Vad heter neptunus tredje största måne?

Tabell över Neptunus kända månar
Namn Massa (×1016 kg)
1 Naiad ~19
2 Thalassa ~35
3 Despina ~210
4 Galatea 212

10 rader till

Vilken är Neptunus största måne?

Neptunus har 14 bekräftade månar. Den största är Triton.

Hur stor är Triton?

1 353,4 km

Hur varmt är det på Neptunus solsida?

Temperaturen på Neptunus ligger i genomsnitt på -220 °C.

Vilken är Uranus största måne?

De fem största månarna är Miranda, Ariel, Umbriel, Titania och Oberon. Uranus största måne, Titania, är ärrad och fårad kors och tvärs av enorma klyftor.

Vad heter Neptunus tredje måne?

Tabell över Neptunus kända månar
Namn Upptäcktsår
1 Naiad 1989
2 Thalassa 1989
3 Despina 1989
4 Galatea 1989

10 rader till

Vilken planet har flest månar i vårt solsystem?

Flest månar

Om man kunde stå på Jupiters slaskiga atmosfär skulle man upptäcka att man vägde mycket mer än på jorden – över två och en halv gånger så mycket. Om du väger 50 kg känns det som du väger runt 127 kg på Jupiter. Jupiter har fler månar än någon annan planet i solsystemet – 79 stycken hade upptäckts 2021.

Vem äger Triton?

Bakom Triton står bland annat två svenska riskkapitalister, Peder Pråhl och Björn Nilsson. Peder Pråhl är skriven på skatteparadiset Jersey. Men enligt Aftonbladet 2011 ägde Peder Pråhl då en gigantisk våning på 550 kvadrat i Stockholm, som han rustade för 65 miljoner kronor.

Vem är Triton?

Triton var i grekisk mytologi son till havsguden Poseidon och havsgudinnan Amfitrite. Triton var hälften människa och hälften fisk (till överkroppen en man med en fena från midjan). Enligt den grekiske skalden Hesiodos bodde Triton i ett gyllene palats under havsytan tillsammans med sin mor och far.

Vad består Phobos av?

Phobos, som är den större av Mars’ två månar, är uppbygd av kolhaltigt material och har en densitet på knappt 2g/cm³, vilket är föga mer än Jupiters isiga måne Callisto. Nytagna bilder indikerar också att ytan är täckt av ett lager regolit.

Hur många grader är det på Venus?

Den är helt omgiven av en tjock atmosfär bestående av koldioxid, vilket gör Venus till ett gigantiskt ”växthus”. Temperaturen på planetens yta stiger till cirka 470°C, tillräckligt hett för att smälta bly och göra en bit stål glödhett.

Har Neptunus gravitation?

11,15 m/s²

Vad heter månarna?

Jorden – månen. Mars – Phobos och Deimos. Jupiter – Ganymedes (som är solsystemets största måne), Io, Europa, Callisto och 76 andra kända månar. Saturnus – Titan (den enda månen i solsystemet som har en tät atmosfär), Rhea, Enceladus, Dione, Tethys, Hyperion, Japetus och 75 andra kända månar.

Vem upptäckte ringarna runt Uranus?

Den slutgiltiga upptäckten av Uranus ringar gjordes av astronomerna James L. Elliot, Edward W. Dunham och Jessica Mink den 10 mars 1977 med hjälp av Kuiper Airborne Observatory genom serendipitet.

Vad är speciellt med Uranus?

Uranus är en planet som lutar otroligt mycket, hela 98°, vilket får planetens poler att ligga ungefär där annars ekvatorn brukar vara, i förhållande till resten av solsystemet. Dessutom har Uranus också en ring vilket leder till att det ser ut som att planeten rullar fram i sin omloppsbana.

Hur många ringar har Saturnus?

Saturnus omges av ett vackert ringsystem, även känt som Saturnus ringar. Ringarna består av is, mindre stenar och stoftpartiklar. De är nio hela ringar och tre brutna ringar som inte når hela vägen runt.

Neptune’s moons size comparison

HUR STORT ÄR VÅRT SOLSYSTEM? (GIGANTISKT)

Paxi – Solsystemet

Lämna en kommentar