Vad kostar en elbil att köpa?

En ny elbil kostar i regel mellan 270 000 och 650 000 kronor, och en begagnad elbil med kostar oftast mellan 50 000 och 400 000 kronor. Supermiljöbilspremien exkluderad. Den maximala körsträckan, märket, modellen och batteriets skick är viktiga faktorer som påverkar priset.

Vilken elbil är mest prisvärd?

Vauxhall Corsa-e är en av de mest prisvärda elbilarna på vägen, med ett rimligt batteri på 50 kWh, vilket ger över 200 mils räckvidd – vilket är den verkliga överklagandet till detta pris.

När lönar det sig att köpa elbil?

– Våra beräkningar visar att elbilarna har lägre drivmedelskostnad per mil, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden. I norra Sverige lönar det sig mest att köra på el. Där kan elbilisten sänka milkostnaden med 10 kronor per mil. – Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer.

Vad kostar elbil att äga?

Elbilar har för närvarande en fordonsskatt på endast 360 kronor per år. Underhållskostnaderna för ID. 3 kan vara så låga som 30–40% lägre än motsvarande bil med förbränningsmotor. Det beror till stor del på att oljebyte inte behövs för en elbil.

Är det billigare att äga en elbil?

Annons: Små och mellanstora elbilar är numera billigare att äga än vanliga bensin- och dieselbilar i de allra flesta europeiska länder. Det visar en ny undersökning från leasingföretaget Leaseplan. Rapporten släpps för sjätte året i rad och listar milkostnaden för att äga olika typer av bilar i olika europeiska länder.

Vilken elbil skall man inte köpa?

Och automatiseringen börjar bli alltmer avancerad – bilen kan parkera själv, byta körfält, läsa hastighetsskyltar, hålla hastigheten, avstånd, bromsa och så vidare. Så om du skall byta bil nu. Fundera inte på en fossilbil. Köp helst ingen laddhybrid, utan satsa på elbil.

Vilken elbil är bäst 2021?

flera elbilar från Volkswagen kommer mest sannolikt att presenteras under året. Grönbil tror att Volkswagen ID. 4 kommer att utses till den bästa elbilen 2021.

Har elbilar en framtid?

Elbilar är mer populära än någonsin, så även viktiga för att Sveriges fordonsflotta ska kunna bli fossiloberoende fram till år 2030. Regeringen har även beslutat om en supermiljöbilspremie som medför att alla som köper en elbil får ett avdrag på upp till 70 000 kronor.

Vad kostar det att äga en elbil i månaden?

El. För att göra det enkelt räknar vi på att en elbil drar 2 kilowattimmar (kWh) per mil. Snittpriset för en kWh under 2019 var 154 öre för en vanlig villa i Sverige. Det innebär att drivmedelskostnaden för en elbil blir cirka 3 kronor per mil.

Hur mycket kostar det att försäkra en elbil?

När du har bestämt dig för vilket skydd du vill ha, jämför bland bolagen. Ofta skiljer det en hel del i pris för liknande försäkringar. Just nu kostar en helförsäkring för en Volkswagen 115kW/156HK utanför Stockholm med en körsträcka på 1 500 – 2 000 mil/år mellan 542 och 717 kronor per månad i vår jämförelse.

Hur mycket kostar en elbil i månaden?

– Om du dessutom laddar hemma så betalar du runt 1–1,50 kronor per kilowattimme och milkostnaden hamnar någonstans runt 2–3 kronor milen. Om du laddar bilen på en laddstation så kanske det kostar tre kronor per kilowattimme i stället, vilket betyder en milkostnad om sex kronor.

Varför är elbilar billigare att köra?

Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige så har du lägst körkostnad. Men även om du enbart har tillgång till publik laddning så är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin eller dieselbil, fortsätter Mattias Bergman.

Hur mycket billigare att köra elbil?

Att köra på el är mycket billigare än andra drivmedel. Faktiskt runt 7 kronor billigare per mil jämfört med bensin eller diesel. Hur mycket det kostar att ladda upp elbilen beror på om du laddar hemma med laddbox eller på en laddstation.

Vad är skatten på elbilar?

Från och med den 1 april 2021 kommer du som kör en bil som släpper ut mellan 1-60 gram koldioxid per kilometer att få en klimatbonus på mellan 10 000 och 45 000 kronor. Observera att den nya bilskatten gäller på nya elbilar som registreras den 1 april 2021 eller senare.

Vad kostar en Tesla model 3 per månad? Vi jämför med vår förra bil! Kikar även på laddalternativ!

Svenstigs Elbilsguide -för dig som funderar på en elbil.

Bra att veta för dig som funderar på att skaffa elbil

Lämna en kommentar