Vad ska man äta när man är sjuk?

När du är sjuk blir du lätt uttorkad och det är viktigt att få i sig vätska. På Karolinska går det åt mycket körsbärssaft och äppeljuice. Vatten kan du smaksätta med frukt eller gurka, eller varför inte prova smakerna jordgubbar & basilika, blåbär & mynta eller klassikern ingefära & citron.

Vad är bra att äta när man är sjuk?

När du är sjuk blir du lätt uttorkad och det är viktigt att få i sig vätska. På Karolinska går det åt mycket körsbärssaft och äppeljuice. Vatten kan du smaksätta med frukt eller gurka, eller varför inte prova smakerna jordgubbar & basilika, blåbär & mynta eller klassikern ingefära & citron.

Vad är gott att äta när man är förkyld?

Värj dig mot förkylningar med dessa grymma hälsoshots!
 • 1 / 6. Morot. Med en slemlösande och något bakteriedödande effekt är rårivna morötter ett perfekt inslag till middagen om du är förkyld. …
 • 2 / 6. Citron. …
 • 3 / 6. Vitlök. …
 • 4 / 6. Ingefära. …
 • 5 / 6. Honung. …
 • 6 / 6. Lök.

Vad ska man äta när man har feber?

Du bör också dricka mer än vanligt för att ersätta den vätska kroppen förlorar på grund av febern. Försök att äta. Glass, yoghurt och fruktsoppor kan smaka bra – pröva dig fram. Halstabletter kan lindra besvären.

Vad ska man äta för att bli frisk snabbt?

Echinagard (extrakt av ört av röd solhatt) är ett naturläkemedel som är godkänt för att lindra förkylningssymtom. Röd solhatt har rapporterats stimulera immunförsvaret och i studier har man sett att om du börjar med Echinagard vid första symtom så kan du förkorta sjukdomsförloppet med några dagar.

Vad är bra att dricka när man är förkyld?

Vatten är det primärt viktigaste valet när det gäller vätsketillförsel, men juice, te och soppa är också bra vid förkylning. Vatten i andra former kan också hjälpa. Varma drycker kan lindra halsont och till och med hjälpa till att förhindra kongestion.

Vad är viktigt när man är sjuk?

Stanna hemma tills du är frisk. Det gäller både vuxna och barn. Du behöver lämna prov om du har hemtjänst, bor på äldreboende eller arbetar i sjukvården eller i äldreomsorgen. Då kan du också få andra råd.

Vad kan man göra för att få bort förkylning?

Här är några enkla råd som kan förhindra en förkylning:
 1. Tvätta händerna ofta, både före och efter måltiden.
 2. Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
 3. Försök att sova cirka 7-8 timmar per natt.
 4. Varva ner när du kan och försök att inte stressa för mycket.
 5. Träna måttligt och regelbundet.

Vad kan man göra för att bli av med förkylning?

Vad kan jag göra själv?
 • Vila och ta det lugnt. …
 • Drick mer än vanligt, särskilt om du har feber. …
 • Sov gärna med huvudet högre när du är förkyld, till exempel med en extra huvudkudde. …
 • Nästäppa och snuva kan behandlas med nässpray. …
 • Varma drycker eller halstabletter kan hjälpa vid halsont.

Är det bra att äta citron när man är förkyld?

Citroner innehåller citronsyra, magnesium, bioflavonoider, vitamin C, pektin, kalcium, kalium och limonen, vilka hjälper immunförsvaret att bekämpa infektioner. Citroner är ett av de mest alkaliska livsmedel du kan äta.

Hur blir man snabbt av med feber?

Vila minst 30 minuter innan du tar tempen. När ska jag ta hjälp av febernedsättande läkemedel? – Om allmäntillståndet är mycket påverkat kan man behöva hjälpa kroppen lite på traven. Febernedsättande läkemedel med paracetamol (t ex Alvedon) eller ibuprofen (t ex Ipren) lindrar både värk och feber.

Vad är bäst mot feber?

Du måste inte behandla febern, men om du mår mycket dåligt kan du ta febernedsättande läkemedel för lindring. Tabletter med ibuprofen, paracetamol och acetylsalicylsyra är receptfria läkemedel som hjälper vid feber och värk. Några exempel på läkemedel som innehåller dessa substanser är Alvedon, Ipren och Bamyl.

Vad är bra för feber?

Ta det lugnt och drick mycket

Det är viktigt att du dricker rikligt eftersom du förlorar mycket vätska när du svettas. Om du inte har någon aptit behöver du inte tvinga i dig mat. Sovrummet får gärna vara svalt, men inte kallt. Det är vanligt att man känner frossa, huttrar och fryser när febern stiger.

Hur blir man frisk snabbt från ont i halsen?

Smärtstillande läkemedel kan lindra

Det finns också flera olika läkemedel i form av sugtabletter och munhålesprej som kan lindra halsont på olika sätt. En del av dessa läkemedel kan användas av både barn och vuxna, men inte alla. Du kan fråga på ett apotek vilka läkemedel som finns och hur de fungerar.

Vad är bäst vid förkylning Ipren eller Alvedon?

Du kan lindra allmänsymtomen vid förkylning med värkmedicin. Antiinflammatoriska läkemedel lindrar värk i samband med förkylning men hjälper inte mot symtom från luftvägarna. Vid behov kan du sänka febern med antiinflammatoriska läkemedel eller paracetamol.

Hur blir man av med täppt näsa snabbt?

Det finns några saker du kan göra själv för att lindra dina besvär.
 1. Rensa näsan. Testa att rensa näsan med koksaltlösning. …
 2. Smörj in torra slemhinnor. Om du har torra och sköra slemhinnor i näsan kan du testa att smörja in dem med lite olja. …
 3. Använd avsvällande nässpray, men inte för länge. …
 4. Sov med huvudet upphöjt.

SJUKVLOGG Vad gör man när man är sjuk?

5 tips när du är sjuk

Bli frisk snabbt! | 6 enkla tips | Charles Berg

Lämna en kommentar