Vad kostar en elbil?

En ny elbil kostar i regel mellan 270 000 och 650 000 kronor, och en begagnad elbil med kostar oftast mellan 50 000 och 400 000 kronor. Supermiljöbilspremien exkluderad. Den maximala körsträckan, märket, modellen och batteriets skick är viktiga faktorer som påverkar priset.

När lönar det sig att köpa elbil?

– Våra beräkningar visar att elbilarna har lägre drivmedelskostnad per mil, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden. I norra Sverige lönar det sig mest att köra på el. Där kan elbilisten sänka milkostnaden med 10 kronor per mil. – Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer.

Är det billigare att äga en elbil?

Annons: Små och mellanstora elbilar är numera billigare att äga än vanliga bensin- och dieselbilar i de allra flesta europeiska länder. Det visar en ny undersökning från leasingföretaget Leaseplan. Rapporten släpps för sjätte året i rad och listar milkostnaden för att äga olika typer av bilar i olika europeiska länder.

Vad kostar en elbil totalt?

Det finns idag elbilar i olika prisklasser. Den billigaste elbilen du kan beställa i Sverige idag börjar på 264 900 kronor. Tänk också på att du, genom statens Bonus-Malussystem får 60 000 kronor tillbaka på en ny elbil. På begagnatmarknaden kan du köpa elbil från 50 000 kronor och uppåt.

Hur mycket billigare är en elbil?

Att köra på el är mycket billigare än andra drivmedel. Faktiskt runt 7 kronor billigare per mil jämfört med bensin eller diesel. Hur mycket det kostar att ladda upp elbilen beror på om du laddar hemma med laddbox eller på en laddstation.

Har elbilar en framtid?

Elbilar är mer populära än någonsin, så även viktiga för att Sveriges fordonsflotta ska kunna bli fossiloberoende fram till år 2030. Regeringen har även beslutat om en supermiljöbilspremie som medför att alla som köper en elbil får ett avdrag på upp till 70 000 kronor.

Varför är elbilar billigare att köra?

Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige så har du lägst körkostnad. Men även om du enbart har tillgång till publik laddning så är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin eller dieselbil, fortsätter Mattias Bergman.

Vad kostar en elbil om året?

Elbilar har för närvarande en fordonsskatt på endast 360 kronor per år. Underhållskostnaderna för ID. 3 kan vara så låga som 30–40% lägre än motsvarande bil med förbränningsmotor. Det beror till stor del på att oljebyte inte behövs för en elbil.

Hur mycket dyrare är elbilar?

Siffrorna beräknas utifrån 110 000 leasingbilar. Att köra en vanlig bensindriven småbil eller kompaktklassbil i Sverige kostar enligt undersökningen 643 euro i månaden, och att köra en dieselbil i samma klass kostar 655 euro. En elbil kostar ungefär lika mycket, 646 euro, trots att den är mycket dyrare att köpa.

Vad kostar det att ladda en elbil på laddstation i Sverige?

I Sverige kostar det i regel 2 till 3 kronor per mil att ladda sin elbil om du laddar den hemma. Om du laddar din elbil på en laddstation är det i stället en kostnad på cirka 6 kronor per mil som gäller. Att ge en elbil med en räckvidd på 30 mil en full laddning i hemmet kostar cirka 75 kr.

Vad är skatten på elbilar?

Från och med den 1 april 2021 kommer du som kör en bil som släpper ut mellan 1-60 gram koldioxid per kilometer att få en klimatbonus på mellan 10 000 och 45 000 kronor. Observera att den nya bilskatten gäller på nya elbilar som registreras den 1 april 2021 eller senare.

Vad kostar elbil per mil 2022?

Detta innebär att ladda sitt batteri fullt på en publik laddstation kan tänkas hamna på mellan 175 till 610 kronor. Vilket resulterar en milkostnad på mellan 5 och 17,4 kr/mil, vilket givetvis innebär att detta alternativ är betydligt mindre prisvänligt jämfört med laddbox i hemmet.

Vad kostar en elbil per mil 2022?

Med tanke på att bensin kostar cirka 15 kr per liter och att moderna bensindrivna bilar i snitt drar cirka 0,6 liter per mil, blir bränslekostnaden 9 kr per mil. Detta kan jämföras mot bränslekostnaden för en elbil som är 3 kr per mil, baserat på en elanvändning på 2 kWh per mil och ett elpris på 1,5 kr/kWh.

Vad kostar en Tesla model 3 per månad? Vi jämför med vår förra bil! Kikar även på laddalternativ!

Svenstigs Elbilsguide -för dig som funderar på en elbil.

Vad kostar det att äga en Tesla i Sverige? – Kostnadsgenomgång för egenföretagare

Lämna en kommentar