtan börjar vid naveln för att sedan röra sig ner mot den nedre delen av magens högersida.

Hur länge kan man gå med brusten blindtarm?

Ibland kan blindtarmen brista på grund av inflammationen och då behöver du vård snabbt – brusten blindtarm kan leda till bukhinneinflammation. Barn under 7 år och personer över 70 år drabbas oftare än andra. Om blindtarmen har brustit kan smärtan komma och eller till och med försvinna i några minuter eller timmar.

Hur många dör av blindtarmsinflammation?

Nu för tiden är riskerna med operationen låga, och de få dödsfall som sker är främst bland personer över 80 år. Obehandlad kan sjukdomen leda till döden då bihanget spricker och tarminnehåll läcker ut i buken.

Hur ont gör brusten blindtarm?

Symtom på brusten blindtarm kan vara att de kraftiga smärtorna plötsligt försvinner, men att du efter en liten stund får ännu mer ont i magen och högre feber. Det är då viktigt att du snabbt får vård. Vid brusten blindtarm behöver du vård för operation och antibiotikabehandling så snabbt som möjligt.

Vad innebär en peritonit?

Svensk definition. Inflammation i bukhinnan som följd av infektiösa, autoimmuna eller kemiska processer. Primär peritonit orsakas av infektion i bukhinnehålan via hematogen eller lymfatisk spridning, sekundär peritonit uppstår då ett organ i bukhålan brister eller efter abscess i intraabdominella organ.

Hur lång återhämtning efter blindtarmsoperation?

Undvik mycket tunga lyft samt tunga motionspass de första fyra veckorna efter operationen. I övrigt kan du röra dig helt som vanligt. Du kan duscha som vanligt direkt efter operationen men undvik att bada i två veckor för att minimera infektions- risken. Ät som vanligt efter operationen.

Kan man ha kronisk blindtarmsinflammation?

Kronisk inflammation i blindtarmen förekommer, men det är delade uppfattningar om hur ofta. Många har kvar sina buksmärtor även efter det att blindtarmen opererats bort.

Hur länge sitter Körtelbuk i?

Sjukdomen är oftast självbegränsande och läker oftast ut inom 5 dagar. Någon antibiotika behövs ej, men smärtlindring med paracetamol (tex Alvedon, Panodil, Pamol) och/eller ibumetin (Ipren, Brufen) kan vara av värde, i samråd med läkare. Ofta är smärtan värst på tredje dagen för att därefter vända.

Tjocktarmens och ändtarmens funktioner

Lär dig att upptäcka signalerna för blindtarmsinflammation

Tunntarmens uppbyggnad och funktion

Lämna en kommentar