Vad kan marsvin äta?

Avokado, lök, potatisblast, potatisgroddar, smörblomma, rabarber och överdosering av spenat samt råa bönor är giftig för marsvin. Ge inte heller marsvin mineral- och saltstenar då det ökar risken för problem med njurar och urinvägar.

Vad kan marsvin äta och inte äta?

Avokado, lök, potatisblast, potatisgroddar, smörblomma, rabarber och överdosering av spenat samt råa bönor är giftig för marsvin. Ge inte heller marsvin mineral- och saltstenar då det ökar risken för problem med njurar och urinvägar.

Vad för grönsaker kan marsvin äta?

Morot är billigt, omtyckt och proppat med A-vitamin som är viktigt för ögon och slemhinnor. Men ett marsvin måste äta två stora morötter för att få i sig dagsbehovet av C-vitamin, vilket förstås hade varit alldeles för mättande. Ge bara en gång om dagen och se till att den andra givan då har högre innehåll.

Hur ofta ska man göra rent i Marsvinsburen?

Tänk på att byta eller rengöra dagligen i marsvinsburen! Det är mycket vanligt att marsvin får olika slags sjukdomsproblem på grund av att hygienen i buren är för dålig.

Vad är Marsvins favoritmat?

Alla marsvin är olika, och de flesta har egna saker som de älskar. Det är troligt att de kommer tycka om morötter (även blasten), gurka och maskrosblad. Om dina marsvin inte har regelbunden tillgång till gräs kommer de också älska en handfull i buren då och då!

Kan man ge havregryn till marsvin?

Vuxna marsvin kan i många fall bli tjocka av kraftfoder och i de fallen bör man minska på eller ta bort kraftfodret helt. Kligröt brukar också vara mycket uppskattat av marsvinen och är enkelt att göra, blanda kli (vete-, havre– eller kruskakli exempelvis) med vatten, havredryck eller osötad nypon- eller blåbärssoppa.

Hur länge klarar sig ett marsvin utan mat?

De klarar inte att vara utan foder särskilt länge och det kan bli kritiskt inom så snart som 4-6 timmar utan mat. Det bästa sättet att veta om marsvinet äter och dricker tillräckligt är att kontrollera att mängden avföring och urin är normal. Är detta inte fallet, kan marsvinet behöva tvångsmatas.

Kan marsvin äta Äppelgrenar?

hö och gräs. Marsvin gillar också grenar och pinnar att gnaga på, fruktträd och olika sälg och videarter är bra. Men höet är allra viktigast! Marsvin måste ha tillskott av C-vitamin eftersom de inte själva kan bilda detta i kroppen.

Hur mycket morot kan ett marsvin äta?

Ett marsvin behöver äta 167 gram morötter per dag (ca 2 hela morötter) , eller 111 gram gurka (en hel liten gurka).

Kan man ge knäckebröd till marsvin?

Knäckebröd, skorpor, mysli, flingor, kakor och andra sötsaker bör inte ges alls. Frukt kan ges i små mängder då och då som godis. Salt- eller mineralsten behövs inte till marsvin. Det kan snarare finnas risker att ge dessa stenar.

Hur mycket kostar det att ha marsvin i månaden?

Kostnaden för att ta marsvin beror framför allt på hur många du har. Två marsvin behöver en bur, en gård, mat, vattenflaska, matskål, rent strö och lite rengöringstillbehör. När du köpt de stora sakerna kan du räkna med att spendera ungefär 50kr i veckan på strö, och 50kr på mat.

Hur gör man rent Marsvinsbur?

En bra tumregel är att du bör städa buren två gånger i veckan. Det innefattar att ta ut allt strö ur buren, tömma och rengöra matskålar, rengöra matområdet, byta ut strö och fylla på hö. Ju fler marsvin du har, desto oftare måste detta göras, eftersom mer spillning resulterar i mer smuts.

Är det olagligt att ha ett marsvin?

Bör man ha ett eller flera marsvin? Marsvin är flockdjur och väldigt sällskapliga, de måste enligt djurskyddslagen alltid vara minst två.

Kan marsvin äta tusensköna?

Det är viktigt att vara försiktig när du ger dina marsvin gräs, eftersom många vanliga växter är giftiga för dem. Smörblommor och tusenskönor är speciellt allvarliga, så se till att du inte får med några sådana när du plockar gräs till dina husdjur eller letar efter en plats att ställa din gård.

Hur smakar marsvin?

Marsvin smakar precis som nästan allt annat vitt kött, d.v.s. ungefär som kyckling. Det var fetare och saftigare dock, om än mycket svårare att äta.

Hur stor mängd grönsaker till marsvin?

Marsvin bör ha ca 1 dl grönsaker varje dag. Det är viktigt att variera grönsakerna så kosten inte blir innehållsmässigt ensidig. Det finns massor av frukt med ett högt innehåll av C-vitamin, men de innehåller även mycket socker och bör därför begränsas.

Kostråd till kaniner och marsvin – Nyhetsmorgon (TV4)

Marsvin som äter sallad

Marsvin som badar

Lämna en kommentar