Vad heter de tre vise männen?

Kaspar, Melchior och Balthasar är de namn som tillhör dem vi idag känner bättre som ”de tre vise männen”. På latin kallas deras dag epiphania domini, ”uppenbarelsen av Herren”, det vill säga den dag då Jesu födelse blev känd i världen.

Vilket djur berättade för Herodes att Jesus fötts?

Ingångsåret för den nya tidräkningen placerades fel. År 4 före Kristus dog Herodes den store – det vet vi av flera källor – och hos Matteus står att Jesusbarnet föddes ”på konung Herodes tid”.

Vad betyder guld rökelse och myrra?

Dessutom är guldet en metall som består i eld, Rökelse – används vid tillbedjan i många olika religioner. Rökelsen stiger mot himlen och kan vara en symbol för Jesus kontakt med Fadern i himlen. Myrra – en form av kåda som luktar gott.

Vilken gåva hade Melker med sig till Jesus?

Melker (i Spanien heter han Melchor) är en gammal man med vitt hår och med långt skägg och vit hyad. Han gav myrra till Jesus, värdefullt material i gamla tider för att till bruka parfymer. Myrra är en mänsklig symbol. Kasper( i Spannien heter han Gaspar) är den yngste av alla och kommer ifrån Asien.

När tändes betlehemsstjärnan?

I adventstid brukar bibliska berättelser vara extra populära. Mest känd av dessa är kanske den om Betlehemsstjärnan, som förutsäger Jesus födelse och leder ett antal vise män till barnets krubba.

Vad sa ängeln till herdarna?

Till höger kommer Herrens ängel till herdarna med budskapet om att Jesusbarnet är fött. På banderollen står: ”Si jag bodar eder stor glädje”. Ovan molnen skymtar en himmelsk här, änglar under Guds befäl, som prisar Gud. Överst på bonaden står skrivet: ”Om Christi Födelse och herdarna som wacktade sin hiord.

Vilka böcker i Bibeln handlar om Jesus liv?

Viktigast av Nya testamentets böcker är de fyra evangelierna (Matteus, Markus, Lukas och Johannes evangelier) som berättar om Jesus liv

Vad kan man använda myrra till?

Myrra omnämns på flera ställen i Bibeln och ingår i rökelser, i krisma och i annan olja för smörjelse och balsamering. I andra Moseboken 30:23-33 berättas hur Gud lärde Moses att göra helig olja, med en utförlig beskrivning av tillvägagångssättet att helga något med denna olja.

Hur doftar myrra?

Myrra har använts till rökelse och parfym i tusentals år och var under en tid värd sin vikt i guld, bokstavligen. Från kådan utvinner man eteriska oljor genom destillering. Doften blir medicinsk, varm, torr och bittersöt med inslag av kåda och kryddor.

Vad luktar myrra?

Myrra betyder bitter på arabiska vilket hänvisar till dess doft vid förbränning. Doften är medeltung, lätt söt, tämligen bitter och jordig. Vid förbränning är doften lugnande och jordande.

Var Balthasar?

Det hebreiska בֵּלְשַׁאצַּר (Belshatzzar) kommer från det akkadiska Bel-sarra-usur ”Baal skydde konungen”. Balthasar var enligt kristen mytologi jämte Kasper och Melker en av de tre vise män som uppvaktade Jesus vid hans födelse. Jämför även namnet på Babylons sista kung, Belsassar.

Vilken dag är Jesus född?

Julfirandet förlades till den 25 december på 300-talet i samband med att kristendomen blev officiell i romarriket. I de östliga kyrkorna, Ortodoxa kyrkor, firas Jesu födelse den 6 januari.

Vilken stjärna lyser starkast på himlen?

Sirius som ligger sydost om Orion är himlens starkast lysande stjärna och ingår i stjärnbilden stora hund.

Vilken är Polstjärnan?

Alfa Ursae Minoris, Polstjärnan, ingår i stjärnbilden Lilla björnen och är den 48:e ljusstarkaste stjärnan på stjärnhimlen. Den befinner sig på ett avstånd av drygt 400 ljusår från jorden.

Är vissa stjärnor?

Stjärnor är massiva, lysande himlakroppar av plasma som kan ses på natthimlen med blotta ögat. Vissa stjärnor lyser rött eller gult, medan andra stjärnor lyser blått eller vitt. Skillnaden i stjärnornas färg beror på värmen vid deras yta. De kallaste stjärnorna lyser till exempel rött.

Julberättelsen: del 3: De tre vise männen

UNICEF – De tre vise männen

Jesu födelse

Lämna en kommentar