Vad kan man göra på midsommar?

I dag firas midsommar med majstång, sånglekar och dans, sill och färskpotatis. Dessa inslag upplevs nog som gamla, men i ett längre perspektiv är de inte det. Majstången kom antagligen hit efter tyska förebilder på 1400- eller 1500-talet.

Vad ska man göra på midsommar?

I dag firas midsommar med majstång, sånglekar och dans, sill och färskpotatis. Dessa inslag upplevs nog som gamla, men i ett längre perspektiv är de inte det. Majstången kom antagligen hit efter tyska förebilder på 1400- eller 1500-talet.

Vad finns det att göra på midsommarafton 2021?

Under midsommar töms storstäderna på människor då många flyr fältet för midsommarfiranden på skärgårdsöar och sommarängar. Det är en fridfull tid att besöka storstan, särskilt Nordens eget Venedig Stockholm, där du kan vandra längs gator och kajer med måsskrik och vågskvalp i öronen.

Vart kan man fira midsommarafton?

Fira midsommar i Stockholm på Skansen, ingen förköpsbiljett krävs. Upplev ett klassiskt midsommarfirande i Stockholm – på Skansen pågår midsommar i dagarna tre med program från morgon till sen kväll. Bind egna kransar, dansa runt midsommarstången och ta del av folkmusik och folkdans.

Vad firar vi på midsommar?

Midsommar och Johannes Döparen

Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni. Detta var den ursprungliga midsommardagen i Sverige. I Danmark och Norge ansluter namnet S:t Hans dag tydligare till de bibliska berättelserna.

Vilken natt är midsommarnatten?

Men eftersom detta ansågs störa arbetsveckan beslutades det att midsommar istället alltid skulle firas på en fredag, och nu för tiden inträffar midsommarafton mellan den 20 och 26 juni. Midsommar är främst förknippad med ljusa nätter och ses ofta som startskottet för sommaren.

Vilken dag festar man på midsommar?

Före 1953 inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes döparens dag, och midsommarafton följaktligen den 23 juni. 1953 (och 1955 i Finland) ändrade man så att midsommardagen alltid infaller på en lördag mellan den 20-26 juni.

Var kan man fira midsommar 2021?

Friluftsmuseet Hallandsgården – Inställt 2021

Folkdansens vänner i Halmstad. bjuder upp till dans kring midsommarstången till tonerna av Halmstad spelmanslag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Alla som vill är välkomna att delta.

Vad ska man ha för mat till midsommar?

Klassisk midsommarmat är matjessill, gräddfil och färskpotatis. Lagrad ost, smör och knäckebröd samt nubbe för de som önskar hör också till. Sen avslutas allt förslagsvis med jordgubbstårta. Fira midsommar med svenska klassiker och komplettera kanske med lite nyheter.

Varför säger man majstång?

Etymologi. Ordet majstång kommer av traditionen att fira våren genom att löva sina hem. Det skedde särskilt under en fornnordisk vårfest med inhemska anor som firades den 1 maj. På sina håll restes då även en majstång.

Hur firar man midsommar i Norge?

I Danmark och Norge firar man sankthans/jonsok (Johannes Döparens afton) genom att tända bål, leka lekar och i Danmark utöva bränning av pappershäxor.

I vilket land tänder man Midsommareldar?

Sankt Hans aften i Danmark

I Danmark tänder man midsommareldar, leker lekar och bränner pappershäxor. Vid elden sjunger man gärna Midsommervisen, som skrevs redan på 1880-talet.

Hur firar man midsommar i Sverige?

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.

Hur firar man midsommar i Danmark?

Bål, tal och sång

Ett traditionellt danskt midsommarfirande startar ofta med att borgmästaren, eller en annan framträdande/känd person i lokalområdet håller ett tal. Sen tänder man bålet, och mens man ser elden sjunger man ”Midsommervisen” tillsammans.

Är man ledig på midsommar?

Midsommarafton infaller alltid på en fredag och även om det inte är en röd dag så är du ledig. Det beror på att midsommarafton hör till det som kallas allmän helgdag och enligt semesterlagen (1977:480) har arbetstagare rätt till semesterförmåner enligt den här lagen.

Varför fyra man midsommar?

Den officiella förklaringen är att vi firar Johannes döparen. Eftersom han var exakt ett halvår äldre än Jesus så kom kyrkan fram till att om Jesus föddes vid jul så borde Johannes döparens födelsedag vara vid midsommar. I Danmark firar man S:t Hans afton med bålbränning, där Hans är en förkortning av Johannes.

Swedish Midsummer for Dummies

Midsummer in Sweden

Varför firar vi Midsommar (Religion) – Studi.se

Lämna en kommentar