Vad kostar det att gifta sig borgligt?

Avgifter. Det kostar ingenting att gifta sig borgerligt. Om ni väljer att viga er på annan plats än i Stadshuset kan vigselförrättaren däremot begära ersättning av er för resekostnader.

Vad kostar en hindersprövning?

Den som planerar att gifta sig i sommar gör klokt i att ansöka om hindersprövning redan nu. Det kostar ingenting och görs hos Skatteverket. Handläggningstiden är normalt två veckor, men kan bli längre om många söker samtidigt. Intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.

Kan man gifta sig utan vittnen?

Två vittnen måste vara med under vigseln. Släkt och familj kan vara vittnen. Vittnena ska vara minst 18 år. Paret ansvarar för att vittnen är med under vigseln.

Hur gör man för att gifta sig borgerligt?

Borgerlig vigsel bokar du hos kommunens kansli. Efter vigseln får brudparet ett så kallat vigselbevis av vigselförrättaren som ett minne av vigseln. Vigselförrättaren fyller också i intyget för vigsel och skickar tillbaka det till Skatteverket där vigseln registreras i folkbokföringen.

Kan man boka vigsel innan hindersprövning?

Om ni inte har gift er inom fyra månader behöver ni göra en ny ansökan om hindersprövning. Kontakta vigselförrättaren i god tid före er vigsel och lämna in de dokument som ni fick från Skatteverket.

Hur lång tid tar det innan man får Hindersprövningen?

När du har gjort beställningen får du hem handlingarna inom 2 vardagar. Dessa måste signeras av er båda och postas till Skatteverket som utför hindersprövningen. Från och med att ni postar ansökan tar det vanligtvis 14 dagar tills ni får hem intygen.

Vad gör man med Hindersprövningen?

När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket.

Vad innebär det att vara Bröllopsvittne?

Presenten, vilket är brukligt att köpa, kan ni ta med till en eventuell middag efteråt. En blomma blir säkert också uppskattat, bruden har sannolikt redan en bukett, därmed inget som är nödvändigt. Är det ingen middag eller samling efteråt, kan ni överräcka presenten efter vigseln.

Måste man ha egna vittnen vid borgerlig vigsel?

Ja, två vittnen måste närvara vid den borgerliga vigseln och det är brudparet som ansvarar för att vittnen finns.

Kan föräldrar vara vittnen vid vigsel?

Vid vigseln ska två vittnen närvara. Vittnena ska ha fyllt 18 år. Det kan vara föräldrar, barn, syskon eller vänner. Inför vigseln behöver vigselförrättaren få uppgifter om namn och adress till vittnena.

Vad behövs för att gifta sig med utländsk medborgare?

Det är inga problem att gifta sig i Sverige när den ena parten inte är bosatt i landet och har medborgarskap i ett icke EU-land om den andra parten har medborgarskap i Sverige. Det enda hinder som finns är prövningen av äktenskapshinder, men om denna prövning är godkänd ska giftermålet få ske i Sverige.

Vad är en Äktenskapscertifikat?

Äktenskapscertifikat utfärdas för svenska medborgare och är avsett för vigsel inför en utländsk myndighet. Skatteverket utfärdar äktenskapscertifikat för de svenska medborgare som är folkbokförda i Sverige (1 § och 2 § första stycket kungörelse [1969:123] om äktenskapscertifikat).

Hur mycket kostar en vigselförrättare?

OBS: det kostar inget att boka en vigselförättare. 4) Sedan är det bara att ringa och boka tid. De flesta kommunala vigselförrättare vill träffa paret innan bröllopet.

Kan man gifta sig utan hindersprövning?

Innan man får gifta sig ska Skatteverket göra en hindersprövning. Syftet är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er.

När ska man ansöka om hindersprövning?

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ni ansöker genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln.

Hur får man ett vigselbevis?

Vigselbevis. Vigseln förrättas enligt ett särskilt vigselformulär. Efter vigseln får paret vigselbevis eller utdrag ur vigselprotokollet. Vigselförrättaren underrättar skatteverket om vigseln.

Att gifta sig

Vill du gifta dig med mig? | Socialt expriment

Vigsel

Lämna en kommentar