Vad kostar ett kilo saffran?

Ett vanligt kilopris på saffran är 70 000 kronor. Och inte så konstigt, det krävs 150 000 krokusar, som plockas och rensas för hand för att utvinna ett kilo torkad saffran.

Hur mycket är 1 gram saffran värt?

Och riktig saffran kan kosta dig över 10 000 dollar per kilo. Efter tusentals år som krydda, färgämne och medicin behöver du över 150 blommor för att göra bara 1 gram saffran.

Vad kostar 100 g saffran?

Jfr-pris 13.95 kr/st.

Hur mycket är kilopriset på saffran?

Beroende på kvalitet varierar priset mellan 7 000 och 76 000 kr/kilo; i västvärlden är det genomsnittliga priset 15 000 kr/kilo. Priset beror på saffranets kvalitet, som avgörs av dess färgmättnad, elasticitet, färskhet, och helhet.

Hur mycket kostar 5 gram saffran?

19,90 kr. ICA Saffran Malen har högsta kvalitet, klass 1, vilket betyder att den är väldigt smakrik.

Hur många gram är 15 ml saffran?

Ja, vår saffrans paste kan man ersätta rakl av jämförelse med en påse torr 0,5g. Räknar man på de 15ml och 4% saffran innebär det faktiskt + 0,1g d.v.s. 0,6g. Från och till kan man uppleva att det är svårt att få fram den optimala smak och färgen när man använder torr saffran som om den vore knuten.

Hur mycket kostar 2 kg saffran?

1. Ett vanligt kilopris på saffran är 70 000 kronor. Och inte så konstigt, det krävs 150 000 krokusar, som plockas och rensas för hand för att utvinna ett kilo torkad saffran. 2.

Hur mycket kostar 1 kg saffran om 0 5 g kostar 20 kr?

Du har ju priset för 0,5 g (20 kr). Beräkna priset för 1 g och beräkna priset per kg med det. 100 vad? Priset per gram är 40 kr, du har rätt.

Har saffran varit dyrare än guld?

Saffran är inte värd sin vikt i guld, men inte långtifrån. Ett kilopris på över 25 000 kronor innebär ändå att den ädla kryddan bara är omkring hälften så dyr som förra året.

Hur mycket saffran säljs i Sverige?

Alltså inte bara hur mycket ni säljer utan mängden för hela Sverige. Det sägs att i Sverige förbrukar vi över 10 ton om året, vilket är runt 5% av hela världsproduktionen!

Har saffran blivit billigare?

Claes Salomonsson, presschef på Axfood, bekräftar att inköpspriset på saffran varit lägre under 2018 och 2019, efter några år av stark uppgång som hade sin topp under 2016. En orsak till variationen är odlingsförhållandena där krokusblommorna odlas.

Varför kostar saffran så mycket?

Hur många krokusar krävs för ett kilo saffran? För att utvinna ett kilo torkad saffran går det åt mellan 100 000 och 200 000 krokusar, beroende på kvalitet. Det motsvarar en odling stor som två fotbollsplaner!

Vad är dyrast tryffel eller saffran?

1. Saffran – Det “röda guldet”, som saffran ofta kallas är världens dyraste råvara. Saffran används som krydda i bröd såväl som för att ge färg åt ris och andra maträtter. 2.

Hur många blommor för ett gram saffran?

Saffran odlas främst i Iran, Afghanistan, Nordafrika och Sydeuropa och det behövs runt 100 000 blommor för att få ett kilo saffran. Priset varierar beroende på kvalitet, men ligger för tillfället på 6 euro per gram i Europa.

Vilket land producerar mest saffran?

Afghanistan är fortfarande en småproducent i jämförelse med Iran, världens största saffransproducent, som producerar omkring 300 ton om året. Över 90 procent av all saffran i världen odlas i Iran.

Vilken är den bästa saffran?

”Coupé” har högst kvalitet

Saffran delas in i fyra olika kvaliteter. Bäst, renast och smakrikast är kategori 1, som brukar kallas ”coupé”. Apotekets saffran håller högsta kvalitetsnivå. Den anses vara den mest exklusiva och ger bäst smak och färgupplevelse.

Olika sorters saffran – så väljer du rätt – Nyhetsmorgon (TV4)

På besök i saffransodlingen

Odla saffran i Sverige

Lämna en kommentar