Vad kostar en dator?

Enklare stationära datorer går att hitta för runt 4 000 kronor, medan en hyfsad gamingdator kan kosta allt mellan 8 000 och 50 000 kronor. Det finns även mycket avancerade stationära datorer som kostar mer än 50 000 kronor, men det är ytterst få användare som har behov av en sådan dator.

Hur mycket kostar en bra dator?

En speldator kostar i regel från 5 000 till 20 000 kronor. Faktorer som påverkar priset inkluderar val av komponenter, huruvida du köper en färdigbyggd dator eller inte samt av vilken återförsäljare du köper din speldator. En speldator med god prestanda kostar cirka 10 000 kr.

Vilken dator ska jag köpa 2021?

 • Apple MacBook Air (M1, 2020) Den bästa laptopen 2021. …
 • Lenovo IdeaPad Duet Chromebook. Den mest prisvärda bärbara datorn. …
 • Microsoft Surface Laptop 4. Den bästa Windows-laptopen. …
 • Acer Swift 3. Den bästa biliga bärbara datorn i världen. …
 • MacBook Pro 14 tum (2021) …
 • HP Spectre x360 (2021) …
 • Dell XPS 13. …
 • Razer Blade 14.
4 maj 2022

Vad kostar det att ha en dator igång?

Runt 1 500 kronor om året

Det förbrukar enligt beräkningarna 511 kWh per år. Om vi antar att elpriset ligger på cirka 3 kronor så ger det en årlig datorelräkning på 1 533 kronor om datorn är påslagen fyra timmar varje dag. Omräknat motsvarar det 4,2 kronor om dagen.

Hur mycket kostar det att bygga en egen dator?

Ovan ser du de delar du behöver för att bygga en PC. Priset, som du ser utifrån exempelprodukterna ovan, kan hamna på allt från 3 500 kronor ända upp till 80 000 kronor beroende på vad du bestämmer dig för att köpa.

Är det billigare att bygga en egen dator?

Fördelar och nackdelar med att bygga en egen PC

Fördelar till att bygga din egen PC är att det är billigare för att oftast tar dom som bygger datorerna till butikerna extra betalt. Man får själv bestämma vilka delar man vill ha.

Hur mycket kostar världens bästa gaming dator?

Lenovo Legion T530 Tower RTX 2060

För just under 10.000 kronor får du en speldator utrustad med ett Nvidia 2060 SUPER grafikkort, 16 GB ramminne, en snabb SSD-hårddisk och en intel i5 processor. Sett till priset så är detta en väldigt bra gamingdator som kommer klara de flesta av dagens moderna spel.

Vilken dator är bäst för hemmabruk?

 • HP Pavilion 15 – eh1034no – AMD Ryzen™ 7 — BÄST I TEST DATOR. …
 • HP ENVY 17 – ch1035no — REKOMMENDERAD MULTIMEDIADATOR 17 TUM. …
 • Asus Rog Zephyrus — BÄSTA SPELDATOR. …
 • Apple Macbook Pro 16” (2019) — BÄSTA MULTIMEDIADATOR. …
 • HP Elite Dragonfly — BÄSTA MILJÖVAL. …
 • Dell XPS 13 9300. …
 • MSI GL75 Leopard. …
 • Huawei Matebook X Pro.

Vilken laptop är mest prisvärd?

Att Apple 2021 skulle göra de mest prisvärda bärbara datorerna på marknaden låter närmast absurt. Men kan du släppa Windows en smula och inte har några spelbehov är det helt galet vilken prestanda och batteritid du får ut per krona här.

Vilken är bäst ASUS eller Lenovo?

Mot. När det gäller specifikationer är Asus VivoBook 15 ganska lik Lenovos IdeaPad 5, men den drivs istället av en Intel Core i5-processor. I praktiken är Ryzen-processorn visserligen lite bättre på pappret, men båda presterar riktigt bra.

Hur mycket ström drar en dator i timmen?

En vanlig stationär dator drar i ungefär 100 watt i timmen. Om datorn är igång dygnet runt under ett år blir det 1 226 kilowattimmar. Priset för en kWh är en krona, så enkelt översatt blir det 1 226 kronor om året.

Hur mycket ström drar en dator i viloläge?

En stationär dator förbrukar 200–500 watt vid normalt bruk, medan den i viloläget drar cirka 5–10 watt. Bärbara datorer använder generellt mindre el än stationära, med en förbrukning på runt 20–50 watt vid normal användning och cirka 2–5 watt i viloläget.

Hur mycket ström drar en speldator?

En stationär dator kan dramycket som tio gånger mer än en bärbar dator, 200-500 watt mot 20-50 watt. Är den stationära datorn gjord för spel är skillnaden ännu större, en gamingdator drar mellan 400 och 600 watt.

Är det enkelt att bygga en dator?

Det behöver inte ta så lång tid som man kanske tror och datorn blir precis så som du vill ha den. Fördelen med att bygga sin egen dator är att möjligheterna är oändliga och du kan uppgradera datorn efter egna önskemål. I filmen bygger Rasmus en gamingdator, vilket innebär att han installerar kraftfulla grafikkort.

Hur mycket sparar man på att bygga en dator?

Ja, att bygga sin egen dator kan spara en åtskilliga tusenlappar i plånboken och man får på samma gång precis, exakt den dator man är ute efter. Däremot så är det väldigt lätt hänt att man köper för mycket grejer till sin dator som man har tänkt bygga, då blir det ju naturligtvis lite dyrare.

Är det svårt att bygga en dator?

Det är faktiskt inte särskilt svårt att bygga en dator på egen hand. Första gången man ska bygga sin egen dator känns det skrämmande, men det är långtifrån en omöjlig uppgift. Nuförtiden är det dessutom enklare än någonsin, det enda du behöver tänka på är att vara försiktig och göra allting i en viss ordning.

Tips när du ska köpa ny dator – del 1

Hur väljer du den rätta gamingdatorn? Elgiganten förklarar

Stora skulder men vägrar sälja datorn?! | Lyxfällan

Lämna en kommentar