Vad ska man bunkra inför krig?

Vid krigsfara och krig ska det civila försvaret också kunna stödja Försvarsmakten. I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs.

Vad skulle hända om det blev krig i Sverige?

Vid krigsfara och krig ska det civila försvaret också kunna stödja Försvarsmakten. I Sverige gäller totalförsvarsplikt. Det innebär att alla som bor här och är mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till på olika sätt vid krigsfara och krig. Alla har en skyldighet att bidra och alla behövs.

Vad ska man packa om det blir krig?

6 tips som gör dig krisredo!

Packa ett kit med saker som kan vara användbara i en kris: Nödvändiga mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio. Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder.

Vad ska man ha i Krislådan?

Mat och vatten

Stormkök och T-röd (bränsle). Tändstickor eller tändare. Mat och dryck som klarar förvaring i rumstemperatur, till exempel: konserver, torr mat, som pulversoppor, torkat kött, torkad frukt, energi och proteinbars, choklad, nötter, frystorkat kaffe, te, saftkoncentrat.

Vilka varor blir det brist på vid krig?

Under kriget har bristerna förvärrats – och fler tillkommit. Det är brist på palladium, som används i katalysatorer, och nickel som är ett viktigt material för batterier. Neon och silver, som används i halvledarproduktion, är också en bristvara.

Kan Sverige försvara sig?

Sverige ska försvaras med det civila och det militära försvaret tillsammans. I totalförsvaret ingår alla svenskar mellan 16-70 år och har som uppgift att tillsammans kämpa för att Sverige ska fungera som ett fritt land även vid kriser och om det blir krig. Det kallas för totalförsvarsplikt.

Finns det risk för krig i Sverige?

Ska vi vara oroliga för krig? Den allvarliga säkerhetspolitiska situationen vi har befunnit oss i en längre tid har nu dessvärre förvärrats ytterligare. Just nu ser vi inga oroväckande rörelser längs våra gränser, men ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.

Vad behöver jag ha hemma vid krig?

Detta behöver du ha beredskap för:
 • Mat och matlagning.
 • Dricksvatten.
 • Värme.
 • Kommunikation.
 • Läkemedel och första hjälpen-kit.
 • Toalettbesök och hygien.
 • Belysning – till exempel ficklampor och stearinljus.
 • Pengar – en mindre summa kontanter i olika valörer.
11 apr. 2022

Vad ska man bunkra för mat?

Lista med livsmedel som är bra att bunkra med under en kris:

Hårt bröd, kex och skorpor. Rågflingor, havregryn, mjöl, müsli eller frukostflingor. Kött- fisk- och vegetariska konserver, exempelvis tonfisk, makrill, köttfärs- tomat- och pastasås, lax- och fiskbullar, köttbullar, korv, kokt kött, ärtor, bönor, majs, …

Kan det bli matbrist?

Vid elavbrott eller störda transporter finns ökad risk för matsvinn, och blir matsvinnet för stort så uppstår brist. Om importen försvinner är det också livsmedel som kräver importerade råvaror som det blir brist på, som kaffe, choklad, snus, kryddor och en stor del frukt och grönt.

Vilka varor blir det brist på?

 • Kött och chark.
 • Grönsaker, baljväxter och frukt.
 • Potatis och spannmål.
 • Mejerivaror.
 • Ägg.
 • Matfetter.
 • Dricksvatten – miljö
28 feb. 2022

Kan det bli matbrist i Sverige?

Jordbruksverket bekräftar i ett pressmeddelande att det inte finns någon akut risk för svensk livsmedelsförsörjning i nuläget. Däremot poängterar man att den oro som konstaterats på marknaden redan under andra halvan av 2021 riskerar att fördjupas och förlängas, allt beroende på hur länge krisen i Östeuropa varar.

Hemberedskap – mat

OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER! – HÄR VISAR JAG MIN KRISVÄSKA! HAR DU PACKAT DIN?

Om krisen kommer (film)

Lämna en kommentar