Vad heter vår galax?

Vår galax Vintergatan är över 100 000 ljusår tvärs över och innehåller mellan 100 och 400 miljarder stjärnor. Det betyder så många som 40 000 stjärnor var till var och en av Sveriges cirka tio miljoner invånare, vilket faktiskt är fler stjärnor än du kan se en klar natt.

Vad heter den närmaste galaxen?

Andromedagalaxen är vår närmaste granngalax. Det är en spiralgalax precis som Vintergatan och är svagt synlig för blotta ögat i stjärnbilden Andromeda, som även givit den dess namn. Galaxen är nästan tre miljoner ljusår ifrån oss.

Vad heter alla galaxer?

Galaxer
 • Andromedagalaxen.
 • Vintergatan.
 • Triangelgalaxen.
 • NGC 2812.
 • Messier 110.
 • Lilla magellanska molnet.
 • Le Gentilgalaxen.
 • Kasteroborous.

Vilken är den största galaxen?

Resultatet av denna kollision blir förmodligen att de smälter samman till en stor elliptisk galax. Andromedagalaxen är med en synlig diameter på 165 000–200 000 ljusår 1,5–2 gånger så stor som Vintergatan och är den största galaxen i den lokala galaxhopen.

Hur vet man hur vår galax ser ut?

Är det riktigt mörkt ute, och månen helst inte är uppe, syns Vintergatan som ett vitt, ljussvagt band över himlen. För att få galaxen att framträda kan man ta fotografier med lång slutartid, och det är sådana fotografier man ofta ser av Vintergatan. Foto med en slutartid på 30 s, riktat in mot Vintergatans centrum.

Hur gammal är Vintergatan?

1,361×10^10 år

Var finns nebulosor?

Nebulosor finns i galaxer som är oregelbundna och i andra som sugs upp. De är ganska viktiga i universum, eftersom stjärnor föds inuti dem från en kondensering och aggregering av materia. Trots det faktum att vid första anblicken De är bara moln av gas och damm inte alla nebulosor är desamma.

Hur många galaxer finns det?

I universum finns cirka två tusen miljarder galaxer. Vår egen, Vintergatan, innehåller mellan 200 och 400 miljarder stjärnor. Detta kan jämföras med dvärggalaxerna, universums minsta, som kan innehålla mellan tiotusentals till någon miljard stjärnor. Hur stjärnorna bildas i dessa lilleputtgalaxer har länge varit okänt.

Hur ser en elliptisk galax ut?

De flesta av dem ser inte ut som spiraler utan snarare utsträckta sfärer – eller ellipsoider. De kallas ELLIPTISKA GALAXER. De varierar i form, en del av dem liknar en basketboll, en del är utsträckta och ser ut som en varmkorv. Elliptiska galaxer är de största i universum.

Hur många planeter finns det i Andromedagalaxen?

Man uppskattar att det kan finnas 100 miljoner jordliknande planeter bara i Vintergatan. Det kan därför finnas goda skäl att i likhet med SETI-projektet vända örat mot rymden för att försöka snappa upp eventuella meddelanden.

Vilken är den största stjärnan?

Den största stjärnan vi känner till heter UY Scuti och är 1708 gånger så stor som solen. Röda superjättar genomgår samma process som sina mindre kusiner, de röda jättarna, men de utvecklas från större stjärnor med en massa på mellan 10 och 40 solmassor.

Hur långt är det till Andromedagalaxen?

2 537 000 ljusår

Hur stor är Andromedagalaxen?

110 000 ljusår

Vilka andra galaxer känner vi till?

Galaxformer
 • Elliptiska galaxer (E0-E7). Denna typ antas sakna halon av mörk materia, så kallade nakna galaxer, se MOND.
 • Linsformade galaxer (S0, SB0).
 • Spiralgalaxer (Sa-Sd), till exempel Andromedagalaxen. …
 • Stavspiralgalaxer (SBa-SBd). …
 • Irreguljära galaxer (Ir) är små galaxer med oregelbundna former.
 • Andra typer:

När kan man se Vintergatan 2021?

Få koll på stjärnhimlen i januari 2021 här. Orionnebulosan, Merkurius och Vintergatans tvilling blir samtliga synliga på natthimlen i januari, och det är inte allt du kan se under årets första månad. Få koll på stjärnhimlen i januari 2021 här. På norra halvklotet varslar januari om kyla och inte minst mörker.

Hur ser Vintergatan ut från jorden?

Ovanifrån sett ser Vintergatan ut som en spiral, och sett från sidan ser den ut som en lins. Galaxen är uppskattningsvis 100 000 ljusår bred och ca 20 000 ljusår tjock. Solen ligger ungefär 28 000 ljusår ifrån Vintergatans centrum och är bara en bland 200 miljarder stjärnor av liknande storlek och sort.

What is the name of our galaxy?

Vad är en galax?

Galaxer

Lämna en kommentar