Vad ska jag plugga till efter gymnasiet?

Vad kan man studera efter gymnasiet?

Vi reder ut vilka olika sätt du kan studera vidare på efter gymnasiet!
  • Högskola och universitet. Direkt efter gymnasietkan du studera vidare på högskola eller universitet. …
  • Komvux och vuxenutbildning. …
  • Yrkesutbildning. …
  • Folkhögskola. …
  • YH-utbildning. …
  • Studera utomlands. …
  • Jobba innan, under eller efter.
27 sep. 2019

Vad gör de flesta efter gymnasiet?

Mer än var fjärde gick direkt vidare till högskolestudier efter gymnasiet av de som slutade grundskolan 2006. En nästan lika stor grupp började jobba direkt och gjorde det fortfarande 2016. Resten gick krokigare vägar.

Vad jag gjorde efter studenten?

Kom in i ett album från efter min gymnasietid och kom att tänka på att ni säkert är flera där ute som just nu dagligen går och funderar på vad ni ska göra efter studenten. Det är ju inte många månader kvar till sommaren, och tiden brukar gå snabbare än man tänkt sig.

Hur mycket tjänar man efter gymnasiet?

År 2020 var den genomsnittliga månadslönen 36 100 kronor. Den genomsnittliga månadslönen för män var 37 900 kronor och för kvinnor 34 200 kronor, enligt Medlingsinstitutet. Här kan du se den genomsnittliga månadslönen för olika utbildningsnivåer.

Hur många tar sabbatsår efter gymnasiet?

En del väljer att plugga vidare direkt efter gymnasiet men du kan också ta ett sabbatsår. Den senaste statistiken från Universitetskanslersämbetet är från hösten 2019. Då var det 28% av alla 19-åriga kvinnor i Sverige som sökte till högskola eller universitet och 20% av de 19-åriga männen.

När börjar de flesta plugga?

I snitt börjar vi studera vid 25 års ålder, vilket är en siffra som ligger högt i jämförelser med OECD. Vi är också relativt sena med att ta ut vår första examen från universitet och högskolor. Genomsnittsåldern för en kandidatexamen i Sverige är 28 år.

Hur många procent pluggar vidare direkt efter gymnasiet?

Mer än hälften av gymnasieungdomarna börjar arbeta direkt efter gymnasiet, 38 procent går vidare till studier och 8 procent saknar sysselsättning. Föräldrarnas utbildningsbakgrund påverkar tydligt vilka som läser vidare på högre utbildningar. Det visar en studie som CSN och UHR har gjort.

Kan man gå om gymnasiet efter studenten?

Nej, man kan inte gå om gymnasiet efter att man tagit studenten. Det är då Komvux/vuxenutbildning som gäller om man vill läsa in kurser man saknar.

Vart ska man resa efter studenten?

Ett billigt sätt att resa och spendera tid utomlands under en längre period är att ge sig iväg på en Working Holiday. Working Holiday, som ordet säger, kombinerar jobb och resande utomlands. Med ett Working Holiday visum kan du jobba och resa upp till 12 månader i Australien, Nya Zeeland, Kanada och USA.

Vad gjorde ni efter examen?

Ofta kan det vara internships eller arbete med rätt taskig lön som väntar. Visst kan det verka tufft, men det finns fortfarande en hel del som ni som arbetssökande kan göra för att öka era chanser till att hitta ett jobb efter er examen! Först och främst bör du strunta i vad media säger. Det finns jobb där ute.

Hur vet man vad man ska plugga och är det värt med sabbatsår efter gymnasiet?

Tips Efter Gymnasiet

5 anledningar till att ta sabbatsår efter gymnasiet!

Lämna en kommentar