Vad kan man bli om man går ekonomi?

Vilka yrken kan man bli om man går ekonomi?

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen ekonomi kan vara ekonom, jurist, marknadsförare, projektledare, revisor, fastighetsmäklare, försäkringsförmedlare, civilekonom eller nationalekonom.

Vad har man för ämnen om man går ekonomi?

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som vill studera samhällsvetenskap och då framför allt ekonomi och juridik.

Så är programmet upplagt
 • engelska,
 • historia,
 • idrott och hälsa,
 • matematik,
 • naturkunskap,
 • religionskunskap,
 • samhällskunskap och.
 • svenska eller svenska som andraspråk.

Vad kan man bli om man går i ekonomi juridik?

Efter gymnasiet har du högskolebehörighet och är väl förberedd för utbildningar inom juridik, ekonomi och samhällsvetenskap. Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen juridik kan vara frivårdsinspektör, jurist, advokat, polis, åklagare, ombudsman, lärare eller socionom.

Är det svårt att bli ekonom?

Det finns numera i ca 30 städer i Sverige. Det är också kostnadsfritt att få hjälp med matte i en Räknestuga. Jag tycker att du skall kämpa på med matte och se sen vad som du blir behörig till för utbildning. Att det krävs så pass mycket matte för att bli ekonom, beror på att Ekonom måste kunna räkna ganska bra.

Hur mycket tjänar en nyexaminerad ekonom?

Lägst hamnar kommunikatörer med en ingångslön på 27 800 kronor i månaden och i topp IT-akademiker med en ingångslön på 31 800 kronor i månaden. Ekonomer ligger strax under med sina 31 000 kronor i månaden, vilket är en ökning med ungefär 1000 kronor jämfört med förra året.

Vad behöver man läsa för att bli ekonom?

Vad ska jag välja för gymnasieprogram om jag vill bli ekonom?
 • Svenska B eller Svenska 3 (alternativt TISUS-test)
 • Engelska B eller Engelska 6.
 • Moderna språk, steg tre eller Moderna språk 3.
 • Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1B eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2.
 • Historia A eller Historia 1B eller Historia 1a1 + 1a2.

Hur många ämnen läser man i ekonomi?

På Ekonomiprogrammet läser du ämnen som företagsekonomi, entreprenörskap, juridik, psykologi samt ledarskap och organisation.

Är det mycket matte i ekonomi universitet?

Ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi har upp till matte 3. Med tre kurser i matte kan man nog inte påstå att det ” bara är matteekonomi”. Det är en kurs mer än juridikinriktningen och Samhällsprogrammet som har upp till matte 2 (om man inte väljer till mer).

Hur många kurser läser man på ekonomi?

Poängplan Ekonomiprogrammet
Kurs Poäng Åk3 HT
Inriktningar 300 poäng
Ekonomi 300 poäng
Entreprenörskap och företagande 100 50
Företagsekonomi 2 100

45 rader till

30 juni 2021

Är det mycket matte i ekonomi juridik?

Ekonomijuridik har två kurser i matte, samma som Samhällsprogrammet, så jag skulle inte säga att det är mycket matte där. Men har du svårt med matten så är det naturligtvis bra om du kan fokusera lite extra på det nu och försöka förbättra dig.

Vad är skillnaden mellan ekonomi och juridik?

Samhällsekonomi handlar om hur samhällets resurser används bästa sätt, företagsekonomi handlar om hur man startar och driver ett företag och juridik handlar om hur Sveriges lagar påverkar företag och privatpersoner. I utbildningen läser du ämnen som Företagsekonomi, Privatjuridik och Psykologi.

Hur mycket tjänar man på ekonomi?

Marknadslön för Ekonom. Marknadslönen 2022 ligger mellan 34 000 och 42 000 kronor per månad vid en lägre svårighetsnivå. Vid en högre svårighetsnivå ligger marknadslönen på 42 000 kronor och uppåt. Benämningen ”ekonom” omfattar många olika befattningar med skilda inriktningar inom främst det företagsekonomiska området.

Hur är det att jobba som ekonom?

Många arbetar med rena ekonomiuppgifter som budgetering, ekonomisk planering, redovisning och revision. Fler vanliga arbetsområden är administration, försäljning och marknadsföring. Andra områden är finansvärlden och den offentliga förvaltningen.

Är det roligt att jobba som ekonom?

Jobbet är fortfarande, 15 år senare, otroligt roligt. Som ekonom får du en unik möjlighet att lära känna olika branscher. Du kommer kunna jobba i stora internationella koncerner eller i mindre bolag, kommunala eller privata. Du kommer kunna jobba i start-ups eller i familjeföretag.

Plugga ekonomi men vad händer sedan?

Vilket Gymansieprogram som passar dig bäst!

Hur är det att plugga ekonomi? – allt om antagning, studietid, jobb och lön!

Lämna en kommentar