Vad kan man servera till lamm?
Här med förslag på tillbehör som passar till lamm. Jag hade – se bild – potatisgratäng, rödvinssås, tomatsallad samt babyspenat till. Istället för potatisgratäng kan du laga portionsformar med potatis och getost. Några fler förslag är ugnsgrillad paprika, lök och potatis, ädelostsås eller gratinerade brytbönor.
Vilka kryddor passar till lamm?
Klassisk kryddning
Örtkryddor som rosmarin, timjan, oregano och persilja är utmärkta till lamm. Örterna kan även ge smak åt köttet i stekpannan, lägg i ett par kvistar timjan eller rosmarin och låt dem steka med.
Hur tillagar jag lammstek?
Gnid in steken i olivolja, salt, svartpeppar, timjan och/eller rosmarin. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn steken runt om för smakens skull (gärna i smör). Sätt in lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek.
Hur lång tid tar en lammstek?
Att ugnssteka lamm tar ca 1 timme per kilo i 175°C. Man kan också bryna den i panna och låta den gå klar i lägre temperaturer (70-125°C) för jämnare stekeffekt och saftigare kött. Steken är genomstekt när innertemperaturen är 68-70°C. Om du föredrar ett mer rosafärgat kött, ta ut det vid 60-65°C.
Vad passar till lammgryta?
En mustig lammgryta kombinerar du bäst med ett kraftfullt rött vin som en spansk Rioja eller ett rött vin från italienska Piemonte. En grekisk rätt som kryddiga lammburgare med oliver och feta går väl ihop med syrliga vita viner med frisk syra. Ett vanligt förslag på vin till lamm är duvan Syrah.
Hur länge ska man steka Lammytterfile?
Ytterfilé med kappa i panna: Hårdstek fettsidan i hög värme 5-10 minuter tills knaprigt brunbränt. Vänd och stek andra sidan ett par minuter tills innertemperatur 60-70°C. Ta ur köttet och låt det vila 0-10 minuter. Skär upp i skivor före servering.
Vad innehåller Lammkrydda?
Ingredienser: Salt, senapsfrö, svartpeppar, paprikabitar, lök, citronsyra, salvia, timjan, mynta, naturligt citronarom.
Hur kryddar man lammracks?
Lamm är väldigt gott kött, och lammracks är lite extra festligt tycker jag. Jag kryddar dem gärna med citron, örter och vitlök som blandas med salt och peppar i olivolja. Gnid in lammracksen och grilla dem sedan i ugnen till rosa perfektion, helst på låg värme efter att de stekts hastigt i het panna för att få fin yta.
Hur smakar lammstek?
Det går att slakta och äta lamm från allt mellan 2 och 12 månader. Beroende på när du tar det, har köttet olika karaktär. I början milt, mört och magrare. Senare mer karaktäristiskt och fetare.
Kan man steka lammstek?
Bryn lammsteken runt om i en stekpanna eller stekgryta för smakens skull (gärna i smör eller olivolja). Lägg över i en ugnsform eller stekgryta. Tillsätt marinaden samt löken. Stek lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek.
Hur många grader på en lammstek?
Ringla olivolja över och ställ i ugn på ca 150 grader. Stek till en innertemp på mellan 58 och 68 grader beroende på önskad färg. Lammsteken är tålig och behåller saftigheten även i högre temperaturer.
Kan man göra lammstek i förväg?
Lammstek hör påsken till, tycker jag. Det har ju sina historiska anledningar, men det är dessutom väldigt gott och en trevlig tradition. Praktiskt också att kunna göra i ordning mat för många i förväg att sedan njuta av.
När är lamm färdigt?
Mjuka styckdetaljer | Rekommenderad innertemperatur |
---|---|
Lammfilé | Rare: 56-58°C Medium: 58-60°C Well Done: 68-70°C |
Entrecôte | Rare: 58-60°C Medium: 60-62°C Well Done: 65-70°C |
Lammracks | Rare: 56-58°C Medium: 58-60°C Well Done: 68-70°C |
Vilken del av lammet är godast?
Kotlettrad. Kotlettraden är lammets mittparti av ryggen och klassas som den finaste delen på djuret. Utav kotlettraden finns en mängd olika detaljer att stycka ur. Av den främre delen brukar man göra lammracks medans den bakre delen skivas rätt av och kallas då lammkotletter.
Kan man äta blodigt lamm?
– Man kan fortsätta att äta sin rosa lammstek utan att det är någon fara, så länge köttet har stekyta. Steker du däremot köttfärs eller en hamburgare ska innertemperaturen vara 70 grader och har man ingen termometer kan man titta på köttsaften som ska vara helt klar, säger Mats Lindblad.
Masterclass 9: Leif Mannerströms lammstek – Sveriges mästerkock (TV4)
Lammstek
Mitt kök bjuder på lammstek med tillbehör – TV4