Vad ska jag plugga efter gymnasiet?

Om du har gymnasieutbildning är universitet, högskola, yrkeshögskola eller folkhögskola de vanligaste alternativen när du vill studera vidare. Studier på universitet och högskola är ofta teoretiskt inriktade, och du får gå på djupet i olika ämnen. På en yrkeshögskola kan du utbilda dig till ett yrke efter gymnasiet.

Vad kan man plugga efter gymnasiet?

Direkt efter gymnasiet så kan du studera vidare på högskola eller universitet. De erbjuder högre studier i form av enskilda kurser eller program. Skillnaden mellan högskola och universitet är att universitet generellt kan ge examina på forskarutbildningsnivå (dock kan högskola söka tillstånd för detta).

Vad ska jag göra efter studenten?

Jag har samlat några saker att göra efter studenten – förhoppningsvis kan de vara till hjälp:
 1. Starta en blogg eller bygg en hemsida. …
 2. Skapa arbetslivserfarenhet. …
 3. Lär dig ett språk. …
 4. Volontära. …
 5. Gör något som du aldrig har gjort tidigare.
15 juni 2020

Vad gör folk efter studenten?

I många länder är det vanligt att direkt börja studera vid universitet eller högskola efter en avslutad gymnasieutbildning. Även i Sverige väljer många att fortsätta plugga direkt efter studenten, men det har dock blivit mer vanligt att ta ett uppehåll.

Hur mycket tjänar man efter gymnasiet?

År 2020 var den genomsnittliga månadslönen 36 100 kronor. Den genomsnittliga månadslönen för män var 37 900 kronor och för kvinnor 34 200 kronor, enligt Medlingsinstitutet. Här kan du se den genomsnittliga månadslönen för olika utbildningsnivåer.

Kan man gå om gymnasiet efter studenten?

Nej, man kan inte gå om gymnasiet efter att man tagit studenten. Det är då Komvux/vuxenutbildning som gäller om man vill läsa in kurser man saknar.

Vad kan man göra på ett sabbatsår?

Till dig som har idétorka kommer här några förslag på saker du kan göra under ett studieuppehåll, sabbatsår eller bara i väntan på nya tider!
 1. Extraknäcka eller skaffa ett heltidsjobb. …
 2. Sök praktikplats! …
 3. Passa på att resa. …
 4. Plugga ändå …
 5. Volontärarbeta. …
 6. Fokus på dig.
19 feb. 2019

Kan man få jobb direkt efter gymnasiet?

Det är svårt att direkt efter gymnasiet få en fast anställning, dvs tillsvidare på heltid. Ofta får du i stället tidsbegränsade och tillfälliga behovsanställningar, likt vikariat eller ”timmar vid behov”. Det är lättare att fast anställning om du har lärt sig något praktiskt yrke på gymnasiet.

Vart ska man resa efter studenten?

Ett billigt sätt att resa och spendera tid utomlands under en längre period är att ge sig iväg på en Working Holiday. Working Holiday, som ordet säger, kombinerar jobb och resande utomlands. Med ett Working Holiday visum kan du jobba och resa upp till 12 månader i Australien, Nya Zeeland, Kanada och USA.

Hur vet man vad man ska plugga och är det värt med sabbatsår efter gymnasiet?

Tips Efter Gymnasiet

5 anledningar till att ta sabbatsår efter gymnasiet!

Lämna en kommentar