Vad heter vänsterpartiets nya ledare?

Mehrnoosh ”Nooshi” Dadgostar (svenskt uttal: [nuːʂi ’dadgoˌstar]), född 20 juni 1985 i Ängelholm i Kristianstads län, är en svensk politiker (vänsterpartist), som är partiledare för Vänsterpartiet sedan den 31 oktober 2020 och ordinarie riksdagsledamot sedan 2014, invald i Sveriges riksdag för Stockholms kommuns …

Vem leder Vänsterpartiet?

Vänsterpartiet (V) är ett svenskt socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund. På partiets valsedlar anges partibeteckningen Vänsterpartiet. Partiledare är sedan den 31 oktober 2020 Nooshi Dadgostar.

Vem var partiledare för Vänsterpartiet 1967?

Ny partiledare blev Jan-Olof Norell, SKP:s kommunfullmäktigeledamot i Vallentuna. Partiorganet Gnistan fick namnet Solidaritets-Gnistan.

Hur mycket skatt betalar politiker?

Det finns ytterligare en variant som gäller heltidspolitiker och när det gäller riksdagsledamöter går de pengarna till partiets centrala valfond som används för att finansiera valrörelsen. Ingen politiker i Vänsterpartiet ska få behålla mer än 5/8 av ett basbelopp (2021 innebär det 29 750 kronor) efter skatt.

Vad är skillnaden mellan vänster och höger politik?

Sedan demokratins genombrott i Sverige under 1900-talets början har vänster–höger-skalan spelat en viktig roll i svensk politik. Skiljelinjen mellan vänster och höger har främst handlat om socialdemokrati kontra borgerlighet. Den skiljelinjen har därför dominerat svenska valrörelser och regeringsfrågan.

Vilka partier är vänster i Sverige?

Sverige
  • Andra kammarens vänster.
  • Kommunistiska Partiet.
  • Rättvisepartiet Socialisterna.
  • Socialdemokraterna.
  • Socialistiska Partiet.
  • Sveriges Kommunistiska Parti.
  • Vänsterpartiet.
  • Feministiskt initiativ.

Vem var partiledare före Löven?

Juholt avgick som partiledare den 21 januari 2012 efter en period av motgångar för Juholt i media. Den 27 januari 2012 utsågs Stefan Löfven till ny partiordförande. I riksdagsvalet 2014 ökade Socialdemokraterna marginellt och fick 31,01 procent vilket motsvarade 113 mandat.

Vad är kommunistiskt parti?

Partiet anger i sitt partiprogram att de har marxism-leninismen som ideologisk bas. De är ett revolutionärt arbetarparti som har en fullständig omvandling av samhället som mål. I stället för kapitalismen vill de ha ett arbetarstyrt, socialistiskt samhälle.

Hur är en kommunist?

Kommunism (från franskan: communisme och ytterst av latin: communis, gemensam) är en grupp närbesläktade idéer om att produktionsmedlen i ett samhälle är gemensamt ägda och där sociala klasser, pengar, samt staten inte längre finns.

Vad är talmannens lön?

Talmannens och de vice talmännens arvoden

Talmannens arvode är på 184 000 kronor i månaden, samma som statsministerns. Det är myndigheten Statsrådsarvodesnämnden som bestämmer storleken på arvodet. De vice talmännen får grundarvodet som riksdagsledamot, plus ett tillägg på 30 procent av grundarvodet.

Hur mycket tjänar en svensk minister?

För statsministern är arvodet 184 000 kronor per månad och för övriga statsråd 145 000 kronor per månad. Ett statsråd, som också är riksdagsledamot, får inte arvode för riksdagsuppdraget under statsrådsperioden.

Vem betalar statsministerns lön?

Statsrådsarvodesnämnden är en särskilt inrättad nämnd som på riksdagens uppdrag bestämmer statsrådens arvoden och avgångsersättningar.

Svenska nyheter – hela inslaget om Vänsterpartiet och deras kommande partiledare

Partiledarsamtal om funktionsrätt: Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet (långsam undertextning)

Ny granskning av Vänsterpartiet: ”Helt obegripligt att väljarna inte känner til – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar